Dış Ticaret programı, özel ve kamu işletmelerinde dış ticaret departmanlarında ara eleman, yönetici yardımcısı veya orta kademe yönetici olarak çalışabilecek, bankaların kambiyo departmanlarında çalışabilecek ve uluslararası lojistik firmalarında operasyon yetkilisi olarak görev yapabilecek, iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilen, yaratıcı fikirler üretebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Tarihçe
Bu bölüm Kırklareli Üniversitesi Vize Meslekyüksekokulu bünyesi altında 2012-2013 eğitim öğretim yılında açılmıştır.
Kazanılan Derece
Bu programdan mezun olan öğrenciler Dış Ticaret Ön Lisans Diploması derecesi alırlar.
Kabul Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekmekle birlikte tüm kabul ve kayıt koşulları YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Üst Kademeye Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş sınavından geçerli not almaları koşuluyla lisans programlarında öğrenim görebilirler. Bu programlar; Bankacılık Bankacılık ve Finans Bankacılık ve Finansman Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ekonomi Ekonomi ve Finans İktisat İşletme İşletme Bilgi Yönetimi İşletme Enformatiği Lojistik Yönetimi Sermaye Piyasası Uluslararası Finans Uluslararası İşletmecilik Uluslararası Ticaret Uluslararası Ticaret ve Finansman Uluslar arası Ticaret ve Lojistik
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve zorunlu stajı başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
İstihdam Alanları / Regüle Edilmiş Meslekler
Mezunlar, dış ticaret ve finans sektöründe faaliyet gösteren çok çeşitli kurumlarda (bankalar, şirketlerin ithalat, ihracat ve finansman bölümleri, uluslar arası lojistik firmaları, aracı kurumlar, sigorta şirketleri vb.) yönetici ya da uzman olarak çalışabilmektedirler. Mezunlarımız ayrıca ilgili kamu kuruluşlarının (Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu vb.) kadrolarında istihdam edilebilmektedirler. Bununla birlikte, mezunlar Gümrük Müşavir yardımcısı olabilmektedirler.
Diploma Eki
Diploma Eki, mezun olan tüm öğrencilerimize ücretsiz olarak verilmektedir.
Dış ticaret sektörünün çalışma kurallarını belirleyen ulusal ve uluslararası mevzuat ile ilgili kavram, ilke, kanun, yönetmelik v.b. normları açıklar/analiz eder/ değerlendirir.
İthalat ve ihracata ilişkin, gümrük, bankacılık ve taşımacılık için gerekli evrakları uygun şekilde hazırlar ve düzenler.
Dış ticarete ilişkin devlet desteklerini ve dış ticarete ilişkin kullanılan uluslararası finansman tekniklerini açıklar /analiz eder/ değerlendirilir.
Genel muhasebeye ilişkin temel kavram, kuram, ilke ve standartları dış ticaret muhasebesi ile ilişkilendirerek açıklar/analiz eder/değerlendirir.
İthalat/ihracat mevzuat ve işlemlerine yönelik bilgisayar paket programları aracılığıyla rapor hazırlayarak sunum yapar.
Uluslararası lojistik alanı ile ilgili kavram, kuram, yaklaşım ve uygulamaları tanımlayarak, taşımacılık ve lojistik işlemlerini organize eder.
Dış ticarete ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda ortaya çıkacak maliyetleri hesaplayıp sonuçlarını raporlar.
Ulusal/uluslararası pazarlarda tüketici ve işletmelerin yapısını analiz eder.
Türkiye ve dünya ekonomisindeki önemli ekonomik sorunları ve uygulanan iktisat politikalarını açıklar.
Bölgesel ekonomik kuruluşların ve Avrupa Birliği’nin uluslararası ticarete ve Türkiye’ye etkilerini analiz eder.
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle bilgiye erişir, uluslararası ticaret alanındaki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
Dış ticaret alanında yenilikleri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek bir yabancı dili (İngilizce) Avrupa Dil Portfolyosu A2 düzeyinde etkili olarak kullanır.