-Sosyal politika, çalışma ekonomisi, endüstri ilişkileri, insan kaynakları, iş ve sosyal güvenlik hukuku alanlarında teorik ve pratik yetkinlikleri geliştirecek nitelikli eğitim sunmak,- Kamu ve özel sektör kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinde etkili, vizyon sahibi, yetenekli uzman ve yöneticilerin istihdamı için nitelikli eğitim altyapısı sunmak,- İlgili alanda bilimsel bilgi üretimine ulusal ve uluslararası düzeyde katkı sağlamak.
Tarihçe
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, sosyal politika, çalışma ekonomisi, endüstri ilişkileri, sosyoloji, psikoloji, iş hukuku ve sosyal güvenlik gibi sosyal bilimlerin birçok dalını içine alan disiplinler arası bir kimliğe sahiptir.
Kazanılan Derece
Bölüm, yükseköğretimde 'Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri' bilim alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama lisans derecesi sistemine tabidir.
Kabul Koşulları
Lisans eğitimine kayıt yaptırabilmek için ÖSYM tarafından yapılan üniversite giriş sınavından yeterli puanı almak gerekir. Kayıtlar merkezi sistemle yapılmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
-
Mezuniyet Koşulları
Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için 240 AKTS kredisi karşılığı ilan edilen lisansüstü ders programından ders alınması ve başarılı bir şekilde bu derslerin tamamlanması gerekmektedir. derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gereken yeterlilik koşuludur.
İstihdam Alanları / Regüle Edilmiş Meslekler
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bilimi alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans derecesine başvuruda bulunabilir.
Diploma Eki
Diploma Eki, mezun olan tüm öğrencilerimize ücretsiz olarak verilmektedir.
Çalışma Ekonomisi ile ilgili olay, olgu, kavram ve politikaları açıklar/analiz eder
Çalışma Ekonomisi ile ilgili kavram, olay olguların açıklama ve analiz etmede eleştirel ve yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerini etkin olarak kullanır.
Çalışma Ekonomisi alanındaki olay, olgu, kavram ve yasal normları açıklama ve analiz etmede sözlü- yazılı iletişim becerilerini etkin olarak kullanır.
Türkiye ve Dünya’da mikro ve makro ekonomik dengeleri çalışman ekonomisinin temel olay, olgu, olay ve politikaları analiz eder.
Çalışma hayatının güncel konularını ve sorunlarını çalışma ekonomisi kavram, yasal normlar ve politikalar açısında tartışır.
Çalışma ilişkisinden kaynaklanan bireysel ve kolektif düzeydeki ulusal ve uluslararası temel hak ve hukuki sorunları ve meslek etiği açısından analiz eder ve değerlendirir.
Alan ile ilgili bilgileri araştırma ve meslektaşları ile iletişim kurmada bir yabancı dili (İngilizce) Avrupa dil portfolyosu B1 düzeyinde etkili olarak kullanır.
İşletmelerin fonksiyonları, işleyişi ve insan kaynakları yönetimi ile ilgili konuları ve sorunları analiz eder/değerlendirir.
Çalışan bireyin iş ortamını çevresel faktörler, yönetsel uygulamalar, örgütsel davranış ve toplum bakımından analiz eder/değerlendirir.
Çalışma hayatına yönelik güncel sorunları, tutum ve davranışları araştırmaya yönelik temel istatistiki yöntemleri kullanarak analiz eder/değerlendirir.
Çalışma yaşamının iktisadi, sosyal, hukuki ve çalışma psikolojisine ilişkin sorunlarını neden sonuç ilişkisine dayalı analiz eder/değerlendirir.
İşçi ve işveren ilişkilerinin düzenlenmesine ve bununla ilgili sorunlara ilişkin iktisadi, sosyal, hukuki ve çalışma psikolojisi açısından çözümler önerileri geliştirir.
Türkiyenin toplumsal yapısını ve toplumsal değişmenin çalışma hayatı üzerindeki etkilerini analiz eder/değerlendirir.
Türkiyede ve dünyada sendikal hakların ve sosyal politikanın gelişimini, uygulamaları ve sorunları analiz eder/değerlendirir.
Çalışma ekonomisi ile ilgili iş ve hizmet üretiminde bilgi ve bilişim teknolojilerini etkin olarak kullanır.