- Tarihsel olay, olgu ve sorunlar üzerinde kullanılan kuramsal ve metodolojik bilgileri açıklar.
- Tarih alanında uzmanlık düzeyinde edindiği kuramsal bilgi ve becerileri, tarihsel olay, olgu ve sorunları analiz ve değerlendirmede uygular.
- Tarih alanı ile ilgili olay, olgu ve sorunların, anlaşılması ve analizinde sosyal bilimlerde benimsenen başlıca araştırma yöntemlerini uygular.
- Belirli dönemlerdeki tarihsel olay ve olguları çoklu perspektif bağlamında sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel açılardan analiz eder
- Tarihi belge ve metinleri incelemede eski dillerden (Osmanlı Türkçesi) matbu ve diğer yazı türlerine (rika, divani vd.) dayalı metinleri ileri düzeyde okuma ve yazma becerilerini kullanarak analiz eder.
- Tarihsel olay, olgu, belge ve dokümanların incelemesinde ve alanla ilgili literatürü takip etmede bir yabancı dili (İngilizce) etkili olarak kullanır.
- Tarih alanının gerektirdiği bilişim ve iletişim teknolojilerini alan araştırmalarında kullanır.
- Programda edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri, tarihsel olay, olgu ve sorunların eleştirel bir yaklaşımla değerlendirilmesinde kullanır.
- Tarih literatüründeki güncel gelişmeleri, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
- Tarih alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması, yazılı metin haline getirilmesi (tez) ve duyurulması aşamalarında, bilimsel ve mesleki etik değerleri/kriterleri uygular.
- Tarih alanıyla ilgili, süreci ve içeriği belirlenmiş bilimsel çalışmalarda bağımsız olarak çalışır.
|