- Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları ile Türkoloji alanındaki kavram, kuram ilke, yaklaşım ve modelleri analiz eder/değerlendirir.
- Türk Dili üzerinde şekil bilgisi, ses bilgisi, anlam bilgisi ve söz dizimi gibi dil bilgisel ve dilbilimsel yöntemlerle analiz ve değerlendirme çalışmalar yapar.
- Türkiye Türkçesini, sözlü ve yazılı anlatım tekniklerine uygun, bilgi aktarımında doğru, akıcı, etkin ve estetik bir biçimde kullanır.
- Yeni Türk Edebiyatı tarihi ve dönemlerinin (edebiyatçılarının), sanat anlayışları ve sanat-toplum ilişkisini, farklı veri toplama-analiz yöntemlerini kullanarak analiz eder.
- Yığın kültürü ve çağdaş toplumlardaki folklorik oluşumları; şiir ve düzyazı ürünlerini, köken değişkenleri ve gelişimlerini halkbilimin temel kavram ve yöntemleri (derleme yöntemi) kapsamında analiz ederek karşılaştırır.
- Karşılaştırmalı Edebiyat kapsamında Doğudaki ve Batıdaki edebi ürün ve yaklaşımlarla Türkiye dışında Türkçe konuşulan yerlerdeki edebi ürün ve yaklaşımları karşılaştırır.
- Çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları alanındaki olay, olgu, güncel durum ve sorunlara yönelik bir problemi tanımlama, uygun araçlarla veri toplama, verileri analiz etme, değerlendirme, raporlama ve başkalarına aktarma süreçlerini yürütür.
- Çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları alanında, bilgiyi araştırma, analiz, değerlendirme, raporlama ve başkalarına aktarmada bilgi /bilişim teknolojilerini etkili kullanır.
- Çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları alanında, bilgiyi araştırma, analiz, değerlendirme, raporlama ve başkalarına yazılı ve sözlü olarak aktarmada etkili iletişim becerilerini kullanır.
- Çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları alanında, bilgiyi araştırma, analiz, değerlendirme, raporlama ve başkalarına aktarma süreçlerinde, farklı disiplin alanlarıyla işbirliği içinde ekip üyesi olarak belirlenen görev ve sorumlulukları yerine getirir.
- Çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları alanında, bilgiyi araştırma, analiz, değerlendirme, raporlama ve başkalarına aktarma süreçlerinde, eleştirel ve yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerini etkili kullanır.
- Çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları alanında, bilgiyi araştırma, analiz, değerlendirme, raporlama ve başkalarına aktarma süreçlerinde, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun hareket eder.
- Çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları alanında, bilgiyi araştırma, analiz, değerlendirme, raporlama ve başkalarına aktarma süreçlerinde, bir yabancı dili (İngilizce) Avrupa Dil Portfolyosu B2 düzeyinde etkili olarak kullanır.
- Çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları alanında, bilgiyi araştırma, analiz, değerlendirme, raporlama ve başkalarına aktarma süreçlerinde, ulusal ve uluslararası hukuk ve evrensel normlarına uygun hareket eder.
|