Turizm Rehberliği yüksek lisans programı 2020-2021 Eğitim-Öğretim döneminde başlamıştır.
Kazanılan Derece
Bu anabilim dalı, yüksek öğretimde yüksek lisans derecesi için 120 AKTS gerektirmektedir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında turizm rehberliği alanında Yüksek Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
1- Herhangi bir alanda lisans diplomasına sahip olmak 2- Lisansüstü giriş sinavından (ALES) gerekli puana sahip olma (3yıl geçerlilik süresi aranmakta olup eşit ağırlıktan en az 55 puan olmalıdır.) Yabancı uyruklu öğrenciler için ALES belgesi ve Uluslararası alanda geçerli belgeler(GRE,GMAT vb.) geçerli olup, puan şartı aranmamaktadır. 3- Yeterli yabanci dil becerisine sahip olma (UÜDS, KPDS, ÜDS için en az 65 TOEFL IBT için en az 65, TOEFL CBT için en az 183, TOEFL PBT için en az 513 ve eşdeğer diğer sınavlar olmalıdır. Yabancı uyruklu öğrencilerden (Türkiye´de eğitim görenler hariç) Türkçe bildiklerine dair Tömer belgesi aranmaktadır
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES ve Yabancı Dil Sınavlarından Yeterli Puana Sahip olmak koşuluyla doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünden(120 AKTS karşılığı) geçmek ve tezi başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
İstihdam Alanları / Regüle Edilmiş Meslekler
Yüksek Lisans düzeyinde rehberlik bölümünü bitirmiş adaylar, yabancı dil yeterliliklerini almaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gözetim ve denetimi altında, Turist Rehberleri Birliği (TUREB) tarafından düzenlenen uygulama gezisini tamamlamaları halinde “Turist Rehberi” unvanı alabilmektedir. Belirtilen şartları yerine getiren adaylar, Kültür ve Turizm Bakanlığından almaya hak kazandıkları ruhsatname ve meslek odalarından aldıkları çalışma kartları ile ülkesel veya bölgesel olarak turist rehberliği hizmeti verebileceklerdir.
Diploma Eki
Diploma Eki, mezun olan tüm öğrencilerimize ücretsiz olarak verilmektedir.
Turizm Rehberliği alanı ile ilgili akademik ve sektörel sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümler.
Turizm Rehberliği alanındaki uluslararası uygulamaları bilir ve ülkesel uygulamalarla karşılaştırma yapar.
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek amacıyla ulusal ve uluslararası veri tabanlarını kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
Sektördeki öngörülemeyen ve mevcut sorunları pratik ve yaratıcı bir şekilde çözmek için yeni stratejiler geliştirir.
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları inceler.
Turizm Rehberliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
Turizm Rehberliği alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
Turizm Rehberliği ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar.
Turizm Rehberliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını alanındaki ve alan dışındaki kişilere sistemli bir şekilde aktarır.
Turizm Rehberliği alanıyla ilgili yaptığı çalışmalarda toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir.
Bilgisayar yazılımları ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kendi alanı bağlamında değerlendirir.
Çeşitli dini inançlar, mitoloji, sanat tarihi, arkeoloji, ekoloji, kültürel miras konularında uzmanlaşır ve disiplinler arası etkileşimi kurar.