İşlem devam ediyor...
İşlem devam ediyor, lütfen bekleyiniz..
Sağlık Bilimleri Fakültesi : Beslenme Ve Diyetetik
Program Genel Bilgileri | |
---|---|
Eğitim Dili | Türkçe |
Bölüm Başkanı (yada Eşdeğeri) | Prof. Dr. İsmail Özkaya |
Bologna Koordinatörü | Prof. Dr. İsmail Özkaya-Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Çakmak Kafadar |
Bologna Koordinatör Yrd. | Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Ece Kulaksız Günaydı |
Eğitim Süresi (Yıl) | 4 |
Azami Süresi (Yıl) | 7 |
Kontenjanı | 70 |
Staj Durumu | Var |
Merkezi Sınav Puan Türü (ÖSYM) | SAY |
Programın ISCED Kodu |
915 YÖK | ISCED |
Programın Amacı | |
Bilimsel veriler ışığında ve multidisipliner yaklaşımla toplumun beslenme davranışlarını analiz eden, bireye ve topluma sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıkları kazandıran, hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde doğru beslenme planları uygulayan, sürekli gelişime açık, etik kurallara bağlı ve bilgi birikimi yüksek diyetisyenler yetiştirmektir. | |
Tarihçe | |
Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2011 yılında eğitime başlamış olup, uluslararası standartlarda eğitim verme hedefiyle kendini sürekli yenilemekte ve geliştirmektedir. Bölüm ilk mezunlarını 2015 yılında vermiştir. | |
Kazanılan Derece | |
Diyetisyen | |
Kabul Koşulları | |
ÖSYM sınavlarında gerekli puanı almak / Yabancı Öğrenciler için ilgili eğitim-öğretim yılında ilan edilecek kriterleri taşımak | |
Üst Kademeye Geçiş | |
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES ve YDS sınavından geçerli not almaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler. | |
Mezuniyet Koşulları | |
4 yıl ve 8 dönem boyunca alınan tüm derslerden başarılı olmak. | |
İstihdam Alanları / Regüle Edilmiş Meslekler | |
Mezunlar okul, hastane, TSK vb. toplu beslenme hizmeti veren resmi kurumlarda, ilgili bakanlıklarda, yurtiçi ve yurtdışında bulunan çeşitli kuruluşlarda, özel sektörde ya da akademisyen olarak üniversite ve enstitülerde yönetici diyetisyen ve farklı ünvanlarla görev yapabilirler. | |
Diploma Eki | |
Diploma Eki, mezun olan tüm öğrencilerimize ücretsiz olarak verilmektedir. |
1. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
UNV13103 | ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ-I | Zorunlu | 2+0+0 | 2 |
UNV20105 | İNGİLİZCE-I | Zorunlu | 3+0 | 3 |
UNV13107 | TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI | Zorunlu | 1+1 | 2 |
SBF21101 | ANATOMİ | Zorunlu | 2+2 | 4 |
SBF21103 | FİZYOLOJİ | Zorunlu | 2+2 | 4 |
BES21101 | BESLENME VE DİYETETİĞE GİRİŞ | Zorunlu | 2+0 | 2 |
BES21103 | BESLENME İLKELERİ-I | Zorunlu | 2+4 | 7 |
BES21105 | KİMYA I | Zorunlu | 2+0+2 | 4 |
UNV 13101 | TÜRK DİLİ-I | Zorunlu | 2+0+0 | 2 |
Toplam AKTS | 30 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
UNV19101 | AKADEMİK TÜRKÇE | Seçmeli | 2+0 | 3 |
2. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
BES21102 | TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK | Zorunlu | 3+0 | 3 |
BES21108 | BESLENME BİLİMLERİNDE PSİKOLOJİ | Zorunlu | 2+0 | 3 |
BES21104 | DEMOGRAFİK YAPI VE SAĞLIK | Zorunlu | 2+0 | 3 |
MAT20158 | TEMEL MATEMATİK | Zorunlu | 2+0 | 3 |
BES21110 | KİMYA II | Zorunlu | 2+0 | 4 |
BES21106 | BESLENME İLKELERİ-II | Zorunlu | 2+0+4 | 7 |
UNV20106 | İNGİLİZCE-II | Zorunlu | 3+0 | 3 |
UNV13104 | ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ-II | Zorunlu | 2+0 | 2 |
UNV13102 | TÜRK DİLİ-II | Zorunlu | 2+0 | 2 |
Toplam AKTS | 30 |
3. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
BES21203 | BESLENME BİYOKİMYASI -I | Zorunlu | 3+0 | 7 |
BES21205 | BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ – I | Zorunlu | 3+0 | 6 |
BES21201 | GENEL MİKROBİYOLOJİ | Zorunlu | 2+0 | 6 |
Seçmeli Ders | Seçmeli | 2+0+0 | 3 | |
Seçmeli Ders | Seçmeli | 2+0+0 | 3 | |
Seçmeli Ders | Seçmeli | 2+0+0 | 3 | |
Üniversite Seçmeli Dersi | Seçmeli | 2+0+0 | 2 | |
Toplam AKTS | 30 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
BES21221 | BESİN TOKSİKOLOJİSİ | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21219 | GIDA KATKI MADDELERİ | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21217 | TÜRK MUTFAĞI | Seçmeli | 2+0+0 | 3 |
BES21215 | TIP VE BESLENME TERMİNOLOJİSİ | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21213 | BESLENME BİLİMLERİNDE İKTİSAT | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21211 | AKADEMİK OKUMA VE YAZMA BECERİLERİ | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21209 | SAĞLIK İLETİŞİMİ | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21207 | BESİN KONTROLÜ VE MEVZUATI | Seçmeli | 2+0+0 | 3 |
SBF21201 | FARMAKOLOJİ | Seçmeli | 2+0 | 3 |
UNV13029 | İŞ AHLAKI VE SOSYAL SORUMLULUK | Seçmeli | 2+0 | 2 |
UNV13004 | ETKİLİ VE GÜZEL KONUŞMA | Seçmeli | 2+0 | 2 |
UNV13007 | İLETİŞİM | Seçmeli | 2+0 | 2 |
UNV13002 | İLK YARDIM | Seçmeli | 2+0 | 2 |
4. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
BES21208 | ANNE VE ÇOCUK BESLENMESİ | Zorunlu | 2+2 | 3 |
BES21206 | BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ –II | Zorunlu | 3+0 | 6 |
BES21204 | BESLENME BİYOKİMYASI – II | Zorunlu | 3+0 | 6 |
BES21202 | BESİN MİKROBİYOLOJİSİ | Zorunlu | 2+0 | 6 |
Seçmeli Ders | Seçmeli | 2+0+0 | 3 | |
Seçmeli Ders | Seçmeli | 2+0+0 | 3 | |
Seçmeli Ders | Seçmeli | 2+0+0 | 3 | |
Toplam AKTS | 30 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
BES21220 | BESİN HAZIRLAMA VE PİŞİRME TEKNİKLERİ | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21226 | BESİN DESTEK ÜRÜNLERİ VE FONKSİYONEL BESİNLER | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21224 | BESİN BESİN ÖĞESİ ETKİLEŞİMİ | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21222 | BESLENME ANTROPOMETRİSİ | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21218 | BESİN İLAÇ ETKİLEŞİMİ | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21216 | SAĞLIK HİZMETLERİNDE KALİTE | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21212 | BESLENME EKOLOJİSİ | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21210 | BESİN TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21214 | HALK SAĞLIĞI | Seçmeli | 2+0 | 3 |
5. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
BES21307 | HASTALIKLARDA DİYET TEDAVİSİ – I | Zorunlu | 2+2 | 5 |
BES21309 | BESLENME VE DİYETETİK BİLİMİNDE BİYOİSTATİSTİK | Zorunlu | 3+0 | 5 |
BES21305 | TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ- I | Zorunlu | 3+0 | 5 |
BES21303 | TOPLUMDA BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASI | Zorunlu | 3+0 | 5 |
BES21301 | ÇOCUK HASTALIKLARINDA BESLENME-I | Zorunlu | 2+2 | 4 |
Seçmeli Ders | Seçmeli | 2+0+0 | 3 | |
Ortak Seçmeli Ders-1 | Seçmeli | 2+0+0 | 3 | |
Toplam AKTS | 30 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
BES21317 | BESLENME EĞİTİMİ VE DANIŞMANLIĞI | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21315 | ENGELLİLERDE BESLENME | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21313 | EGZERSİZ VE BESLENME | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21311 | MENÜ PLANLAMA | Seçmeli | 2+0 | 3 |
6. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
STAJ20001 | YAZ STAJI (30 İŞ GÜNÜ) | Zorunlu | 0+0 | 6 |
BES21308 | HASTALIKLARDA DİYET TEDAVİSİ – II | Zorunlu | 2+2 | 4 |
BES21306 | TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ- II | Zorunlu | 3+0 | 4 |
BES21304 | TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSİ | Zorunlu | 2+2 | 4 |
BES21302 | ÇOCUK HASTALIKLARINDA BESLENME-II | Zorunlu | 2+2 | 3 |
Seçmeli Ders | Seçmeli | 2+0+0 | 3 | |
Seçmeli Ders | Seçmeli | 2+0+0 | 3 | |
Ortak Seçmeli Ders-2 | Seçmeli | 2+0+0 | 3 | |
Toplam AKTS | 30 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
BES21316 | BESLENME VE DAVRANIŞ | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21320 | DÜNYA MUTFAĞI | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21318 | BESİN GÜVENLİĞİ | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21314 | ADÖLESAN BESLENMESİ | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21312 | SPOR VE BESLENME | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21310 | YİYECEK-İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİ | Seçmeli | 2+0 | 3 |
7. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
BES21407 | TOPLU BESLENME SİSTEM VE UYGULAMALARI | Zorunlu | 2+12 | 8 |
BES21405 | KLİNİKTE ÇOCUK BESLENME UYGULAMALARI | Zorunlu | 2+12 | 8 |
BES21403 | SEMİNER – I | Zorunlu | 2+0 | 4 |
BES21401 | MEZUNİYET PROJESİ – I | Zorunlu | 2+0 | 4 |
Seçmeli Ders | Seçmeli | 2+0+0 | 3 | |
Seçmeli Ders | Seçmeli | 2+0+0 | 3 | |
Toplam AKTS | 30 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
BES21415 | BESİN DUY. VE ALERJİLERİNDE BESLENME | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21419 | KRONİK HASTALIKLARIN PATOFİZYOLOJSİ I | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21417 | BESLENME VE GENETİK | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21413 | MAKRO BESİN ÖĞELERİ VE HASTALIKLAR | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21411 | TAMAMLAYICI VE ALTERNATİF TEDAVİLER | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21409 | MOLEKÜLER BESLENME | Seçmeli | 2+0 | 3 |
8. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
BES21402 | MEZUNİYET PROJESİ – II | Zorunlu | 2+0 | 4 |
BES21404 | SEMİNER – II | Zorunlu | 2+0 | 4 |
BES21406 | KLİNİKTE ERİŞKİN BESLENME UYGULAMALARI | Zorunlu | 2+12 | 8 |
BES21408 | DIŞ HASTANE VE KURUM BESLENME UYGULAMALARI | Zorunlu | 2+12 | 8 |
Seçmeli Ders | Seçmeli | 2+0+0 | 3 | |
Seçmeli Ders | Seçmeli | 2+0+0 | 3 | |
Toplam AKTS | 30 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
BES21410 | ENTERAL, PARANTERAL BESLENME | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21412 | BESLENME VE DİYETETİKTE GÜNCEL KONULAR | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21414 | MİKRO BESİN ÖĞELERİ VE HASTALIKLAR | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21416 | YAŞLILIKTA BESLENME | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21418 | BESLENME DAVRANIŞI BOZUKLUKLARI | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21422 | DİYETETİK UYGULAMALARDA İLKE VE SORUNLAR | Seçmeli | 2+0 | 3 |
BES21420 | KRONİK HASTALIKLARIN PATOFİZYOLOJSİ II | Seçmeli | 2+0 | 3 |
Program Yeterlilikleri | |
---|---|
|
Geçmiş Dönemlere Ait Eğitim Planları |
---|