Sağlık Bilimleri Fakültesi : Beslenme Ve Diyetetik

Program Genel Bilgileri
Eğitim Dili Türkçe
Bölüm Başkanı (yada Eşdeğeri) Prof. Dr. İsmail Özkaya
Bologna Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Özkaya-Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Çakmak Kafadar
Bologna Koordinatör Yrd. Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Ece Kulaksız Günaydı
Eğitim Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 70
Staj Durumu Var
Merkezi Sınav Puan Türü (ÖSYM) SAY
Programın ISCED Kodu 915
ISCED
Programın Amacı
Bilimsel veriler ışığında ve multidisipliner yaklaşımla toplumun beslenme davranışlarını analiz eden, bireye ve topluma sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıkları kazandıran, hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde doğru beslenme planları uygulayan, sürekli gelişime açık, etik kurallara bağlı ve bilgi birikimi yüksek diyetisyenler yetiştirmektir.
Tarihçe
Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2011 yılında eğitime başlamış olup, uluslararası standartlarda eğitim verme hedefiyle kendini sürekli yenilemekte ve geliştirmektedir. Bölüm ilk mezunlarını 2015 yılında vermiştir.
Kazanılan Derece
Diyetisyen
Kabul Koşulları
ÖSYM sınavlarında gerekli puanı almak / Yabancı Öğrenciler için ilgili eğitim-öğretim yılında ilan edilecek kriterleri taşımak
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES ve YDS sınavından geçerli not almaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
4 yıl ve 8 dönem boyunca alınan tüm derslerden başarılı olmak.
İstihdam Alanları / Regüle Edilmiş Meslekler
Mezunlar okul, hastane, TSK vb. toplu beslenme hizmeti veren resmi kurumlarda, ilgili bakanlıklarda, yurtiçi ve yurtdışında bulunan çeşitli kuruluşlarda, özel sektörde ya da akademisyen olarak üniversite ve enstitülerde yönetici diyetisyen ve farklı ünvanlarla görev yapabilirler.
Diploma Eki
Diploma Eki, mezun olan tüm öğrencilerimize ücretsiz olarak verilmektedir.
1. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
UNV13103ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ-IZorunlu2+0+02
UNV20105İNGİLİZCE-IZorunlu3+03
UNV13107TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMIZorunlu1+12
SBF21101ANATOMİZorunlu2+24
SBF21103FİZYOLOJİZorunlu2+24
BES21101BESLENME VE DİYETETİĞE GİRİŞZorunlu2+02
BES21103BESLENME İLKELERİ-IZorunlu2+0+47
BES21105KİMYA IZorunlu2+0+24
UNV 13101TÜRK DİLİ-IZorunlu2+0+02
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
UNV19101AKADEMİK TÜRKÇESeçmeli2+03
2. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
BES21102TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİKZorunlu3+03
BES21108BESLENME BİLİMLERİNDE PSİKOLOJİZorunlu2+03
BES21104DEMOGRAFİK YAPI VE SAĞLIKZorunlu2+03
MAT20158TEMEL MATEMATİKZorunlu2+03
BES21110KİMYA IIZorunlu2+04
BES21106BESLENME İLKELERİ-IIZorunlu2+0+47
UNV20106İNGİLİZCE-IIZorunlu3+03
UNV13104ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ-IIZorunlu2+02
UNV13102TÜRK DİLİ-IIZorunlu2+02
 Toplam AKTS30
3. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
BES21203BESLENME BİYOKİMYASI -IZorunlu3+07
BES21205BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ – IZorunlu3+0+26
BES21201GENEL MİKROBİYOLOJİZorunlu2+0+26
 Seçmeli DersSeçmeli2+0+03
 Seçmeli DersSeçmeli2+0+03
 Seçmeli DersSeçmeli2+0+03
 Üniversite Seçmeli DersiSeçmeli2+0+02
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
BES21221BESİN TOKSİKOLOJİSİSeçmeli2+03
BES21219GIDA KATKI MADDELERİSeçmeli2+03
BES21217TÜRK MUTFAĞISeçmeli2+0+03
BES21215TIP VE BESLENME TERMİNOLOJİSİSeçmeli2+03
BES21213BESLENME BİLİMLERİNDE İKTİSATSeçmeli2+03
BES21211AKADEMİK OKUMA VE YAZMA BECERİLERİSeçmeli2+03
BES21209SAĞLIK İLETİŞİMİSeçmeli2+03
BES21207BESİN KONTROLÜ VE MEVZUATISeçmeli2+0+03
SBF21201FARMAKOLOJİSeçmeli2+03
UNV13029İŞ AHLAKI VE SOSYAL SORUMLULUKSeçmeli2+02
UNV13004ETKİLİ VE GÜZEL KONUŞMASeçmeli2+02
UNV13007İLETİŞİMSeçmeli2+02
UNV13002İLK YARDIMSeçmeli2+02
4. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
BES21208ANNE VE ÇOCUK BESLENMESİZorunlu2+23
BES21206BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ –IIZorunlu3+06
BES21204BESLENME BİYOKİMYASI – IIZorunlu3+06
BES21202BESİN MİKROBİYOLOJİSİZorunlu2+0+26
 Seçmeli DersSeçmeli2+0+03
 Seçmeli DersSeçmeli2+0+03
 Seçmeli DersSeçmeli2+0+03
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
BES21220BESİN HAZIRLAMA VE PİŞİRME TEKNİKLERİSeçmeli2+03
BES21226BESİN DESTEK ÜRÜNLERİ VE FONKSİYONEL BESİNLERSeçmeli2+03
BES21224BESİN BESİN ÖĞESİ ETKİLEŞİMİSeçmeli2+03
BES21222BESLENME ANTROPOMETRİSİSeçmeli2+03
BES21218BESİN İLAÇ ETKİLEŞİMİSeçmeli2+03
BES21216SAĞLIK HİZMETLERİNDE KALİTESeçmeli2+03
BES21212BESLENME EKOLOJİSİSeçmeli2+03
BES21210BESİN TEKNOLOJİSİSeçmeli2+03
BES21214HALK SAĞLIĞISeçmeli2+03
5. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
BES21307HASTALIKLARDA DİYET TEDAVİSİ – IZorunlu2+25
BES21309BESLENME VE DİYETETİK BİLİMİNDE BİYOİSTATİSTİKZorunlu3+05
BES21305TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ- IZorunlu3+05
BES21303TOPLUMDA BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASIZorunlu3+05
BES21301ÇOCUK HASTALIKLARINDA BESLENME-IZorunlu2+24
 Seçmeli DersSeçmeli2+0+03
 Ortak Seçmeli Ders-1Seçmeli2+0+03
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
BES21317BESLENME EĞİTİMİ VE DANIŞMANLIĞISeçmeli2+03
BES21315ENGELLİLERDE BESLENMESeçmeli2+03
BES21313EGZERSİZ VE BESLENMESeçmeli2+03
BES21311MENÜ PLANLAMASeçmeli2+03
6. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
STAJ20001YAZ STAJI (30 İŞ GÜNÜ)Zorunlu0+06
BES21308HASTALIKLARDA DİYET TEDAVİSİ – IIZorunlu2+24
BES21306TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ- IIZorunlu3+04
BES21304TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSİZorunlu2+24
BES21302ÇOCUK HASTALIKLARINDA BESLENME-IIZorunlu2+23
 Seçmeli DersSeçmeli2+0+03
 Seçmeli DersSeçmeli2+0+03
 Ortak Seçmeli Ders-2Seçmeli2+0+03
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
BES21316BESLENME VE DAVRANIŞSeçmeli2+03
BES21320DÜNYA MUTFAĞISeçmeli2+03
BES21318BESİN GÜVENLİĞİSeçmeli2+03
BES21314ADÖLESAN BESLENMESİSeçmeli2+03
BES21312SPOR VE BESLENMESeçmeli2+03
BES21310YİYECEK-İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİSeçmeli2+03
7. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
BES21407TOPLU BESLENME SİSTEM VE UYGULAMALARIZorunlu2+128
BES21405KLİNİKTE ÇOCUK BESLENME UYGULAMALARIZorunlu2+128
BES21403SEMİNER – IZorunlu2+04
BES21401MEZUNİYET PROJESİ – IZorunlu2+04
 Seçmeli DersSeçmeli2+0+03
 Seçmeli DersSeçmeli2+0+03
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
BES21415BESİN DUY. VE ALERJİLERİNDE BESLENMESeçmeli2+03
BES21419KRONİK HASTALIKLARIN PATOFİZYOLOJSİ ISeçmeli2+03
BES21417BESLENME VE GENETİKSeçmeli2+03
BES21413MAKRO BESİN ÖĞELERİ VE HASTALIKLARSeçmeli2+03
BES21411TAMAMLAYICI VE ALTERNATİF TEDAVİLERSeçmeli2+03
BES21409MOLEKÜLER BESLENMESeçmeli2+03
8. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
BES21402MEZUNİYET PROJESİ – IIZorunlu2+04
BES21404SEMİNER – IIZorunlu2+04
BES21406KLİNİKTE ERİŞKİN BESLENME UYGULAMALARIZorunlu2+128
BES21408DIŞ HASTANE VE KURUM BESLENME UYGULAMALARIZorunlu2+128
 Seçmeli DersSeçmeli2+0+03
 Seçmeli DersSeçmeli2+0+03
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
BES21410ENTERAL, PARANTERAL BESLENMESeçmeli2+03
BES21412BESLENME VE DİYETETİKTE GÜNCEL KONULARSeçmeli2+03
BES21414MİKRO BESİN ÖĞELERİ VE HASTALIKLARSeçmeli2+03
BES21416YAŞLILIKTA BESLENMESeçmeli2+03
BES21418BESLENME DAVRANIŞI BOZUKLUKLARISeçmeli2+03
BES21422DİYETETİK UYGULAMALARDA İLKE VE SORUNLARSeçmeli2+03
BES21420KRONİK HASTALIKLARIN PATOFİZYOLOJSİ IISeçmeli2+03
Program Yeterlilikleri
  1. Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği kavramsal, kuramsal ve metadolojik bilgileri açıklar, bilir ve analiz edebilir.
  2. Bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için gerekli olan mesleki bilgi ve becerilerini etkili/hatasız uygular.
  3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanındaki bilgi, beceri ve çözüm üretme yaklaşımlarına dayalı sağlıklı yaşam, yaşam kalitesinin geliştirilmesi ve sağlıklı beslenme alanında danışmanlık yapar.
  4. Beslenme ve Diyetetik alanına ilişkin çalışmalarda bağımsız, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde olarak problemleri belirleme, tanılama, çözüm üretme ve izleme süreçlerinde gerekli görev ve sorumlulukları yerine getirir.
  5. Beslenme ve Diyetetik alanında tanı ve çözüm üretimi süreçlerinde bilimsel araştırmaları kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda analiz yapar/değerlendirir.
  6. Beslenme ve Diyetetik alanındaki hizmet üretiminde, ulusal ve uluslar arası hukuksal normlar, mesleki etik değerlere bağlı olarak karar verme sürecini gerçekleştirir.
  7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası güncel literatürü takip ederek mesleki uygulamaları yürütür.
  8. Beslenme ve Diyetetik alanına ilişkin hizmet üretiminde tanılama, analiz, değerlendirme ve çözüm üretme aşamalarında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
  9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim becerilerini hizmet üretim süreçlerinde kullanır.
  10. Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgi ve becerileri ile yaşadığı toplumun temel değerlerini, kültürünü anlama, yaşam, beslenme ve sağlık alışkanlıklarını ilişkilendirir, analiz eder ve değerlendirir.
  11. Beslenme ve Diyetetik alanına ilişkin bilimsel araştırma, gelişen teknolojik olanaklar, güncel bilgi birikimi ve sağlık politikalarını anlamaya açık olur.
  12. Beslenme ve Diyetetik alanındaki hizmet üretim süreçlerinde bireyin ve toplumun sağlığını etkileyebilecek besin kalitesi ve güvenliği alanında güncel literatür, sağlık politikaları doğrultusunda bilgi ve becerilerini kullanır, analiz yapar ve değerlendirir.
  13. Beslenme ve Diyetetik alanına ilişkin çevre koruma ve iş güvenliği konularında sahip olduğu bilgi ve deneyimi tanı, çözüm üretimi ve uygulama aşamalarında kullanır.
Geçmiş Dönemlere Ait Eğitim Planları