Sağlık Yüksekokulu : Beslenme Ve Diyetetik

Program Genel Bilgileri
Eğitim Dili Türkçe
Bölüm Başkanı (yada Eşdeğeri) -
Bologna Koordinatörü -
Bologna Koordinatör Yrd. -
Eğitim Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 45
Staj Durumu Var
Merkezi Sınav Puan Türü (ÖSYM) SAY
Programın ISCED Kodu Programın ISCED kodu henüz girilmemiştir.
YÖK | ISCED
Programın Amacı
Programın amacı henüz girilmemiştir.
Tarihçe
Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2011 yılında eğitime başlamış olup, uluslararası standartlarda eğitim verme hedefiyle kendini sürekli yenilemekte ve geliştirmektedir. Bölüm ilk mezunlarını 2015 yılında verecektir.
Kazanılan Derece
Diyetisyen
Kabul Koşulları
ÖSS barajından gerekli barajı aşmak / Yabancı Öğrenciler için ilgili eğitim-öğretim yılında ilan edilecek kriterleri taşımak
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans ve Doktora eğitimleri henüz verilmemektedir
Mezuniyet Koşulları
4 yıl ve 8 dönem boyunca alınan tüm derslerden başarılı olmak ve 2.00 genel not ortalaması şartını sağlamak
İstihdam Alanları / Regüle Edilmiş Meslekler
Mezunlar okul, hastane, TSK vb. toplu beslenme hizmeti veren resmi kurumlarda, ilgili bakanlıklarda, yurtiçi ve yurtdışında bulunan çeşitli kuruluşlarda, özel sektörde ya da akademisyen olarak üniversite ve enstitülerde Yönetici Diyetisyen ve farklı ünvanlarla görev yapabilirler.
Diploma Eki
Diploma Eki, mezun olan tüm öğrencilerimize ücretsiz olarak verilmektedir.
1. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
BES20103BESLENME İLKELERİ-IZorunlu2+47
BES20105KİMYA-IZorunlu2+24
SYO13101ANATOMİZorunlu2+24
SYO13103FİZYOLOJİZorunlu2+24
UNV13101TÜRK DİLİ-IZorunlu2+02
UNV13103ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ-IZorunlu2+02
UNV13107TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMIZorunlu1+12
UNV20105İNGİLİZCE-IZorunlu3+03
BES13101BESLENME VE DİYETETİĞE GİRİŞZorunlu2+02
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
UNV19101AKADEMİK TÜRKÇESeçmeli2+03
2. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
BES20108BESLENME BİLİMLERİNDE PSİKOLOJİZorunlu2+03
UNV20106İNGİLİZCE-IIZorunlu3+03
UNV13104ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ-IIZorunlu2+02
UNV13102TÜRK DİLİ-IIZorunlu2+02
MAT20158TEMEL MATEMATİKZorunlu2+03
BES20110KİMYA-IIZorunlu2+24
BES20106BESLENME İLKELERİ-IIZorunlu2+47
BES20104DEMOGRAFİK YAPI VE SAĞLIKZorunlu2+03
BES20102TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİKZorunlu3+03
 Toplam AKTS30
3. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
BES20205BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ-IZorunlu3+26
BES20203BESLENME BİYOKİMYASI-IZorunlu3+07
BES20201GENEL MİKROBİYOLOJİZorunlu2+26
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+03
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+03
 Üniversite Seçmeli DersiSeçmeli2+02
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+03
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
SYO20201FARMAKOLOJİSeçmeli2+03
UNV13029İŞ AHLAKI VE SOSYAL SORUMLULUKSeçmeli2+02
UNV13004ETKİLİ VE GÜZEL KONUŞMASeçmeli2+02
UNV13007İLETİŞİMSeçmeli2+02
UNV13002İLKYARDIMSeçmeli2+02
BES20221BESİN TOKSİKOLOJİSİSeçmeli2+03
BES20219GIDA KATKI MADDELERİSeçmeli2+03
BES20217TÜRK MUTFAĞISeçmeli2+03
BES20215TIP VE BESLENME TERMİNOLOJİSİSeçmeli2+03
BES20213BESLENME BİLİMLERİNDE İKTİSATSeçmeli2+03
BES20211AKADEMİK OKUMA VE YAZMA BECERİLERİSeçmeli2+03
BES20209SAĞLIK İLETİŞİMİSeçmeli2+03
BES20207BESİN KONTROLÜ VE MEVZUATISeçmeli2+03
4. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
BES20208ANNE VE ÇOCUK BESLENMESİZorunlu2+23
BES20206BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ-IIZorunlu3+26
BES20204BESLENME BİYOKİMYASI-IIZorunlu3+06
BES20202BESİN MİKROBİYOLOJİSİZorunlu2+26
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+03
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+03
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+03
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
BES20222BESLENME ANTROPOMETRİSİSeçmeli2+03
BES20226BESİN DESTEK ÜRÜNLERİ VE FONKSİYONEL BESİNLERSeçmeli2+03
BES20224BESİN BESİN ÖĞESİ ETKİLEŞİMİSeçmeli2+03
BES20220BESİN HAZIRLAMA VE PİŞİRME TEKNİKLERİSeçmeli2+03
BES20218BESİN İLAÇ ETKİLEŞİMİSeçmeli2+03
BES20216SAĞLIK HİZMETLERİNDE KALİTESeçmeli2+03
BES20212BESLENME EKOLOJİSİSeçmeli2+03
BES20210BESİN TEKNOLOJİSİSeçmeli2+03
BES20214HALK SAĞLIĞISeçmeli2+03
5. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
BES20307HASTALIKLARDA DİYET TEDAVİSİ – IZorunlu3+05
BES20309BESLENME VE DİYETETİK BİLİMİNDE BİYOİSTATİSTİKZorunlu3+05
BES20305TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ- IZorunlu3+05
BES20303TOPLUMDA BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASIZorunlu3+05
BES20301ÇOCUK HASTALIKLARINDA BESLENME-IZorunlu2+24
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+0+03
 Ortak Seçmeli Ders - 1Seçmeli2+0+03
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
BES20317BESLENME EĞİTİMİ VE DANIŞMANLIĞISeçmeli2+03
BES20315ENGELLİLERDE BESLENMESeçmeli2+03
BES20313EGZERSİZ VE BESLENMESeçmeli2+03
BES20311MENÜ PLANLAMASeçmeli2+03
6. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
STAJ20001YAZ STAJIZorunlu0+06
BES20308HASTALIKLARDA DİYET TEDAVİSİ – IIZorunlu2+24
BES20306TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ- IIZorunlu3+04
BES20304TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSİZorunlu2+24
BES20302ÇOCUK HASTALIKLARINDA BESLENME-IIZorunlu2+23
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+03
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+03
 Ortak Seçmeli Ders - 2Seçmeli2+03
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
BES20316BESLENME VE DAVRANIŞSeçmeli2+03
BES20320DÜNYA MUTFAĞISeçmeli2+03
BES20318BESİN GÜVENLİĞİSeçmeli2+03
BES20314ADÖLESAN BESLENMESİSeçmeli2+03
BES20312SPOR VE BESLENMESeçmeli2+03
BES20310YİYECEK-İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİSeçmeli2+03
7. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
BES20419KRONİK HASTALIKLARIN PATOFİZYOLOJİSİ-IZorunlu2+03
BES20407TOPLU BESLENME SİSTEM VE UYGULAMALARIZorunlu2+128
BES20405KLİNİKTE ÇOCUK BESLENME UYGULAMALARIZorunlu2+128
BES20403SEMİNER-IZorunlu2+04
BES20401MEZUNİYET PROJESİ-IZorunlu2+04
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+03
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+03
 Toplam AKTS33
Seçmeli Dersler
BES20415BESİN DUYARLILIĞI VE ALERJİLERİNDE BESLENMESeçmeli2+03
BES20417BESLENME VE GENETİKSeçmeli2+03
BES20413MAKRO BESİN ÖĞELERİ VE HASTALIKLARSeçmeli2+03
BES20411TAMAMLAYICI VE ALTERNATİF TEDAVİLERSeçmeli2+03
BES20409MOLEKÜLER BESLENMESeçmeli2+03
8. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
BES20401MEZUNİYET PROJESİ-IIZorunlu2+03
BES20403SEMİNER-IIZorunlu2+04
BES20406KLİNİKTE ERİŞKİN BESLENME UYGULAMALARIZorunlu2+128
BES20408DIŞ HASTANE VE KURUM BESLENME UYGULAMALARIZorunlu2+128
BES20422DİYETETİK UYGULAMALARDA İLKE VE SORUNLARZorunlu2+03
BES20420KRONİK HASTALIKLARIN PATOFİZYOLOJSİ IIZorunlu2+03
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+03
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+03
 Toplam AKTS35
Seçmeli Dersler
BES20410ENTERAL, PARANTERAL BESLENMESeçmeli2+03
BES20412BESLENME VE DİYETETİKTE GÜNCEL KONULARSeçmeli2+03
BES20414MİKRO BESİN ÖĞELERİ VE HASTALIKLARSeçmeli2+03
BES20416YAŞLILIKTA BESLENMESeçmeli2+03
BES20418BESLENME DAVRANIŞI BOZUKLUKLARISeçmeli2+03
Program Yeterlilikleri
  1. Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği kavramsal, kuramsal ve metadolojik bilgileri açıklar, bilir ve analiz edebilir.
  2. Bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için gerekli olan mesleki bilgi ve becerilerini etkili/hatasız uygular.
  3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanındaki bilgi, beceri ve çözüm üretme yaklaşımlarına dayalı sağlıklı yaşam, yaşam kalitesinin geliştirilmesi ve sağlıklı beslenme alanında danışmanlık yapar.
  4. Beslenme ve Diyetetik alanına ilişkin çalışmalarda bağımsız, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde olarak problemleri belirleme, tanılama, çözüm üretme ve izleme süreçlerinde gerekli görev ve sorumlulukları yerine getirir.
  5. Beslenme ve Diyetetik alanında tanı ve çözüm üretimi süreçlerinde bilimsel araştırmaları kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda analiz yapar/değerlendirir.
  6. Beslenme ve Diyetetik alanındaki hizmet üretiminde, ulusal ve uluslar arası hukuksal normlar, mesleki etik değerlere bağlı olarak karar verme sürecini gerçekleştirir.
  7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası güncel literatürü takip ederek mesleki uygulamaları yürütür.
  8. Beslenme ve Diyetetik alanına ilişkin hizmet üretiminde tanılama, analiz, değerlendirme ve çözüm üretme aşamalarında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
  9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim becerilerini hizmet üretim süreçlerinde kullanır.
  10. Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgi ve becerileri ile yaşadığı toplumun temel değerlerini, kültürünü anlama, yaşam, beslenme ve sağlık alışkanlıklarını ilişkilendirir, analiz eder ve değerlendirir.
  11. Beslenme ve Diyetetik alanına ilişkin bilimsel araştırma, gelişen teknolojik olanaklar, güncel bilgi birikimi ve sağlık politikalarını anlamaya açık olur.
  12. Beslenme ve Diyetetik alanındaki hizmet üretim süreçlerinde bireyin ve toplumun sağlığını etkileyebilecek besin kalitesi ve güvenliği alanında güncel literatür, sağlık politikaları doğrultusunda bilgi ve becerilerini kullanır, analiz yapar ve değerlendirir.
  13. Beslenme ve Diyetetik alanına ilişkin çevre koruma ve iş güvenliği konularında sahip olduğu bilgi ve deneyimi tanı, çözüm üretimi ve uygulama aşamalarında kullanır.
Geçmiş Dönemlere Ait Eğitim Planları