YÖK Genel Kurulunun 20/02/2014 tarihli toplantısında program açılış teklifleri incelenmiş ve 2547 Sayılı Kanun’ un 2880 Sayılı Kanun’ la değişik 7/d-2 ve 7/h maddeleri ile 3843 Sayılı Kanun’ un 4. Maddesi uyarınca Kırklareli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik programının açılmasına karar verilmiştir. 40 öğrenci ile açılmıştır. Ek Kontenjanla 4 öğrenci yerleşmiştir.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Optisyenlik alanında önlisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Bilgi için ÖSYM sayfasında yer alan kılavuzu inceleyiniz.
Üst Kademeye Geçiş
Mezun olan öğrencilerimiz Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Fizik lisans programına geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrenci; dört yarıyıl, her bir yarıyıl için 30 AKTS toplam 120 AKTS/ECTS kredisini tamamlayarak, 4.00 üzerinden 2.00 ortalama ve notlarından herhangi birinin FF ve DZ olmaması koşulu ile stajını tamamlayarak programdan mezun olabilir.
İstihdam Alanları / Regüle Edilmiş Meslekler
Bu programdan mezun olan öğrenciler Optisyen ünvanı ile kendi optik mağazalarını açabilirler ve optisyenlik müesseselerinde mesul müdür olarak çalışabilirler. Optisyenler gözlük yapan ve satan işletmelerde görev yaparlar.
Diploma Eki
Diploma Eki, mezun olan tüm öğrencilerimize ücretsiz olarak verilmektedir.
Optisyenlik alanı ile ilgili temel kavram kuram yaklaşım, araç-gereç ve materyalleri açıklar analiz eder.
Optisyenlik alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası mesleki standartlara uygun mesleki yetki ve sorumluluklarını bilir/yerine getirir.
Gözlük, kontakt lens ve az görme cihazları (teleskopik ürünler vb.) gibi temel görme cihazlarının yapısal özelliklerini açıklar/analiz eder/ değerlendirir.
Temel görme cihazlarını reçeteye göre seçerek, kullanıcıya adaptasyonunu sağlama işlemlerini hatasız olarak yürütür.
Temel görme cihazlarının reçeteye göre seçimi, satışı ve hazırlanmasıyla kullanıcıya adaptasyonunu sağlayabilme
Gözlüğün hazırlanması için gerekli ekipmanları, araç gereçleri ve makineleri etkili ve hatasız olarak kullanır.
Optisyenlik alanı ile ilgili fizik, Optik, Geometrik Optik, Göz Anatomisi ve Fizyolojisi ve Göz Hastalıkları alanlarındaki temel bilgileri açıklar/analiz eder.
Optisyenlik alanı ile ilgili bilgileri araştırmada ve meslektaşları ile iletişim kurmada bir yabancı dili (İngilizce) A2 düzeyinde etkili olarak kullanır.
Optisyenlik alanı ile ilgili iş ve hizmet üretim süreçlerinde hasta, müşteri veya yakınlarıyla iletişim kurmada etkili iletişim becerilerini kullanır.
Optisyenlik alanı ile ilgili ulusal ve uluslararsı hukuk normları ve mesleki etik değerlerine bağlı iş ve hizmet üretir.
Optisyenlik alanı ile ilgili iş ve hizmet üretiminde ilgili bilgisayar yazılımlarını etkili bir şekilde kullanır.
Optisyenlik alanı ile ilgili iş ve hizmet üretiminde grup üyesi/bağımsız olarak belirlenen görev ve sorumlulukları yerine getirir.