İLERİ BESLENME 1

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
BES20703 6 3+0 3 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Sağlığın korunması ve devam ettirilmesinde insan beslenmesinin rolünün ayrıntılı olarak irdelenmesidir. Makro besin öğelerinin (Proteinler, yağlar ve karbonhidratlar) metabolizmasının biyokimya, fizyoloji ve beslenme bilimleri açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Makro besin öğelerinin asimilasyonu ve kullanımları vurgulanmakta olup enerji dengesi, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmaları ve bunların sağlıkla olan etkileşimleri ders, tartışma ve öğrenci seminerleri şeklinde incelenmektedir
Dersin Ön Koşulları
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. İsmail Özkaya
Dersi Verenler Doç.Dr. İSMAİL ÖZKAYA
Dersin Yardımcıları
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Baysal, A., (2006). Beslenme, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. ,Whitney, E.N, Rolfes, S.R., ( 2002 ). Understanding Nurition, Wards Worth / Thomson Le
Notlar sunum
Ön Hazırlık ve Dokümanlar -
Ödev

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 0
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 25
Alan Bilgisi% 75
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 25
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 1 % 25
Toplam 3 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 15 3 45
Sınıf Dışı Ç. Süresi 15 5 75
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
  124 | AKTS Kredisi : 4

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Genel Giriş
2 Enerji dengesi ve vücut ağırlığının denetim mekanizmalarına genel bakış
3 Karbonhidrat metabolizması ve sağlıkla olan etkileşimi
4 Karbonhidrat metabolizması ve sağlıkla olan etkileşimi
5 Yağ metabolizması ve sağlıkla olan etkileşimi
6 Yağ metabolizması ve sağlıkla olan etkileşimi
7 Protein metabolizması ve sağlıkla olan etkileşimi
8 Ara sınav
9 Protein metabolizması ve protein gereksinimi belirleme
10 Alkol metabolizması: Beslenme ve sağlık etkileşimleri
11 Makro besin ögelerinin enerji metabolizmasındaki etkileşimleri
12 Metabolik regülasyon
13 Posa: Toplam diyet posası ve diyete eklenen posanın beslenme ve sağlık üzerine etkileri
14 Sunumlar ve genel değerlendirme
15 Sunumlar ve genel değerlendirme

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Verilen ders kapsamı çerçevesinde ortak sorunları tartışır.
2 Konularla ilgili basit uygulamalar yaparak deney ve teorinin nasıl bağdaşacağı konusunda bilgi sahibi olur.
3 Beslenme ile ilgili önemli noktalarda ileri düzey bilgi sahibi olur.
4 Makro besin ögeleri ve sağlıkla etkileşimleri konusunda bilgi becerilerini uygulama yetkinliği kazanır.
5 Beslenme ve diyetetik alanında basılı materyalleri irdeler, derleyip sunar.
6 Beslenme ile ilgili yeni konularda tartışma yetkinliği kazanır (düşünme, bilgiye ulaşma, değerlendirme ve sentez eder.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15
Ö1 555555555555555
Ö2 555555555555555
Ö3 555555555555555
Ö4 555555555555555
Ö5 555555555555555
Ö6 555555555555555

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek