İLERİ BESLENME 2

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
BES20704 6 3+0 3 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili -
Dersin Düzeyi -
Öğretim Türü -
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Sağlığın korunması ve devam ettirilmesinde insan beslenmesinin rolünün ayrıntılı olarak irdelenmesidir. mikro besin öğelerinin (vitamin ve mineraller) metabolizmasının biyokimya, fizyoloji ve beslenme bilimleri açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Makro besin asimilasyonu ve kullanımı vurgulanmaktadır; enerji dengesi, karbonhidrat, protein ve lipit metabolizması ve bunların sağlığın sürdürülmesiyle olan ilişkisine ilişkin dersler, tartışmalar ve öğrenci sunumları gerçekleştirilir.
Dersin Ön Koşulları ileri beslenme 1
Dersin Koordinatörü Prof .Dr. İsmail Özkaya
Dersi Verenler Prof .Dr. İsmail Özkaya
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Baysal, A., (2006). Beslenme, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. ,Whitney, E.N, Rolfes, S.R., ( 2002 ). Understanding Nurition, Wards Worth / Thomson Le
Notlar sunum
Ön Hazırlık ve Dokümanlar -sunum
Ödev -ödev

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 0
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 100
Alan Bilgisi% 0
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 2 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 15 3 45
Sınıf Dışı Ç. Süresi 15 3 45
Ödevler 10 2 20
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
Kısa Sınav 0 0 0
  112 | AKTS Kredisi : 4

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Genel Giriş anlatım, soru-cevap konu ile alakalı kaynak kitap, kitap bölümü, makale, süreli yayınlar ve haftalık ders notları
2 Beslenmede mikro besin ögelerinin yeri anlatım, soru-cevap konu ile alakalı kaynak kitap, kitap bölümü, makale, süreli yayınlar ve haftalık ders notları
3 Yağda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (A, D) anlatım, soru-cevap konu ile alakalı kaynak kitap, kitap bölümü, makale, süreli yayınlar ve haftalık ders notları
4 Yağda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (E, K) anlatım, soru-cevap konu ile alakalı kaynak kitap, kitap bölümü, makale, süreli yayınlar ve haftalık ders notları
5 Suda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (Tiamin, Riboflavin, Niasin) anlatım, soru-cevap konu ile alakalı kaynak kitap, kitap bölümü, makale, süreli yayınlar ve haftalık ders notları
6 Suda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (B6, Folat, B12) anlatım, soru-cevap konu ile alakalı kaynak kitap, kitap bölümü, makale, süreli yayınlar ve haftalık ders notları
7 Suda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (C , Pantotenik asit, Biotin) anlatım, soru-cevap konu ile alakalı kaynak kitap, kitap bölümü, makale, süreli yayınlar ve haftalık ders notları
8 Ara sınav
9 Mineraller ve sağlıkla olan etkileşimi (Kalsiyum, Fosfor) anlatım, soru-cevap konu ile alakalı kaynak kitap, kitap bölümü, makale, süreli yayınlar ve haftalık ders notları
10 Mineraller ve sağlıkla olan etkileşimi (Demir, Çinko, İyot) anlatım, soru-cevap konu ile alakalı kaynak kitap, kitap bölümü, makale, süreli yayınlar ve haftalık ders notları
11 Mineraller ve sağlıkla olan etkileşimi (Bakır, Selenyum, Krom, Flor) anlatım, soru-cevap konu ile alakalı kaynak kitap, kitap bölümü, makale, süreli yayınlar ve haftalık ders notları
12 Mikro besin ögeleri ve gen ekspresyon anlatım, soru-cevap konu ile alakalı kaynak kitap, kitap bölümü, makale, süreli yayınlar ve haftalık ders notları
13 Pro- ve antioksidan olarak mikro besin ögeleri ve sağlıkla etkileşimler anlatım, soru-cevap konu ile alakalı kaynak kitap, kitap bölümü, makale, süreli yayınlar ve haftalık ders notları
14 Sunum ve genel değerlendirme/tartışma anlatım, soru-cevap konu ile alakalı kaynak kitap, kitap bölümü, makale, süreli yayınlar ve haftalık ders notları
15 tartışma anlatım, soru-cevap konu ile alakalı kaynak kitap, kitap bölümü, makale, süreli yayınlar ve haftalık ders notları
16 Final

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Beslenme ile ilgili önemli noktalarda ileri düzey bilgi sahibi olur,
2 Mikro besin ögeleri ve sağlıkla etkileşimleri konusunda bilgi becerilerini uygulama yetkinliği kazanır,
3 Beslenme alanında basılı materyalleri irdeler, derleyip sunar
4 Beslenme ile ilgili yeni konularda tartışma yetkinliği kazanır (düşünme, bilgiye ulaşma, değerlendirme ve sentez edebilme)
5 beslenme bilimine katkı yeteneği kazanır

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15
Ö1 445454543454345
Ö2 445454345434543
Ö3 454345545543454
Ö4 345434543454345
Ö5 434543454545545

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek