MENÜ PLANLAMA

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
BES20727 6 2+0 2 Seçmeli
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili -
Dersin Düzeyi -
Öğretim Türü -
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Toplu beslenme sistemlerinde menü planlama ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Menü planlama ilke ve yöntemleri, menü planlamayı etkileyen etmenler, menü tipleri ve örnekleri, menü yönetimi ve denetimi
Dersin Ön Koşulları -
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. İsmail ÖZKAYA
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Gökçe ÇAKMAK KAFADAR
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar 1-Beyhan Y, Ciğerim N,Toplu Beslenme Sistemlerinde Menü Yönetimi ve Denetimi, Kök Yayıncılık, Ankara,1995.2- Kivela, Jaksa. Menu Planning For The Hospitality Industry. Hospitality Press, Melbourne 1994.
Notlar Sistem üzerinden paylaşılmaktadır.
Ön Hazırlık ve Dokümanlar -
Ödev -

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 10
Mühendislik Bilimleri% 10
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 40
Alan Bilgisi% 40
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 0 % 0
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 1 % 30
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 1 % 20
Toplam 3 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 6 84
Ödevler 1 48 48
Ara Sınavlar 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Kısa Sınav 0 0 0
  180 | AKTS Kredisi : 6

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Menünün anlamı, tarihsel gelişimi ve önemi - -
2 Sağlıklı beslenme ve menü planlama (hedef kitleye uygun menü planlamanın önemi). - -
3 Menü planlamayı etkileyen etmenler - -
4 Menü planlama ilkeleri - -
5 Toplu beslenme sistemlerinde uygulanan farklı menü tipleri ve uygulama örnekleri (Kullanım sürelerine göre menü tipleri) - -
6 Toplu beslenme sistemlerinde uygulanan farklı menü tipleri ve uygulama örnekleri (Yemekler arasında seçim yapılmasına göre menü tipleri) - -
7 Toplu beslenme sistemlerinde uygulanan farklı menü tipleri ve uygulama örnekleri (Aktivite menüleri) - -
8 Ara Sınav - -
9 Menü denetimi ve uygulamada karşılaşılan sorunlar - -
10 Menü planlama uygulamaları - Ödev sunumu - -
11 Standart tarifeler - -
12 Standart tarife oluşturma ilkeleri - -
13 Menü fiyatlandırması-maliyet - -
14 Toplu beslenme sistemlerinde oluşan artıklar ve önleme yolları - -
15 Menü planlama konusunda seminer sunumu- proje sunumu - -

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Menü planlama ilke ve yöntemlerini öğrenir.
2 Menü planlamayı etkileyen fizyolojik, sosyal ve psikolojik etmenleri değerlendirir ve yorumlar.
3 Bireylerin besin öğesi gereksinimlerini karşılayabilecek hedef kitleye ve kuruma yönelik, sağlıklı beslenme ilkelerine uygun menü planlar
4 Objektif ve sübjektif yöntemlerle menü yönetimi ve denetimini gerçekleştirir
5 Artık ve kayıpları en aza indirmek için menü performansını değerlendirir

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15
Ö1 555555555555555
Ö2 555555555555555
Ö3 555555555555555
Ö4 555555555555555
Ö5 555555555555555

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek