Ders Genel Bilgileri
Ders Kodu |
AKTS |
T+U+L |
Kredi |
Ders Türü |
BES20727 |
6 |
2+0 |
2 |
Seçmeli |
Ders Linki (Türkçe) :
|
Ders Linki (İngilizce) :
|
Dersin Dili |
- |
Dersin Düzeyi |
- |
Öğretim Türü |
- |
Dersin Türü |
Seçmeli |
Dersin Amacı |
Toplu beslenme sistemlerinde menü planlama ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği |
Menü planlama ilke ve yöntemleri, menü planlamayı etkileyen etmenler, menü tipleri ve örnekleri, menü yönetimi ve denetimi |
Dersin Ön Koşulları |
- |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. İsmail ÖZKAYA |
Dersi Verenler |
Dr. Öğr. Üyesi Gökçe ÇAKMAK KAFADAR |
Dersin Yardımcıları |
- |
Staj Durumu |
Yok |
|
Dersin Kaynakları
Kaynaklar |
1-Beyhan Y, Ciğerim N,Toplu Beslenme Sistemlerinde Menü Yönetimi ve Denetimi, Kök Yayıncılık, Ankara,1995.2- Kivela, Jaksa. Menu Planning For The Hospitality Industry. Hospitality Press, Melbourne 1994. |
Notlar |
Sistem üzerinden paylaşılmaktadır. |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
- |
Ödev |
- |
|
Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler | % 10 |
---|
Mühendislik Bilimleri | % 10 |
---|
Mühendislik Tasarımı | % 0 |
---|
Sosyal Bilimler | % 0 |
---|
Eğitim Bilimleri | % 0 |
---|
Fen Bilimleri | % 0 |
---|
Sağlık Bilimleri | % 40 |
---|
Alan Bilgisi | % 40 |
|
Değerlendirme Ölçütleri |
Yarı Yıl Çalışmaları |
Sayısı |
Katkı |
Ara Sınav |
0 |
% 0 |
Kısa Sınav |
0 |
% 0 |
Ödev |
1 |
% 30 |
Devam |
0 |
% 0 |
Uygulama |
0 |
% 0 |
Proje |
0 |
% 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
% 50 |
Arazi Çalışması |
0 |
% 0 |
Atölye Çalışması |
0 |
% 0 |
Laboratuvar |
0 |
% 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama |
1 |
% 20 |
Toplam |
3
|
% 100
|
|
AKTS Hesaplama İçeriği |
Etkinlik |
Sayısı |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü |
Ders Süresi |
14 |
2 |
28 |
Sınıf Dışı Ç. Süresi |
14 |
6 |
84 |
Ödevler |
1 |
48 |
48 |
Ara Sınavlar |
0 |
0 |
0 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
20 |
20 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
|
180 | AKTS Kredisi : 6
|
|
Ders Konuları
Hafta |
Konu |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
1 |
Menünün anlamı, tarihsel gelişimi ve önemi |
- |
- |
2 |
Sağlıklı beslenme ve menü planlama (hedef kitleye uygun menü planlamanın önemi). |
- |
- |
3 |
Menü planlamayı etkileyen etmenler |
- |
- |
4 |
Menü planlama ilkeleri |
- |
- |
5 |
Toplu beslenme sistemlerinde uygulanan farklı menü tipleri ve uygulama örnekleri (Kullanım sürelerine göre menü tipleri) |
- |
- |
6 |
Toplu beslenme sistemlerinde uygulanan farklı menü tipleri ve uygulama örnekleri (Yemekler arasında seçim yapılmasına göre menü tipleri) |
- |
- |
7 |
Toplu beslenme sistemlerinde uygulanan farklı menü tipleri ve uygulama örnekleri (Aktivite menüleri) |
- |
- |
8 |
Ara Sınav |
- |
- |
9 |
Menü denetimi ve uygulamada karşılaşılan sorunlar |
- |
- |
10 |
Menü planlama uygulamaları - Ödev sunumu |
- |
- |
11 |
Standart tarifeler |
- |
- |
12 |
Standart tarife oluşturma ilkeleri |
- |
- |
13 |
Menü fiyatlandırması-maliyet |
- |
- |
14 |
Toplu beslenme sistemlerinde oluşan artıklar ve önleme yolları |
- |
- |
15 |
Menü planlama konusunda seminer sunumu- proje sunumu |
- |
- |
|
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
# |
Açıklama |
1 |
Menü planlama ilke ve yöntemlerini öğrenir. |
2 |
Menü planlamayı etkileyen fizyolojik, sosyal ve psikolojik etmenleri değerlendirir ve yorumlar. |
3 |
Bireylerin besin öğesi gereksinimlerini karşılayabilecek hedef kitleye ve kuruma yönelik, sağlıklı beslenme ilkelerine uygun menü planlar |
4 |
Objektif ve sübjektif yöntemlerle menü yönetimi ve denetimini gerçekleştirir |
5 |
Artık ve kayıpları en aza indirmek için menü performansını değerlendirir |
|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
|
P1 |
P2 |
P3 |
P4 |
P5 |
P6 |
P7 |
P8 |
P9 |
P10 |
P11 |
P12 |
P13 |
P14 |
P15 |
Ö1 |
5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
Ö2 |
5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
Ö3 |
5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
Ö4 |
5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
Ö5 |
5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
|
Katkı Düzeyi: 0:Yok 1:Çok Düşük 2:Düşük 3:Orta 4:Yüksek 5:Çok Yüksek