TÜRK-İSLAM FELSEFESİNE GİRİŞ

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
FEL20201 5 3+0 3 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı İslam felsefesinin oluşum sürecinin ne şekilde meydana geldiği, tarihsel altyapısı, kelam mezheplerinin İslam felsefesine katkısı, İslam dışı unsurların tevarüsü, ilk filozoflar, temel kavramlar, konular ve eserlerin neler olduğu, diğer İslam ilim disiplinleriyle etkileşimi hakkında temel bilgiler vermek.
Dersin İçeriği İslam felsefesinin oluşumu, temel kavramlar, konular, kişiler, eserler ve bu ilmî disiplinin İslam düşüncesini konu edinen diğer ilimlerle ilgisinin ortaya konulması.
Dersin Ön Koşulları -
Dersin Koordinatörü - PROF. DR. AHMET ÇAPKU
Dersi Verenler - Prof. Dr. Ahmet ÇAPKU
Dersin Yardımcıları - Arş. Gör. Dr. Mürsel TEKİN
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Mehmet Bayrakdar, İslam Felsefesine Giriş, Türkiye Diyanet Vakfı Yay. ed. M. Cüneyt Kaya, İslam Felsefesi: Tarih ve Problemler, İSAM Yay.H. Hüseyin Bircan, İslam Felsefesi Tarihine Giriş, Dem Yay.Necip Taylan, Anahatlarıyla İslam Felsefesi, Ensar Neşr. P. Adamson-R. Taylor, İslam Felsefesine Giriş, çev. C. Kaya, Küre Yay.
Notlar İslam felsefesine giriş kitapları, ders notları.
Ön Hazırlık ve Dokümanlar -
Ödev -

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 0
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 100
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 0
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 2 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 28 392
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 32 448
Ödevler 1 5 5
Ara Sınavlar 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
Kısa Sınav 0 0 0
  851 | AKTS Kredisi : 28

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 İslam düşüncesine dair genel bilgiler Kur'an'ın içeriği ve hadislerin ne şekilde anlaşılması gerektiğine dair bilgi. Diyanet İslam Ansiklopedisi, Kur'an maddesi.
2 İslam dininin ortaya çıktığı Arap coğrafyasının iktisadi, siyasi, ahlaki durumu. İslam tarihinin ilk dönemi ile ilgili bilgi. Osman Keskioğlu-A. Himmet Berki, Hz. Muhammet ve Hayatı, Diyanet İşleri Başkanlığı Yay.
3 İslam'da varlık düşüncesi. Kur'an'da ortaya konulan varlık anlayışı. Tanrı-âlem düşüncesi. Diyanet İslam Ansiklopedisi, Allah, Âlem maddeleri.
4 İslam'da bilgi anlayışı. Bilgi nedir ? İslam düşüncesinde 'bilgi'den ne anlaşılır ? Bilgi, bilme, idrak biçimleri, kişide ilmin oluşumu. Diyanet İslam Ansiklopedisi, bilgi, ilim maddeleri.
5 Kelam ilminin ortaya çıkışını hazırlayan sebepler. İslam toplumunda ilk ihtilaflar, Allah-âlem-insan'a dair ilk sorgulamalar. Ahmet Akbulut, Sahabe Döreki İktidar Kavgası, OTTO Yay.
6 Tanrı ve sıfatlarına dair bilgi. Tanrı'nın sıfatları nasıl anlaşılabilir ? Bunun evrenin yaratılışı ve işleyişi ile ilgisi nedir ? Bekir Topaloğlu, Kelam İlmine Giriş, Damla Yay. (Sıfatlar bölümü).
7 Tanrı'nın İlmi ve İnsanın İrade Hürriyeti meselesi. Tanrı'nın her şeyi bilmesi ve yaratmasına mukabil insanın iradesi ve fiili nasıl anlaşılabilir ? İnsan hür bir varlık mıdır ? Diyanet İslam Ansiklopedisi, İrade, Hürriyet maddeleri.M. Saim Yeprem, İrade Hürriyeti.
8 İslam tasavvufunun ortaya çıkışı İslam tasavvufunun ortaya çıkışını hazırlayan unsurlar ve ortam. Diyanet İslam Ansiklopedisi Tasavvuf maddesi.
9 Ara sınav - -
10 Tasavvuf'ta bilgi anlayışı. Tasavvuf ilminin bilgi anlayışı nasıldır ? Bunun ortaya çıkışını sağlayan unsurlar nelerdir ? Vahiy, ilham, keşf ne demektir ? Diyanet İslam Ansiklopedisi, Kalp, Keşf, Tasavvuf maddeleri.Süleyman Uludağ, Keşif ve Keramet, Sufi Kitap Yay.
11 Felsefenin temel konuları. İslam felsefesinin anlamı, temel konuları, diğer ilmî disiplinlerden farkı. ed. M. Cüneyt Kaya, İslam Felsefesi: Tarih ve Problemler, İSAM Yay.
12 İslam felsefesinin oluşumunda çevirilerin yeri. Çeviriler ve medeniyetlerin oluşumu. Yeni düşünce biçimlerinin oluşumunda çevirilerin yeri. D. Gutas, Yunanca Düşünce Arapça Kültür, KitapYayınevi.
13 İslam felsefesinde doğa anlayışı. İslam felsefesinde doğa anlayışının ne şekilde olduğu, fizik ilimlerle metafiziğin ilgisi meselesi. Diyanet İslam Ansiklopedisi Cevher, Araz maddeleri.
14 İslam felsefesinin ortaya çıkışında ilk filozofların konumu. Bir filozofun ortaya çıkmasını sağlayan ortam, Kindî ve yetişme şartları. Diyanet İslam Ansiklopedisi, Kindî, Yakup b. İshak maddesi.
15 İslam felsefesinin tahsil edildiği mekanlar, ortamlar. Felsefe hangi şartlarda ve ortamlarda tahsil edilebilir ? Mustakim Arıcı, Entellektüel İlgilerin Kesişim Noktasında Felsefe ve Felsefe Eğitimi, ed. M. Cüneyt Kaya-İslam Felsefesi: Tarih ve Promlemler içinde, İSAM Yay.

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 İslam felsefesinin ortaya çıkışını sağlayan unsurlar ve ortam hakkında bilgi sahibi olmak.
2 İslam felsefesinin diğer İslam ilimleri arasındaki ilgi ve ilişkiyi öğrenmek.
3 İslam felsefesi ile yakından bağlantısı olan kelam ve tasavvuf ilimlerine dair temel bilgileri öğrenmek.
4 İslam felsefesi açısından çevirilerin yeri nedir sorusuna cevap aramak.
5 İslam felsefesinin teşekkülünde ilk filozoflar ve onları yetiştiren ortama dair bilgi sahibi olmak.
6 Felsefe hangi ortamlarda ne şekilde tahsil edilir ?

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Ö1 5554455455
Ö2 5555554555
Ö3 5554455555
Ö4 5444554444
Ö5 4444455455
Ö6 5555444444

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek