BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GDB13205 5 2+2 3 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Yemeklik yağ teknolojisi ve margarin üretimi konusunda temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak.
Dersin İçeriği Yağların kimyasal ve fiziksel özellikleriYemeklik Yağlar ve Yağ Hammaddeleri; Yağ Hammaddelerinde Bozulma;Zeytin yağı işleme teknolojisi Zeytin yağının muhafazası ve depolanması
Dersin Ön Koşulları -
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. Oğuzhan NOGAY
Dersi Verenler Öğr.Gör. OĞUZHAN NOĞAY
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
Notlar İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
Ön Hazırlık ve Dokümanlar -
Ödev

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 20
Mühendislik Bilimleri% 20
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 20
Alan Bilgisi% 40
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 1 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 3 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 4 56
Sınıf Dışı Ç. Süresi 12 6 72
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
Ödevler 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
  139 | AKTS Kredisi : 5

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Lipidler ve Lipidlerin Sınıflandırılması; Basit Lipidler (Gliseridler, Mumlar), Bileşik Lipidler (Fosfolipidler, Serebrositler, Lipoproteinler), Türev Lipidler (Hidrokarbonlar, Alkoller) Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
2 Türev Lipidler (Yağ asitleri); Yağ asitlerinin (Doymuş, Doymamış) sınıflandırılması ve adlandırılması Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
3 Yağların ve Yağ Asitlerinin Kimyasal Tepkimeleri (Hidrolizasyon Esterleşme ve Bunlarla İlgili Reaksiyonlar; Karboksil Gruplarının Girdiği Reaksiyonlar; Yağ Asidi Zincirinin Girdiği Reaksiyonlar; Hidroksil Gruplarının Girdiği Reaksiyonlar) Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
4 Atmosferik Oksidasyon ve Yemeklik Yağların Bozulması (Otooksidasyon; Fotooksidasyon; Hidroperoksitlerin Girdiği Reaksiyonlar) Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
5 Yağ Oksidasyonunun Genel Özellikleri; Yemeklik Yağların Bozulması Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
6 Yemeklik Yağlar ve Yağ Hammaddeleri; Yağ Hammaddelerinde Bozulma; Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
7 Yağlı Tohumlardan Yağ Çıkarılması (Hazırlık İşlemleri; Presyon, Ekstraksiyon) Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
8 ARA SINAV
9 Yağların Rafinasyonu (Zamksı Maddelerin Uzaklaştırılması; Asitlik Giderme) Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
10 Yağların Rafinasyonu (Ağartma; Koku Alma) Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
11 Margarin Üretimi Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
12 Margarin Üretimi Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
13 Zeytin yağı işleme teknolojisi Zeytin yağının muhafazası ve depolanması Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
14 Zeytin yağ üretim teknolojisi Zeytin yağının tanıma ve sınıflandırılması Zeytinin yağa işlenmesinde ön işlemler Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
15 Yağ hidrojenasyonu Hidrojenasyonun esasları ve teknolojik yönleri Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Lipit ve benzeri maddelerin özelliklerini bilir.
2 Yağlı hammmaddelerinden yağ elde etme yöntemlerini açıklar.
3 Ham yağ elde etme yöntemlerini bilir.
4 Ham yağı rafine etme yöntemlerini açıklar.
5 Margarin üretim aşamalarını bilir.
6 Zeytinyağı üretim aşamalarını bilir.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 52345334431
Ö2 44434534351
Ö3 34344333321
Ö4 34333433431
Ö5 43434334431
Ö6 43434334321

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek