HİJYEN VE SANİTASYON

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GDB18103 3 2+0 2 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve hijyen kurallarına uygun olarak,Gıda sanayisinde hijyen ve sanitasyonun önemini kavrayabilme ve sanitasyon ve mikroorganizmalar arasındaki ilişkileri açıklayabilme. 2 Gıda işletmelerinde sanitasyon uygulamalarında kullanılan temizleme maddelerini, sanitasyon ekipmanlarını ve dezenfektanları ayrıntılı olarak tanıyabilme. 3 Personel hijyeninin önemini kavrayabilme ve personel hijyeni için gerekli önlemleri alabilme. 4 Atık maddelerin uzaklaştırılması yöntemlerini kavrayabilme. 5 Gıda güvenliği sistemlerinden HACCP ve ISO 22000’in şartlarını uygulayabilme. 6 Su ve hava hijyeninin önemini açıklayabilme. 7 Etkili bir sanitasyon programının uygulanmasında yönetimin önemini kavrayabilme. yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi. Dezenfeksiyon işlemleri.Gıda işletmelerinde personel hijyeni.
Dersin Ön Koşulları Biyoloji bilgisi.
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. OĞUZHAN NOĞAY
Dersi Verenler Öğr.Gör. NECDET BİKBAY
Dersin Yardımcıları .
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Kayaardı, S., 2005. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Sidas Yayıncılık, İzmir.
Notlar Kayaardı, S., 2005. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Sidas Yayıncılık, İzmir.
Ön Hazırlık ve Dokümanlar -Hijyen Kataogları
Ödev

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 10
Mühendislik Bilimleri% 20
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 20
Sağlık Bilimleri% 30
Alan Bilgisi% 20
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 2 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ara Sınavlar 1 4 4
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 8 8
  82 | AKTS Kredisi : 3

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi. Etkili bir sanitasyonun gıda sanayiinde sağlayacağı yararlar. Eğitim Materyallerinin Hazırlanması Kayaardı, S., 2005. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Sidas Yayıncılık, İzmir.
2 Mikroorganizma sanitasyon ilişkisi. Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar. Eğitim Materyallerinin Hazırlanması Kayaardı, S., 2005. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Sidas Yayıncılık, İzmir.
3 Temizlik ve deterjanlar. Eğitim Materyallerinin Hazırlanması Kayaardı, S., 2005. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Sidas Yayıncılık, İzmir.
4 Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar. Eğitim Materyallerinin Hazırlanması Kayaardı, S., 2005. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Sidas Yayıncılık, İzmir.
5 Dezenfeksiyon işlemleri. Eğitim Materyallerinin Hazırlanması Kayaardı, S., 2005. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Sidas Yayıncılık, İzmir.
6 Sanitasyon ekipmanları ve sistemleri. Eğitim Materyallerinin Hazırlanması Preparation of Training MaterialsKayaardı, S., 2005. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Sidas Yayıncılık, İzmir.
7 Sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususlar. Eğitim Materyallerinin Hazırlanması Kayaardı, S., 2005. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Sidas Yayıncılık, İzmir.
8 Ara sınav Eğitim Materyallerinin Hazırlanması Kayaardı, S., 2005. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Sidas Yayıncılık, İzmir.
9 Gıda işletmelerinde personel hijyeni.
10 Haşerelerle mücadele. Eğitim Materyallerinin Hazırlanması Kayaardı, S., 2005. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Sidas Yayıncılık, İzmir.
11 Kalite güvence ve sanitasyon programının ilişkisi. Eğitim Materyallerinin Hazırlanması Kayaardı, S., 2005. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Sidas Yayıncılık, İzmir.
12 Su hijyeni. Eğitim Materyallerinin Hazırlanması Kayaardı, S., 2005. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Sidas Yayıncılık, İzmir.
13 Hava hijyeni. Eğitim Materyallerinin Hazırlanması Eğitim Materyallerinin HazırlanmasıKayaardı, S., 2005. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Sidas Yayıncılık, İzmir.
14 Yönetim ve sanitasyon. Eğitim Materyallerinin Hazırlanması Kayaardı, S., 2005. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Sidas Yayıncılık, İzmir.
15 Final Sınavı Eğitim Materyallerinin Hazırlanması Kayaardı, S., 2005. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Sidas Yayıncılık, İzmir.

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Gıda sanayisinde hijyen ve sanitasyonun önemini kavrayabilme ve sanitasyon ve mikroorganizmalar arasındaki ilişkileri açıklayabillir.
2 Gıda işletmelerinde sanitasyon uygulamalarında kullanılan temizleme maddelerini, sanitasyon ekipmanlarını ve dezenfektanları ayrıntılı olarak tanıyabilir
3 Personel hijyeninin önemini kavrayabilme ve personel hijyeni için gerekli önlemleri alabillir.
4 Atık maddelerin uzaklaştırılması yöntemlerini kavrayabilir.
5 Gıda güvenliği sistemlerinden HACCP ve ISO 22000’in şartlarını uygulayabilir.
6 Su ve hava hijyeninin önemini açıklayabilir.
7 Etkili bir sanitasyon programının uygulanmasında yönetimin önemini kavrayabilir.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 21255432221
Ö2 11225132221
Ö3 42223332421
Ö4 12122132231
Ö5 21441231111
Ö6 11124134111
Ö7 45232435421

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek