GIDA AMBALAJLAMA VE DEPOLAMA

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GDB18104 3 2+0 2 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Dersin temel amacı, öğrencilere gıda teknolojisindeki önemli unsurlardan biri olan ambalajlama teknolojisinin önemi hakkında farkındalık yaratmaktır. Bu amaçla bu ders kapsamında ambalaj ve ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, gıdaların ambalajlanmasında kullanılan ambalaj malzemeleri, ambalaj malzemelerinin çok katlı kombinasyonları, ambalajlama sistem, yöntem ve makinaları tanıtılmakta, yeni ambalajlama teknolojileri, gıda-ambalaj etkileşimleri hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmaları sağlamaktır. Değişik gıda-ambalaj uygulama örnekleri verilerek bu bilgilerin pekiştirilmektedir.
Dersin İçeriği Bu ders kapsamında; neme, oksijene ve ışığa duyarlı gıdalar ile ambalaj arasındaki ilişkiler anlatılmakta; cam, kağıt, alüminyum, teneke ve plastik malzemeler ve çok katlı ambalaj malzemeleri tanıtılmakta; şişe, teneke kutu ve cam kavanozlara ambalajlama yöntemleri açıklanmakta ve çalışma prensiplerine göre ambalajlama makinaları anlatılmakta; aseptik ambalajlama ve modifiye atmosferde ambalajlama teknikleri tanıtılmakta, bu bağlamda gıdaların ambalajlanmasında kullanılabilecek ambalaj seçenekleri örneklemeler yapılarak analiz edilmekte; ambalajlama teknolojisindeki gelişmeler anlatılmakta ve gıda-ambalaj etkileşimleri hakkında bilgi verilmektedir.
Dersin Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi OĞUZHAN NOĞAY
Dersi Verenler Öğr.Gör. GİZEM PAKSOY
Dersin Yardımcıları Yok
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Üçüncü, M., 2000, Gıdaların Ambalajlanması , Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 689 s.İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
Notlar Üçüncü, M., 2000, Gıdaların Ambalajlanması , Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 689 s.İlgili öğretim elemanının ders notları
Ön Hazırlık ve Dokümanlar İlgili öğretim elemanının ders notları
Ödev Yok

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 10
Mühendislik Bilimleri% 10
Mühendislik Tasarımı% 10
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 30
Sağlık Bilimleri% 10
Alan Bilgisi% 30
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 2 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 15 2 30
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ödevler 0 0 0
Ara Sınavlar 1 8 8
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
Kısa Sınav 0 0 0
  104 | AKTS Kredisi : 3

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Malzemenin tanımı, sınıflandırması ve yapısı Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
2 Gıda ambalajlamaya ve ambalajlamada kullanılan malzemelere giriş Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
3 Gıdalarda bozulmalar ve gıda muhafazada ambalajlamanın rolü, ambalajların fonksiyonları Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
4 Metaller, metal alaşımları ve metal esaslı ambalaj malzemeleri Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
5 Camlar ve cam esaslı ambalaj malzemeleri Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
6 Plastikler, plastik esaslı ambalaj malzemeleri, çok katmanlı ambalajlar Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
7 Kâğıtlar ve kâğıt esaslı ambalaj malzemeleri Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
8 Ara sınav Soru cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
9 Modifiye atmosferde ambalajlama Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
10 Aseptik ambalajlama teknolojisi Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
11 Aktif ambalajlama teknolojisi Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
12 Akıllı ambalajlama teknolojisi Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
13 Et ve süt ürünlerinin ambalajlanması Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
14 Tahıl ve meyve-sebze bazlı gıdaların ambalajlanması Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
15 Tahıl ve meyve-sebze bazlı gıdaların ambalajlanması Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
16 Final Sınavı Soru cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Gıda ile temas eden malzemeler ile gıda ambalajlamada kullanılan maddeleri açıklar.
2 Ambalaj ve ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkileri açıklar.
3 Gıdanın özelliklerine uygun ambalaj materyali seçer ve değerlendirir.
4 Gıdaların kalite kriterlerinin korunması ve raf ömrünün uzatılmasında kullanılacak en uygun ambalajlama teknolojisini değerlendirir.
5 Aseptik ambalajlama, modifiye atmosferde ambalajlama, aktif ve akıllı ambalajlama gibi yeni ambalajlama teknolojilerini açıklar.
6 Süt, et, tahıl, meyve-sebze vb. gıda ürünlerinin ambalajlanmasını kavrar.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 43335453552
Ö2 53335353452
Ö3 53435353552
Ö4 44335453552
Ö5 44435553552
Ö6 44435553552

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek