GIDA KİMYASI

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GDB18107 5 3+0 3 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak gıdaların temel bileşenlerini incelemek ve diğer bileşenlerini incelemek yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği GIDALARDA BULUNAN SU, ÖNEMİ VE FONKSİYONLARINI KAVRAMAKGIDALARDA BULUNAN PROTEİNLERİ, ÖNEMİNİ VE FONKSİYONLARI KAVRAMAKGIDALARDA BULUNAN LİPİDLERİ, ÖNEMİNİ VE FONKSİYONLARINI KAVRAMAK
Dersin Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. OĞUZHAN NOĞAY
Dersi Verenler Öğr.Gör.Dr. OĞUZHAN NOĞAY
Dersin Yardımcıları Yok
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar GIDA KİMYASI Prof. Dr. Mehmet DEMİRCİİlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
Notlar GIDA KİMYASI Prof. Dr. Mehmet DEMİRCİ
Ön Hazırlık ve Dokümanlar Yok
Ödev Yok

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 10
Mühendislik Bilimleri% 10
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 30
Sağlık Bilimleri% 20
Alan Bilgisi% 30
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 2 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 8 112
Ödevler 0 0 0
Ara Sınavlar 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 5 5
Kısa Sınav 0 0 0
  159 | AKTS Kredisi : 5

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 GIDALARDA BULUNAN SU, ÖNEMİ VE FONKSİYONLARINI KAVRAMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
2 GIDALARDA BULUNAN SU, ÖNEMİNİ VE FONKSİYONLARINI KAVRAMAK, GIDALARDA BULUNAN KARBONHİDRAT ÖNEMİNİ VE FONKSİYONLARINI KAVRAMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
3 GIDALARDA BULUNAN KARBONHİDRATLARI, ÖNEMİNİ VE FONKSİYONLARINI KAVRAMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
4 GIDALARDA BULUNAN KARBONHİDRATLARI, PROTEİNLERİ ÖNEMİNİ VE FONKSİYONLARINI KAVRAMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
5 GIDALARDA BULUNAN PROTEİNLERİ, ÖNEMİNİ VE FONKSİYONLARI KAVRAMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
6 GIDALARDA BULUNAN LİPİDLERİ, ÖNEMİNİ VE FONKSİYONLARINI KAVRAMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
7 GIDALARDA BULUNAN LİPİDLERİ, ENZİMLERİ, ÖNEMİNİ VE FONKSİYONLARINI KAVRAMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
8 Ara sınav
9 GIDALARDA BULUNAN ENZİMLERİ, ÖNEMİNİ VE FONKSİYONLARINI KAVRAMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
10 GIDALARDA BULUNAN VİTAMİNLERİ, ÖNEMİNİ VE FONKSİYONLARINI KAVRAMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
11 GIDALARDA BULUNAN FENOLİK MADDELER, ÖNEMİ VE FONKSİYONLARINI KAVRAMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
12 GIDALARDA BULUNAN DOĞAL LEZZET MADDELERİNİ, ÖNEMLERİ VE FONKSİYONLARINI KAVRAMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
13 GIDALARDA BULUNAN DOĞAL LEZZET MADDELERİNİ VE GIDALARDA RASTLANAN TOKSİK VE KONTAMİNANT MADDELERİ, ÖNEMİNİ VE FONKSİYONLARINI KAVRAMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
14 GIDALARDA RASTLANILAN TOKSİK VE KONTAMİNANT MADDELERİ, ÖNEMİNİ VE FONKSİYONLARINI KAVRATMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
15 GIDALARDA BULUNAN MİNERAL MADDE VE VİTAMİNLERİ, ÖNEMİNİ VE FONKSİYONLARINI KAVRAMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
16  

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Gıdaların temel bileşenlerini inceleyebilir.
2 Karbonhidratların kimyasal bileşimini öğrenebilir.
3 Proteinlerin kimyasal bileşimini öğrenebilir.
4 Lipidlerin kimyasal bileşimini öğrenebilir.
5 Vitaminlerin kimyasal bileşimini öğrenebilir.
6 Mineral maddelerin kimyasal bileşimini öğrenebilir.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 42534433541
Ö2 44444534541
Ö3 24354235441
Ö4 44354433431
Ö5 43333434351
Ö6 43544433241

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek