Ders Genel Bilgileri
Ders Kodu |
AKTS |
T+U+L |
Kredi |
Ders Türü |
GDB18109 |
3 |
2+0 |
2 |
Zorunlu |
Ders Linki (Türkçe) :
|
Ders Linki (İngilizce) :
|
Dersin Dili |
Türkçe |
Dersin Düzeyi |
Ön Lisans |
Öğretim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Türü |
Zorunlu |
Dersin Amacı |
Gıda kimyası, besin teknolojileri, toplu beslenme, hijyen ve çevre sağlığı, besin öğeleri, besinlerin bileşimleri konusunda temel bilgileri vererek öğrencilerin bu bilgileri kullanarak yeterli ve dengeli beslenme esaslarını öğrenmesi. |
Dersin İçeriği |
Beslenme ve sağlık, makro ve mikro besin öğeleri. Enerji metabolizması ve kalori hesaplama teknikleri. Beslenme bozuklukları. İnsanların durumuna uygun beslenme. |
Dersin Ön Koşulları |
Yok |
Dersin Koordinatörü |
Öğr.Gör.Dr. OĞUZHAN NOĞAY |
Dersi Verenler |
Öğr.Gör. GİZEM PAKSOY |
Dersin Yardımcıları |
Yok |
Staj Durumu |
Yok |
|
Dersin Kaynakları
Kaynaklar |
Beslenme Prof. Dr. Mehmet Demirci |
Notlar |
İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları |
Ödev |
Yok |
|
Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler | % 20 |
---|
Mühendislik Bilimleri | % 10 |
---|
Mühendislik Tasarımı | % 0 |
---|
Sosyal Bilimler | % 0 |
---|
Eğitim Bilimleri | % 0 |
---|
Fen Bilimleri | % 0 |
---|
Sağlık Bilimleri | % 30 |
---|
Alan Bilgisi | % 40 |
|
Değerlendirme Ölçütleri |
Yarı Yıl Çalışmaları |
Sayısı |
Katkı |
Ara Sınav |
1 |
% 30 |
Kısa Sınav |
0 |
% 0 |
Ödev |
1 |
% 10 |
Devam |
0 |
% 0 |
Uygulama |
0 |
% 0 |
Proje |
0 |
% 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
% 60 |
Arazi Çalışması |
0 |
% 0 |
Atölye Çalışması |
0 |
% 0 |
Laboratuvar |
0 |
% 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama |
0 |
% 0 |
Toplam |
3
|
% 100
|
|
AKTS Hesaplama İçeriği |
Etkinlik |
Sayısı |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü |
Ders Süresi |
14 |
2 |
28 |
Sınıf Dışı Ç. Süresi |
14 |
4 |
56 |
Ara Sınavlar |
1 |
5 |
5 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
5 |
5 |
Ödevler |
1 |
4 |
4 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
|
98 | AKTS Kredisi : 3
|
|
Ders Konuları
Hafta |
Konu |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
1 |
Beslenme ve sağlık |
Anlatım |
İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları |
2 |
Karbonhidratlar |
Anlatım |
İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları |
3 |
Proteinler |
Anlatım |
İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları |
4 |
Lipitler |
Anlatım |
İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları |
5 |
Su |
Anlatım |
İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları |
6 |
Metabolizma |
Anlatım ve Soru Cevap |
İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları |
7 |
Vitaminler |
Anlatım |
İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları |
8 |
Ara Sınav |
Problem çözme |
İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları |
9 |
Mineraller |
Anlatım |
İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları |
10 |
Kalori hesaplama |
Problem çözme ve örnek olay |
İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları |
11 |
İnsanların durumuna göre beslenme |
Anlatım |
İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları |
12 |
İnsanların durumuna göre beslenme |
Anlatım |
İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları |
13 |
Şişmanlık |
Anlatım |
İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları |
14 |
Açlık, zayıflık |
Anlatım |
İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları |
15 |
Eksik konuların tamamlanması |
Tartışma ve Soru Cevap |
İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları |
|
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
# |
Açıklama |
1 |
Sağlıklı ve dengeli beslenme koşullarını ana hatlarıyla açıklar |
2 |
Beslenmenin büyüme, gelişme ve sağlık üzerine etkilerini değerlendirir. |
3 |
Dengeli beslenme ilkelerini değerlendirir. |
4 |
Yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan sorunları kavrar ve açıklar. |
5 |
Gıda bileşenlerinin beslenme üzerine etkilerini kavrar ve beslenme çeşitlerini değerlendirir. |
6 |
Sağlıklı beslenme yöntemlerini ve ilkelerini açıklar. |
|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
|
P1 |
P2 |
P3 |
P4 |
P5 |
P6 |
P7 |
P8 |
P9 |
P10 |
P11 |
Ö1 |
4 | 5 | 3 | 3 | 5 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 2 |
Ö2 |
4 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 2 |
Ö3 |
5 | 5 | 3 | 3 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 2 |
Ö4 |
4 | 5 | 3 | 3 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 2 |
Ö5 |
4 | 5 | 3 | 3 | 5 | 4 | 5 | 3 | 3 | 4 | 2 |
Ö6 |
4 | 4 | 3 | 3 | 5 | 4 | 5 | 3 | 3 | 4 | 2 |
|
Katkı Düzeyi: 0:Yok 1:Çok Düşük 2:Düşük 3:Orta 4:Yüksek 5:Çok Yüksek