BESLENME

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GDB18109 3 2+0 2 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Gıda kimyası, besin teknolojileri, toplu beslenme, hijyen ve çevre sağlığı, besin öğeleri, besinlerin bileşimleri konusunda temel bilgileri vererek öğrencilerin bu bilgileri kullanarak yeterli ve dengeli beslenme esaslarını öğrenmesi.
Dersin İçeriği Beslenme ve sağlık, makro ve mikro besin öğeleri. Enerji metabolizması ve kalori hesaplama teknikleri. Beslenme bozuklukları. İnsanların durumuna uygun beslenme.
Dersin Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. OĞUZHAN NOĞAY
Dersi Verenler Öğr.Gör. GİZEM PAKSOY
Dersin Yardımcıları Yok
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Beslenme Prof. Dr. Mehmet Demirci
Notlar İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
Ön Hazırlık ve Dokümanlar İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
Ödev Yok

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 20
Mühendislik Bilimleri% 10
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 30
Alan Bilgisi% 40
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 1 % 10
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 3 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 5 5
Ödevler 1 4 4
Kısa Sınav 0 0 0
  98 | AKTS Kredisi : 3

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Beslenme ve sağlık Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
2 Karbonhidratlar Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
3 Proteinler Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
4 Lipitler Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
5 Su Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
6 Metabolizma Anlatım ve Soru Cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
7 Vitaminler Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
8 Ara Sınav Problem çözme İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
9 Mineraller Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
10 Kalori hesaplama Problem çözme ve örnek olay İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
11 İnsanların durumuna göre beslenme Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
12 İnsanların durumuna göre beslenme Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
13 Şişmanlık Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
14 Açlık, zayıflık Anlatım İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
15 Eksik konuların tamamlanması Tartışma ve Soru Cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Sağlıklı ve dengeli beslenme koşullarını ana hatlarıyla açıklar
2 Beslenmenin büyüme, gelişme ve sağlık üzerine etkilerini değerlendirir.
3 Dengeli beslenme ilkelerini değerlendirir.
4 Yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan sorunları kavrar ve açıklar.
5 Gıda bileşenlerinin beslenme üzerine etkilerini kavrar ve beslenme çeşitlerini değerlendirir.
6 Sağlıklı beslenme yöntemlerini ve ilkelerini açıklar.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 45335453452
Ö2 45435443542
Ö3 55335443542
Ö4 45335443442
Ö5 45335453342
Ö6 44335453342

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek