GIDA KATKI MADDELERİ

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GDB18110 3 2+0 2 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak raf ömrünü uzatan katkı maddelerini incelemek, duyusal özellikleri modifiye etmek için katkı maddeleri kullanmak, beslenme değerini artırmak İçin katkı maddeleri kullanmak ve işlem yardımcı maddeleri kullanmak, yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Gıda katkıları hakkında genel bigiler,Antmikrobiyallerler ve diğer katkı maddeleri
Dersin Ön Koşulları Gıda Kimyası ve Mikrobiyoloji bilgisi.
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi OĞUZHAN NOĞAY
Dersi Verenler Öğr.Gör. NECDET BİKBAY
Dersin Yardımcıları Katkı Materyalleri
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Gıda Katkı Maddeleri Prof.Dr. Tomris Altuğ Onoğur
Notlar Doç. Dr. Songül ÇAKMAKÇI, Gıda Katkı Maddeleri
Ön Hazırlık ve Dokümanlar -
Ödev http://tbmyogida.kirklareli.edu.tr/

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 30
Mühendislik Bilimleri% 40
Mühendislik Tasarımı% 30
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 0
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 2 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
Ödevler 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
  95 | AKTS Kredisi : 3

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Gıda katkıları hakkında genel bigiler Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlbilge Saldamlı Ders Kitabı
2 Antmikrobiyaller Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlbilge Saldamlı Ders Kitabı
3 Antioksidantlar Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlbilge Saldamlı Ders Kitabı
4 Hidrokollidler Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlbilge Saldamlı Ders Kitabı
5 Stabilizörler Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlbilge Saldamlı Ders Kitabı
6 Emülgatörler Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlbilge Saldamlı Ders Kitabı
7 Asitlendiriciler Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlbilge Saldamlı Ders Kitabı
8 Ara sınav -Sınav -
9 Renklendiriciler Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlbilge Saldamlı Ders Kitabı
10 Lezzet arttırıcılar Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlbilge Saldamlı Ders Kitabı
11 Aromalar Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlbilge Saldamlı Ders Kitabı
12 Topaklanma önleyiciler Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlbilge Saldamlı Ders Kitabı
13 Jelleştiriciler Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlbilge Saldamlı Ders Kitabı
14 e kodları Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlbilge Saldamlı Ders Kitabı
15 e kodları -Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap -İlbilge Saldamlı Ders Kitabı
16 Final sınavı

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Raf ömrünü uzatan katkı maddelerini inceleyebilir.
2 Duyusal özellikleri modifiye etmek için katkı maddeleri kullanabilir.
3 Beslenme değerini artırmak için katkı maddeleri kullanabilir.
4 İşlem yardımcı maddelerini kullanabilir.
5 Antimikrobiyalleri tanıyabilir.
6 Stabilizörleri tanıyıp kullanabilir.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 43543254231
Ö2 54535423251
Ö3 45454554531
Ö4 35554554551
Ö5 34332235321
Ö6 23352134241

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek