HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GDB18112 2 2+0 2 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Yemek servisi yapılan işletmelerde uygulanan teknik ve teknolojilerin irdelenerek, yönetim esasları, mutfak tasarımları, sanitasyon ve beslenme ilkeleri konularında öğrencilere bilgi kazandırılması ve tasarım becerilerinin geliştirilmesidir.
Dersin İçeriği Hazır yemek endüstrisi, tarihsel gelişim ve sınıflandırılması, hazır yemek endüstrisinde geleneksel ve modern uygulamalar; Toplu Beslenme Sistemi ve yönetimi, stratejik planlama,temel işlemleri ve organizasyon;prosesin temel tanımlanması,bütçe planlanması ve kontrolü;satın alma;depolama ve tedarikçi zinciri yönetimi; menü ve üretim planlaması ile materyal kontrolü;iş gücü planlaması, personel kriterlerinin tanımlanması,personel eğitimi, üretim servis alanı tasarım ve donanım prensipleri;işçi sağlığı ve uygun çalışma koşullarının sağlanması; sanitasyon; gıda güvenliği sistemi; kalite yönetim sistemi.
Dersin Ön Koşulları Temel Gıda Tekn. Bilgisi
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi OĞUZHAN NOĞAY
Dersi Verenler Öğr.Gör. Necdet BİKBAY
Dersin Yardımcıları Power Points
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar ilgili ders notları
Notlar İlgili öğretim elemanının ders notları
Ön Hazırlık ve Dokümanlar -
Ödev http://tbmyogida.kirklareli.edu.tr/

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 30
Mühendislik Bilimleri% 20
Mühendislik Tasarımı% 10
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 10
Sağlık Bilimleri% 10
Alan Bilgisi% 20
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 2 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 10 2 20
Ara Sınavlar 1 4 4
Ödevler 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
  52 | AKTS Kredisi : 2

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
2 Tarihsel Gelişim Ve Sınıflandırılması Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap Slayt hazırlama
3 Hazir Yemek Endüstrisinde Geleneksel Ve Modern Uygulamalar Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap Slayt hazırlama
4 Toplu Beslenme Sistemi Ve Yönetimi, Stratejik Planlama, Temel İşlemleri Ve Organizasyon Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap Slayt hazırlama
5 Bütçe Planlanması Ve Kontrolü, Satın Alma Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap Slayt hazırlama
6 Depolama Ve Tedarikçi Zinciri Yönetimi Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap Slayt hazırlama
7 Menü Ve Üretim Planlaması İle Materyal Kontrolü Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap Slayt hazırlama
8 Ara sınav. - -
9 İş Gücü Planlaması, Personel Kriterlerinin Tanımlanması, Personel Eğitimi Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap Slayt hazırlama
10 Üretim/ Servis Alanı Tasarım Ve Donanım ilkeleri Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap Slayt hazırlama
11 İşçi Sağlığı Ve Uygun Çalışma Koşullarının Sağlanması Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap Slayt hazırlama
12 Sanitasyon-Gıda Güvenliği Sistemi- Kalite Yönetim Sistemi Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap Slayt hazırlama
13 Sanitasyon-Gıda Güvenliği Sistemi- Kalite Yönetim Sistemi Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap Slayt hazırlama
14 Öğrenci ödevlerinin sunumu ve değerlendirme Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap Slayt hazırlama
15 Öğrenci ödevlerinin sunumu ve değerlendirme -Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap -Slayt hazırlama
16 Final Sınavı - -

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Yemek servisi yapılan işletmelerde kullanılan teknik ve teknolojileri uygulayabilir.
2 Catering, yönetim esasları, mutfak tasarımları, sanitasyon ve beslenme ilkelerini söyleyebilir.
3 Gıda Güvenliği ve Toplu Beslenme Servisleri çalışma yöntemleri konularında prosesleri tanıyabilir.
4 Toplu beslenme sistemi yönetimini kavrayabilir.
5 Tedarik zinciri yönetimini öğrenebilir.
6 Menü Planlama yapabilir.
7 Mutfak Planlama yapabilir.
8 Hijyen Kontrolü yapabilir.
9 Atık Yönetimi yapabilir.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 45434535431
Ö2 44433443341
Ö3 42234443431
Ö4 23434122321
Ö5 23351233231
Ö6 34522432434
Ö7 23434343252
Ö8 32533532413
Ö9 23443245433

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek