GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GDB18113 5 3+0 3 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere; tekniğine uygun olarak gıdalarda temel işlemleri yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Hammaddeyi Temizlemek, Ayırma İşlemleri Yapmak, Boyut Küçültme İşlemi Yapmak, Karıştırma İşlemi Yapmak
Dersin Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. OĞUZHAN NOĞAY
Dersi Verenler Öğr.Gör.Dr. OĞUZHAN NOĞAY
Dersin Yardımcıları Yok
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Gıda İşleme İlke ve Makineleri İlbilge Saldamlı
Notlar İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
Ön Hazırlık ve Dokümanlar http://tbmyogida.kirklareli.edu.tr/
Ödev Yok

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 35
Mühendislik Bilimleri% 35
Mühendislik Tasarımı% 30
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 0
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 2 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 5 70
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ödevler 0 0 0
Ara Sınavlar 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Kısa Sınav 0 0 0
  142 | AKTS Kredisi : 5

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 KURU TEMİZLEME YAPMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
2 KURU TEMİZLEME YAPMAK YAŞ TEMİZLEME YAPMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
3 YAŞ TEMİZLEME YAPMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
4 SÜZME İŞLEMİ YAPMAK ÇÖKTÜRME İŞLEMİ YAPMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
5 SANTRİFÜJ İŞLEMİ YAPMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
6 ELEME İŞLEMİ YAPMAK DAMITMA İŞLEMİ YAPMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
7 DAMITMA İŞLEMİ YAPMAK EKTRAKSİYON İŞLEMİ YAPMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
8 Ara sınav - -
9 ÖĞÜTMEK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
10 PARÇALAMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
11 HOMOJENİZASYON YAPMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
12 SIVILARI KARIŞTIRMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
13 KATILARI KARIŞTIRMAK EMÜLSİYON YAPMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
14 EMÜLSİYON YAPMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları
15 EXTRAKSİYON İŞLEMİ YAPMAK Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap İlgili Öğretim Elemanının Ders Notları

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 hammaddeyi temizlik aşamalarını bilir.
2 ayırma işlemlenin presnsiplerini açıklar.
3 boyut küçültme işleminin prensiplerini açıklar.
4 karıştırma işlemi amacını bilir, prensiplerini açıklar.
5 Gıda muhafaza yöntemlerinin temel prensiplerini açıklar.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 45432434442
Ö2 45354324452
Ö3 45354354352
Ö4 45543345452
Ö5 55552323332

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek