SÜT TEKNOLOJİSİ

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GDB18201 5 2+2 3 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak yapma hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve peynir üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır
Dersin İçeriği Sütün önemi ve fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri Süt İşletmelerinde kullanılan alet ve ekipmanların görevleri ve çalışma prensibi Süt ve ürünleri analizleri. Süt ürünleri üretim basamakları
Dersin Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. OĞUZHAN NOĞAY
Dersi Verenler Öğr.Gör. GİZEM PAKSOY
Dersin Yardımcıları Yok
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Süt ve Mamülleri Teknolojisi Prof. Dr. Mustafa Üçüncü
Notlar İlgili öğretim elemanının ders notları
Ön Hazırlık ve Dokümanlar İlgili öğretim elemanının ders notları
Ödev http://tbmyogida.kirklareli.edu.tr/

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 20
Mühendislik Bilimleri% 10
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 20
Sağlık Bilimleri% 10
Alan Bilgisi% 40
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 1 % 10
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 3 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 15 4 60
Sınıf Dışı Ç. Süresi 10 5 50
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 12 12
Ödevler 0 0 0
Kısa Sınav 1 5 5
  137 | AKTS Kredisi : 5

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Sütün Önemi. Anlatım İlgili Öğr.elemamının ders notları
2 Süt ve Bileşimi Anlatım İlgili Öğr.elemamının ders notları
3 Sütün fizikokimyasal ve duyusal özellikleri Anlatım İlgili Öğr.elemamının ders notları
4 Süt Proteinleri Anlatım İlgili Öğr.elemamının ders notları
5 Süt Karbonhidratları Anlatım İlgili Öğr.elemamının ders notları
6 Süt vitaminleri ve mineralleri Anlatım İlgili Öğr.elemamının ders notları
7 Süt Mikrobiyolojisi Anlatım İlgili Öğr.elemamının ders notları
8 Ara Sınav Soru cevap İlgili Öğr.elemamının ders notları
9 Süt teknolojisinde kalite kontrol parametreleri ve analizler Anlatım ve Tartışma
10 Süt teknolojisinde uygulanan ön işlemler Anlatım ve Soru cevap İlgili Öğr.elemamının ders notları
11 İçme sütü teknolojisi Anlatım ve Soru cevap İlgili Öğr.elemanının ders notları
12 Peynir Üretim Teknolojisi Anlatım ve uygulama İlgili Öğr.elemanının ders notları
13 Yoğurt üretim teknolojisi Anlatım ve Tartışma İlgili Öğr.elemanının ders notları
14 Tereyağ üretim teknolojisi Anlatım ve Tartışma İlgili Öğr.elemamının ders notları
15 Dondurma ve toz ürünler üretim teknolojisi Anlatım, Uygulama ve Soru cevap İlgili Öğr.elemamının ders notları

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Hammadde ve yardımcı maddelerin işletmeye alım kriterlerini açıklar ve analiz eder.
2 Süte uygulanan ön işlemleri değerlendirir ve kontrol eder.
3 İçme sütü üretimini kavrar ve kontrol parametrelerini analiz eder.
4 Yoğurt ve tereyağ üretimini kavrar ve üretim, kontrol aşamalarını analiz eder.
5 Peynir, dondurma ve toz ürünler üretimini kavrar ve üretim, kontrol aşamalarını analiz eder.
6 Süt analizlerinin sonuçlarını değerlendirir.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 55545444452
Ö2 55544445452
Ö3 55544455432
Ö4 44433343552
Ö5 44433353552
Ö6 44433353552

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek