Ders Genel Bilgileri
Ders Kodu |
AKTS |
T+U+L |
Kredi |
Ders Türü |
GDB18201 |
5 |
2+2 |
3 |
Zorunlu |
Ders Linki (Türkçe) :
|
Ders Linki (İngilizce) :
|
Dersin Dili |
Türkçe |
Dersin Düzeyi |
Ön Lisans |
Öğretim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Türü |
Zorunlu |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak yapma hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve peynir üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır |
Dersin İçeriği |
Sütün önemi ve fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri Süt İşletmelerinde kullanılan alet ve ekipmanların görevleri ve çalışma prensibi Süt ve ürünleri analizleri. Süt ürünleri üretim basamakları |
Dersin Ön Koşulları |
Yok |
Dersin Koordinatörü |
Öğr.Gör.Dr. OĞUZHAN NOĞAY |
Dersi Verenler |
Öğr.Gör. GİZEM PAKSOY |
Dersin Yardımcıları |
Yok |
Staj Durumu |
Yok |
|
Dersin Kaynakları
Kaynaklar |
Süt ve Mamülleri Teknolojisi Prof. Dr. Mustafa Üçüncü |
Notlar |
İlgili öğretim elemanının ders notları |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
İlgili öğretim elemanının ders notları |
Ödev |
http://tbmyogida.kirklareli.edu.tr/ |
|
Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler | % 20 |
---|
Mühendislik Bilimleri | % 10 |
---|
Mühendislik Tasarımı | % 0 |
---|
Sosyal Bilimler | % 0 |
---|
Eğitim Bilimleri | % 0 |
---|
Fen Bilimleri | % 20 |
---|
Sağlık Bilimleri | % 10 |
---|
Alan Bilgisi | % 40 |
|
Değerlendirme Ölçütleri |
Yarı Yıl Çalışmaları |
Sayısı |
Katkı |
Ara Sınav |
1 |
% 30 |
Kısa Sınav |
0 |
% 0 |
Ödev |
0 |
% 0 |
Devam |
0 |
% 0 |
Uygulama |
1 |
% 10 |
Proje |
0 |
% 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
% 60 |
Arazi Çalışması |
0 |
% 0 |
Atölye Çalışması |
0 |
% 0 |
Laboratuvar |
0 |
% 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama |
0 |
% 0 |
Toplam |
3
|
% 100
|
|
AKTS Hesaplama İçeriği |
Etkinlik |
Sayısı |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü |
Ders Süresi |
15 |
4 |
60 |
Sınıf Dışı Ç. Süresi |
10 |
5 |
50 |
Ara Sınavlar |
1 |
10 |
10 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
12 |
12 |
Ödevler |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav |
1 |
5 |
5 |
|
137 | AKTS Kredisi : 5
|
|
Ders Konuları
Hafta |
Konu |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
1 |
Sütün Önemi. |
Anlatım |
İlgili Öğr.elemamının ders notları |
2 |
Süt ve Bileşimi |
Anlatım |
İlgili Öğr.elemamının ders notları |
3 |
Sütün fizikokimyasal ve duyusal özellikleri |
Anlatım |
İlgili Öğr.elemamının ders notları |
4 |
Süt Proteinleri |
Anlatım |
İlgili Öğr.elemamının ders notları |
5 |
Süt Karbonhidratları |
Anlatım |
İlgili Öğr.elemamının ders notları |
6 |
Süt vitaminleri ve mineralleri |
Anlatım |
İlgili Öğr.elemamının ders notları |
7 |
Süt Mikrobiyolojisi |
Anlatım |
İlgili Öğr.elemamının ders notları |
8 |
Ara Sınav |
Soru cevap |
İlgili Öğr.elemamının ders notları |
9 |
Süt teknolojisinde kalite kontrol parametreleri ve analizler |
Anlatım ve Tartışma |
|
10 |
Süt teknolojisinde uygulanan ön işlemler |
Anlatım ve Soru cevap |
İlgili Öğr.elemamının ders notları |
11 |
İçme sütü teknolojisi |
Anlatım ve Soru cevap |
İlgili Öğr.elemanının ders notları |
12 |
Peynir Üretim Teknolojisi |
Anlatım ve uygulama |
İlgili Öğr.elemanının ders notları |
13 |
Yoğurt üretim teknolojisi |
Anlatım ve Tartışma |
İlgili Öğr.elemanının ders notları |
14 |
Tereyağ üretim teknolojisi |
Anlatım ve Tartışma |
İlgili Öğr.elemamının ders notları |
15 |
Dondurma ve toz ürünler üretim teknolojisi |
Anlatım, Uygulama ve Soru cevap |
İlgili Öğr.elemamının ders notları |
|
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
# |
Açıklama |
1 |
Hammadde ve yardımcı maddelerin işletmeye alım kriterlerini açıklar ve analiz eder. |
2 |
Süte uygulanan ön işlemleri değerlendirir ve kontrol eder. |
3 |
İçme sütü üretimini kavrar ve kontrol parametrelerini analiz eder. |
4 |
Yoğurt ve tereyağ üretimini kavrar ve üretim, kontrol aşamalarını analiz eder. |
5 |
Peynir, dondurma ve toz ürünler üretimini kavrar ve üretim, kontrol aşamalarını analiz eder. |
6 |
Süt analizlerinin sonuçlarını değerlendirir. |
|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
|
P1 |
P2 |
P3 |
P4 |
P5 |
P6 |
P7 |
P8 |
P9 |
P10 |
P11 |
Ö1 |
5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 2 |
Ö2 |
5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 2 |
Ö3 |
5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 2 |
Ö4 |
4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 5 | 5 | 2 |
Ö5 |
4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | 3 | 5 | 5 | 2 |
Ö6 |
4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | 3 | 5 | 5 | 2 |
|
Katkı Düzeyi: 0:Yok 1:Çok Düşük 2:Düşük 3:Orta 4:Yüksek 5:Çok Yüksek