MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GDB18207 5 2+2 3 Seçmeli
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Meyve ve sebzelerin değerlendirme yöntemleri konusunda temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak
Dersin İçeriği Meyve ve sebzelerin işletmeye kabulü; meyve ve sebzelerde ön işlemler; meyve suyu üretimi; sebze suyu üretimi; kurutulmuş meyve ve sebze üretimi; dondurulmuş sebze üretimi; dondurulmuş meyve üretimi; sebze konservesi üretimi; meyve konservesi üretimi; salça üretimi; turşu çeşitleri ve üretimi; reçel çeşitleri ve üretimi; marmelat çeşitleri ve üretimi; taze meyve ve sebzeleri satışa hazırlama
Dersin Ön Koşulları Temel gıda teknolojisi bilgileri.
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. OĞUZHAN NOĞAY
Dersi Verenler Öğr.Gör. NECDET BİKBAY
Dersin Yardımcıları .
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Cemeroğlu B. 2004; Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1, Ankara.Cemeroğlu B. 2004; Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 2, Ankara
Notlar
Ön Hazırlık ve Dokümanlar -Ders Notları
Ödev http://tbmyogida.kirklareli.edu.tr/

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 20
Mühendislik Bilimleri% 20
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 20
Sağlık Bilimleri% 20
Alan Bilgisi% 20
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 2 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 8 112
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
Ödevler 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
  142 | AKTS Kredisi : 5

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Meyveler ve Sebzelerin bileşenleri Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap SlaytlarDers notları
2 Soğutma Teknolojisi Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap SlaytlarDers notları
3 Dondurma Teknolojisi Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap SlaytlarDers notları
4 Konserve Teknolojisi Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap SlaytlarDers notları
5 Conserve Teknolojisi Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevapSlaytların hazırlanması/güncellenmesi SlaytlarDers notları
6 Kurutma Teknolojisi Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevapSlaytların hazırlanması/güncellenmesi SlaytlarDers notları
7 Kurutma Teknolojisi Teorik anlatım ve Uygulama SlaytlarDers notları
8 Ara Sınav -Sınav -
9 Meyve Suyu Teknolojisi Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap SlaytlarDers notları
10 Meyve Suyu Teknolojisi Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap SlaytlarDers notları
11 Uygulama Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap SlaytlarDers notları
12 Uygulama Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap SlaytlarDers notları
13 Uygulama Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap SlaytlarDers notları
14 Uygulama Anlatım, sunum, problem çözme ve soru-cevap

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Meyve ve sebzelerin bileşinlerini bilir.
2 Soğukta muhafaza ilkelerini bilir.
3 Dondurularak muhafaza ilkelerini bilir.
4 Konserve imalat prensiplerini bilir.
5 Kurutma prensiplerini bilir.
6 Salça imalatını bilir.
7 Reçel İmalatını bilir

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 34341224111
Ö2 23241323111
Ö3 34341233111
Ö4 34351224111
Ö5 24341323111

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek