Ders Genel Bilgileri
Ders Kodu |
AKTS |
T+U+L |
Kredi |
Ders Türü |
GDB18207 |
5 |
2+2 |
3 |
Seçmeli |
Ders Linki (Türkçe) :
|
Ders Linki (İngilizce) :
|
Dersin Dili |
Türkçe |
Dersin Düzeyi |
Ön Lisans |
Öğretim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Türü |
Seçmeli |
Dersin Amacı |
Meyve ve sebzelerin değerlendirme yöntemleri konusunda temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak |
Dersin İçeriği |
Meyve ve sebzelerin işletmeye kabulü; meyve ve sebzelerde ön işlemler; meyve suyu üretimi; sebze suyu üretimi; kurutulmuş meyve ve sebze üretimi; dondurulmuş sebze üretimi; dondurulmuş meyve üretimi; sebze konservesi üretimi; meyve konservesi üretimi; salça üretimi; turşu çeşitleri ve üretimi; reçel çeşitleri ve üretimi; marmelat çeşitleri ve üretimi; taze meyve ve sebzeleri satışa hazırlama |
Dersin Ön Koşulları |
Temel gıda teknolojisi bilgileri. |
Dersin Koordinatörü |
Öğr.Gör.Dr. OĞUZHAN NOĞAY |
Dersi Verenler |
Öğr.Gör. NECDET BİKBAY |
Dersin Yardımcıları |
. |
Staj Durumu |
Yok |
|
Dersin Kaynakları
Kaynaklar |
Cemeroğlu B. 2004; Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1, Ankara.Cemeroğlu B. 2004; Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 2, Ankara |
Notlar |
|
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
-Ders Notları |
Ödev |
http://tbmyogida.kirklareli.edu.tr/ |
|
Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler | % 20 |
---|
Mühendislik Bilimleri | % 20 |
---|
Mühendislik Tasarımı | % 0 |
---|
Sosyal Bilimler | % 0 |
---|
Eğitim Bilimleri | % 0 |
---|
Fen Bilimleri | % 20 |
---|
Sağlık Bilimleri | % 20 |
---|
Alan Bilgisi | % 20 |
|
Değerlendirme Ölçütleri |
Yarı Yıl Çalışmaları |
Sayısı |
Katkı |
Ara Sınav |
1 |
% 40 |
Kısa Sınav |
0 |
% 0 |
Ödev |
0 |
% 0 |
Devam |
0 |
% 0 |
Uygulama |
0 |
% 0 |
Proje |
0 |
% 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
% 60 |
Arazi Çalışması |
0 |
% 0 |
Atölye Çalışması |
0 |
% 0 |
Laboratuvar |
0 |
% 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama |
0 |
% 0 |
Toplam |
2
|
% 100
|
|
AKTS Hesaplama İçeriği |
Etkinlik |
Sayısı |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü |
Ders Süresi |
14 |
2 |
28 |
Sınıf Dışı Ç. Süresi |
14 |
8 |
112 |
Ara Sınavlar |
1 |
1 |
1 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
1 |
1 |
Ödevler |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
|
142 | AKTS Kredisi : 5
|
|
Ders Konuları
Hafta |
Konu |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
1 |
Meyveler ve Sebzelerin bileşenleri |
Slaytların hazırlanması/güncellenmesi |
SlaytlarDers notları |
2 |
Soğutma Teknolojisi |
Slaytların hazırlanması/güncellenmesi |
SlaytlarDers notları |
3 |
Dondurma Teknolojisi |
Slaytların hazırlanması/güncellenmesi |
SlaytlarDers notları |
4 |
Konserve Teknolojisi |
Slaytların hazırlanması/güncellenmesi |
SlaytlarDers notları |
5 |
Conserve Teknolojisi |
Slaytların hazırlanması/güncellenmesi |
SlaytlarDers notları |
6 |
Kurutma Teknolojisi |
Slaytların hazırlanması/güncellenmesi |
SlaytlarDers notları |
7 |
Ara Sınav |
Slaytların hazırlanması/güncellenmesi |
SlaytlarDers notları |
8 |
Ara Sınav |
Sınav sorularının ve cevap anahtarının hazırlanması |
Sınav soruları ve cevap anahtarıYoklama kağıdı |
9 |
Meyve Suyu Teknolojisi |
Slaytların hazırlanması/güncellenmesi |
SlaytlarDers notları |
10 |
Meyve Suyu Teknolojisi |
Slaytların hazırlanması/güncellenmesi |
SlaytlarDers notları |
11 |
Uygulama |
Slaytların hazırlanması/güncellenmesi |
SlaytlarDers notları |
12 |
Uygulama |
Slaytların hazırlanması/güncellenmesi |
SlaytlarDers notları |
13 |
Uygulama |
Slaytların hazırlanması/güncellenmesi |
SlaytlarDers notları |
14 |
Uygulama |
|
|
|
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
# |
Açıklama |
1 |
Meyve ve sebzelerin bileşinlerini bilir. |
2 |
Soğukta muhafaza ilkelerini bilir. |
3 |
Dondurularak muhafaza ilkelerini bilir. |
4 |
Konserve imalat prensiplerini bilir. |
5 |
Kurutma prensiplerini bilir. |
6 |
Salça imalatını bilir. |
7 |
Reçel İmalatını bilir |
|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
|
P1 |
P2 |
P3 |
P4 |
P5 |
P6 |
P7 |
P8 |
P9 |
P10 |
P11 |
Ö1 |
3 | 4 | 3 | 4 | 1 | 2 | 2 | 4 | 1 | 1 | 1 |
Ö2 |
2 | 3 | 2 | 4 | 1 | 3 | 2 | 3 | 1 | 1 | 1 |
Ö3 |
3 | 4 | 3 | 4 | 1 | 2 | 3 | 3 | 1 | 1 | 1 |
Ö4 |
3 | 4 | 3 | 5 | 1 | 2 | 2 | 4 | 1 | 1 | 1 |
Ö5 |
2 | 4 | 3 | 4 | 1 | 3 | 2 | 3 | 1 | 1 | 1 |
|
Katkı Düzeyi: 0:Yok 1:Çok Düşük 2:Düşük 3:Orta 4:Yüksek 5:Çok Yüksek