ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEK TEKNOLOJİSİ

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GDB18209 4 2+0 2 Seçmeli
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Gıda endüstrisinde alkollü ve alkolsüz içecekler teknolojisi ve uygulamaları konusunda bilgi verilmesi. Öğrencilere içecek çeşitlerinin tanıtılması ve sağlıklı, güvenilir ve pratik bir şekilde içecek çeşitlerini hazırlayacak seviyeye getirmektir.
Dersin İçeriği Su bileşimi ve özellikleri İçme suyu üretim teknolojisi Gazlı içecek üretimi Meyve suyu teknolojisi ve üretim basamakları Bira ve Şarap üretim basamakları ve biyoteknolojik aşamaları
Dersin Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. OĞUZHAN NOĞAY
Dersi Verenler Öğr.Gör. GİZEM PAKSOY
Dersin Yardımcıları Yok
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar ALKOLSÜZ İÇECEK BİLGİSİ Dr. Merve Özgür Göde
Notlar İlgili Öğretim Elemanının ders notları
Ön Hazırlık ve Dokümanlar İlgili Öğretim Elemanının ders notları
Ödev http://tbmyogida.kirklareli.edu.tr/

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 20
Mühendislik Bilimleri% 30
Mühendislik Tasarımı% 10
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 20
Sağlık Bilimleri% 10
Alan Bilgisi% 10
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 1 % 20
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 3 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 15 2 30
Sınıf Dışı Ç. Süresi 10 5 50
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
Ödevler 1 5 5
Ara Sınavlar 1 10 10
Kısa Sınav 0 0 0
  110 | AKTS Kredisi : 4

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Suyun önemi Anlatım SlaytlarDers notları
2 Suyun fiziko kimyasal özellikleri Anlatım SlaytlarDers notları
3 Suyun fiziksel kimyasal mikrobiyal arıtma ve filtrasyon teknikleri Anlatım SlaytlarDers notları
4 İçme suyu teknolojisi üretim basamakları Anlatım SlaytlarDers notları
5 İçme ve kullanma suyu yönetmeliği Anlatım SlaytlarDers notları
6 Doğal kaynak suyu, doğal maden suyu, soda Anlatım SlaytlarDers notları
7 Gazlı içecek teknolojisi; Gazoz, kola Anlatım, Soru cevap ve uygulama SlaytlarDers notları
8 Ara sınav Soru cevap SlaytlarDers notları
9 Meyve ve sebze suyu teknolojisi Anlatım Sınav soruları ve cevap anahtarıYoklama kağıdı
10 Meyvesuyu üretim basamakları Anlatım, Soru cevap ve uygulama SlaytlarDers notları
11 Bira üretim teknolojisi Anlatım SlaytlarDers notları
12 Fermentasyon Anlatım, Soru cevap ve uygulama SlaytlarDers notları
13 Şarap üretim teknolojisi Anlatım SlaytlarDers notları
14 Köpüklü şaraplar Anlatım SlaytlarDers notları
15 Kahve üretimi Anlatım SlaytlarDers notları

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Alkollü ve alkolsüz içecek üretiminde kalite kriterlerini kavrar.
2 İçme suyu üretim ve kalite kontrol kriterlerini açıklar.
3 Hardaliye üretim teknolojisinin üretim basamaklarını açıklar ve uygular.
4 Gazlı içecek üretim teknolojisi yöntemlerini açıklar.
5 Alkollü ve alkolsüz içeceklerin üretim basamaklarını açıklar ve uygular.
6 Reçete oluşturarak içecek üretebilir ve ürünü değerlendirir.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 44335353552
Ö2 54335353452
Ö3 55435353452
Ö4 55435453452
Ö5 55435453452
Ö6 55555553552

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek