Ders Genel Bilgileri
Ders Kodu |
AKTS |
T+U+L |
Kredi |
Ders Türü |
GDB18209 |
4 |
2+0 |
2 |
Seçmeli |
Ders Linki (Türkçe) :
|
Ders Linki (İngilizce) :
|
Dersin Dili |
Türkçe |
Dersin Düzeyi |
Ön Lisans |
Öğretim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Türü |
Seçmeli |
Dersin Amacı |
Gıda endüstrisinde alkollü ve alkolsüz içecekler teknolojisi ve uygulamaları konusunda bilgi verilmesi. Öğrencilere içecek çeşitlerinin tanıtılması ve sağlıklı, güvenilir ve pratik bir şekilde içecek çeşitlerini hazırlayacak seviyeye getirmektir. |
Dersin İçeriği |
Su bileşimi ve özellikleri İçme suyu üretim teknolojisi Gazlı içecek üretimi Meyve suyu teknolojisi ve üretim basamakları Bira ve Şarap üretim basamakları ve biyoteknolojik aşamaları |
Dersin Ön Koşulları |
Yok |
Dersin Koordinatörü |
Öğr.Gör.Dr. OĞUZHAN NOĞAY |
Dersi Verenler |
Öğr.Gör. GİZEM PAKSOY |
Dersin Yardımcıları |
Yok |
Staj Durumu |
Yok |
|
Dersin Kaynakları
Kaynaklar |
ALKOLSÜZ İÇECEK BİLGİSİ Dr. Merve Özgür Göde |
Notlar |
İlgili Öğretim Elemanının ders notları |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
İlgili Öğretim Elemanının ders notları |
Ödev |
http://tbmyogida.kirklareli.edu.tr/ |
|
Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler | % 20 |
---|
Mühendislik Bilimleri | % 30 |
---|
Mühendislik Tasarımı | % 10 |
---|
Sosyal Bilimler | % 0 |
---|
Eğitim Bilimleri | % 0 |
---|
Fen Bilimleri | % 20 |
---|
Sağlık Bilimleri | % 10 |
---|
Alan Bilgisi | % 10 |
|
Değerlendirme Ölçütleri |
Yarı Yıl Çalışmaları |
Sayısı |
Katkı |
Ara Sınav |
1 |
% 30 |
Kısa Sınav |
0 |
% 0 |
Ödev |
1 |
% 20 |
Devam |
0 |
% 0 |
Uygulama |
0 |
% 0 |
Proje |
0 |
% 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
% 50 |
Arazi Çalışması |
0 |
% 0 |
Atölye Çalışması |
0 |
% 0 |
Laboratuvar |
0 |
% 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama |
0 |
% 0 |
Toplam |
3
|
% 100
|
|
AKTS Hesaplama İçeriği |
Etkinlik |
Sayısı |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü |
Ders Süresi |
15 |
2 |
30 |
Sınıf Dışı Ç. Süresi |
10 |
5 |
50 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
15 |
15 |
Ödevler |
1 |
5 |
5 |
Ara Sınavlar |
1 |
10 |
10 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
|
110 | AKTS Kredisi : 4
|
|
Ders Konuları
Hafta |
Konu |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
1 |
Suyun önemi |
Anlatım |
SlaytlarDers notları |
2 |
Suyun fiziko kimyasal özellikleri |
Anlatım |
SlaytlarDers notları |
3 |
Suyun fiziksel kimyasal mikrobiyal arıtma ve filtrasyon teknikleri |
Anlatım |
SlaytlarDers notları |
4 |
İçme suyu teknolojisi üretim basamakları |
Anlatım |
SlaytlarDers notları |
5 |
İçme ve kullanma suyu yönetmeliği |
Anlatım |
SlaytlarDers notları |
6 |
Doğal kaynak suyu, doğal maden suyu, soda |
Anlatım |
SlaytlarDers notları |
7 |
Gazlı içecek teknolojisi; Gazoz, kola |
Anlatım, Soru cevap ve uygulama |
SlaytlarDers notları |
8 |
Ara sınav |
Soru cevap |
SlaytlarDers notları |
9 |
Meyve ve sebze suyu teknolojisi |
Anlatım |
Sınav soruları ve cevap anahtarıYoklama kağıdı |
10 |
Meyvesuyu üretim basamakları |
Anlatım, Soru cevap ve uygulama |
SlaytlarDers notları |
11 |
Bira üretim teknolojisi |
Anlatım |
SlaytlarDers notları |
12 |
Fermentasyon |
Anlatım, Soru cevap ve uygulama |
SlaytlarDers notları |
13 |
Şarap üretim teknolojisi |
Anlatım |
SlaytlarDers notları |
14 |
Köpüklü şaraplar |
Anlatım |
SlaytlarDers notları |
15 |
Kahve üretimi |
Anlatım |
SlaytlarDers notları |
|
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
# |
Açıklama |
1 |
Alkollü ve alkolsüz içecek üretiminde kalite kriterlerini kavrar. |
2 |
İçme suyu üretim ve kalite kontrol kriterlerini açıklar. |
3 |
Hardaliye üretim teknolojisinin üretim basamaklarını açıklar ve uygular. |
4 |
Gazlı içecek üretim teknolojisi yöntemlerini açıklar. |
5 |
Alkollü ve alkolsüz içeceklerin üretim basamaklarını açıklar ve uygular. |
6 |
Reçete oluşturarak içecek üretebilir ve ürünü değerlendirir. |
|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
|
P1 |
P2 |
P3 |
P4 |
P5 |
P6 |
P7 |
P8 |
P9 |
P10 |
P11 |
Ö1 |
4 | 4 | 3 | 3 | 5 | 3 | 5 | 3 | 5 | 5 | 2 |
Ö2 |
5 | 4 | 3 | 3 | 5 | 3 | 5 | 3 | 4 | 5 | 2 |
Ö3 |
5 | 5 | 4 | 3 | 5 | 3 | 5 | 3 | 4 | 5 | 2 |
Ö4 |
5 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 2 |
Ö5 |
5 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 2 |
Ö6 |
5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 2 |
|
Katkı Düzeyi: 0:Yok 1:Çok Düşük 2:Düşük 3:Orta 4:Yüksek 5:Çok Yüksek