GIDA İŞLETMELER YÖNETİMİ

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GDB18211 2 2+0 2 Seçmeli
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Gıda sektöründe kalite belgeleri ve süreçleri hakkında bilgiler verilerek, iç denetim, gmp süreçlerinin öğretilmesi hedeflenmektedir. Gıda fabrika uygulamaları üzerinden kaizen, 5S, problem çözme teknikleri süreçleri anlatılarak, uygulanması sağlanmakta.
Dersin İçeriği Gıda sektöründe kalite uygulamaları haccp, gmp ve iç denetimler üzerinden örneklendirilerek uygulanır. Kaizen, 5S prensipleri anlatılır ve uygulamaları öğretilerek uygulatılır. Problem çözme teknikleri anlatılır ve uygulamalarının yapılması öğretilir.
Dersin Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. OĞUZHAN NOĞAY
Dersi Verenler Öğr.Gör. GİZEM PAKSOY
Dersin Yardımcıları Yok
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Özkan, Yılmaz (2008), Toplam Kalite, Sakarya Yayıncılık, Sakarya
Notlar İlgili öğretim elemanının ders notları
Ön Hazırlık ve Dokümanlar İlgili öğretim elemanının ders notları
Ödev http://tbmyogida.kirklareli.edu.tr/

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 20
Mühendislik Bilimleri% 10
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 20
Sağlık Bilimleri% 20
Alan Bilgisi% 30
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 1 % 10
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 3 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 15 2 30
Sınıf Dışı Ç. Süresi 10 2 20
Ödevler 1 3 3
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
Kısa Sınav 0 0 0
  73 | AKTS Kredisi : 2

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Gıda endüstrisinde kalite sistemleri Anlatım İlgili Öğr.elemamının ders notları
2 Kalite sistemleri gereklilikleri Anlatım, tartışma, beyin fırtınası İlgili Öğr.elemamının ders notları
3 HACCP Sisteminin İçeriği Anlatım, grupla çalışma, örnek olay İlgili Öğr.elemamının ders notları
4 5S Prensibi Anlatım, örnek olay İlgili Öğr.elemamının ders notları
5 5S in adımları Anlatım,grupla çalışma, örnek olay İlgili Öğr.elemamının ders notları
6 Pukö Döngüsü Anlatım,grupla çalışması, örnek olay,Pukö döngüsü İlgili Öğr.elemamının ders notları
7 Gıda Endüstrisinde örnek 5S uygulamaları Örnek olay,Soru cevap İlgili Öğr.elemamının ders notları
8 Ara Sınav Soru cevap İlgili Öğr.elemamının ders notları
9 Gıda endüstrisinde renk kodlarının kullanımı Örnek olay, anlatım
10 GMP Anlatım, grupla çalışma, örnek olay İlgili Öğr.elemamının ders notları
11 iç denetim , dış denetim Anlatım, grupla çalışma, örnek olay İlgili Öğr.elemamının ders notları
12 Kaizen nedir Anlatım, grupla çalışma, örnek olay İlgili Öğr.elemamının ders notları
13 Kaizen Stratejisi ve Uygulamaları Anlatım, grupla çalışma, örnek olay İlgili Öğr.elemamının ders notları
14 Problem çözme teknikleri Anlatım, grupla çalışma, örnek olay,swot analizi, beyin fırtınası İlgili Öğr.elemamının ders notları
15 Problem çözme teknikleri grup uygulaması Anlatım, grupla çalışma, örnek olay,swot analizi, beyin fırtınası İlgili Öğr.elemamının ders notları

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Kalite yönetimi konusunda bilgi sahibi olur ve temel kavramları açıklar.
2 5S tekniğini kavrar ve uygular.
3 Kaizen tekniğini açıklar ve uygular.
4 Problem çözme tekniklerini açıklar.
5 Takım çalışması uygular.
6 Çeşitli talimat,plan,prosedür,formları değerlendirir ve oluşturur.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 55345453552
Ö2 54345453552
Ö3 55435453552
Ö4 55435453452
Ö5 55445453452
Ö6 55445453452

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek