GIDA MÜHENDİSLİĞİ TEMEL İŞLEMLER- II

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GDM13302 4 2+2 3 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Gıdaların işlenmesinde uygulanan temel proseslerin hesaplamalarının anlaşılması, mikroorganizma-ısıl işlemler ilişkisinin öğrenilmesi. Isıl işlemlerin hedefleri ve gıda muhafazasındaki rolünün anlaşılması.Gıda bileşenleri ve reaksiyon kinetiklerinin belirlenmesi
Dersin İçeriği Isıl işlemler, gıdalarda ısıl işlem uygulamaları, sterilizasyon etkinliğinin belirlenmesi, soğutma ve dondurma teknolojisi
Dersin Ön Koşulları Bulunmamaktadır.
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. Hatice Şanlıdere ALOĞLU
Dersi Verenler Dr.Öğr. Üyesi Recep GÜNEŞ
Dersin Yardımcıları Dr.Öğr. Üyesi Recep GÜNEŞ
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Gıda Mühendisliği Temel İşlemler, Bekir Cemeroğlu, Mehmet Özkan, Ayla Soyer, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No :29. Ankara
Notlar Gıda Mühendisliği Temel İşlemler, Bekir Cemeroğlu, Mehmet Özkan, Ayla Soyer, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No :29. Ankara
Ön Hazırlık ve Dokümanlar -
Ödev -

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 40
Mühendislik Bilimleri% 40
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 20
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 35
Kısa Sınav 2 % 10
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 55
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 4 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 4 56
Sınıf Dışı Ç. Süresi 15 3 45
Ödevler 1 2 2
Ara Sınavlar 12 1 12
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Kısa Sınav 0 0 0
  117 | AKTS Kredisi : 4

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Isıl işlemin tanımı ve uygulama şekilleri Ders Notlarının Okunması Ders Notları
2 Mikroorganizmaların ısı dayanımları Ders Notlarının Okunması Ders Notları
3 Mikroorganizmaların ısıl işlemle inhibisyonuna dair parametrelerin hesaplanması Ders Notlarının Okunması Ders Notları
4 Isıtma yükü ve gıda bileşenlerinin özgül ısıları Ders Notlarının Okunması Ders Notları
5 Basınç-sıcaklık ilişkisi Ders Notlarının Okunması Ders Notları
6 Isıl işlemlerde kullanılan ekipmanlar Ders Notlarının Okunması Ders Notları
7 Pastörizasyon, sterilizasyon ve sürekli ısıl işlem teknolojisi Ders Notlarının Okunması Ders Notları
8 Asitlik ve ısıl işlem Ders Notlarının Okunması Ders Notları
9 Ara sınav Ders Notlarının Okunması Ders Notları
10 Konserve işlemi ve sterilizasyon Ders Notlarının Okunması Ders Notları
11 Mikrodalga ve ısıl işlem uygulamaları Ders Notlarının Okunması Ders Notları
12 Temel bileşenlerin bozulma reaksiyonları Ders Notlarının Okunması Ders Notları
13 Gıda bileşenlerinin zamana ve sıcaklığa bağlı değişimleri Ders Notlarının Okunması Ders Notları
14 Gıdalarda gerçekleşen reaksiyonların derecelendirilmesi ve kinetikleri Ders Notlarının Okunması Ders Notları
15 Genel Değerlendirme Ders Notlarının Okunması Ders Notları

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Isıl işlemin mikroorganizma üzerindeki etkilerini bilebilmeli
2 Isıl işlemlerde kullanılan temel hesaplamaları yapabilmeli
3 Gıda maddelerindeki değişimlerin matematiksel olarak ifade edilmesi
4 Sterilizasyon, pastörizasyon kavramlarını uygulayabilmek
5 Gıda mühendisliği proseslerinde ısı aktarımının önemini kavrayabilmeli

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 51122123112
Ö2 51122123112
Ö3 51122123112
Ö4 51122123112
Ö5 51122123112

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek