Ders Genel Bilgileri
Ders Kodu |
AKTS |
T+U+L |
Kredi |
Ders Türü |
GDM13302 |
4 |
2+2 |
3 |
Zorunlu |
Ders Linki (Türkçe) :
|
Ders Linki (İngilizce) :
|
Dersin Dili |
Türkçe |
Dersin Düzeyi |
Lisans |
Öğretim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Türü |
Zorunlu |
Dersin Amacı |
Gıdaların işlenmesinde uygulanan temel proseslerin hesaplamalarının anlaşılması, mikroorganizma-ısıl işlemler ilişkisinin öğrenilmesi. Isıl işlemlerin hedefleri ve gıda muhafazasındaki rolünün anlaşılması.Gıda bileşenleri ve reaksiyon kinetiklerinin belirlenmesi |
Dersin İçeriği |
Isıl işlemler, gıdalarda ısıl işlem uygulamaları, sterilizasyon etkinliğinin belirlenmesi, soğutma ve dondurma teknolojisi |
Dersin Ön Koşulları |
Bulunmamaktadır. |
Dersin Koordinatörü |
Prof.Dr. Hatice Şanlıdere ALOĞLU |
Dersi Verenler |
Dr.Öğr. Üyesi Recep GÜNEŞ |
Dersin Yardımcıları |
Dr.Öğr. Üyesi Recep GÜNEŞ |
Staj Durumu |
Yok |
|
Dersin Kaynakları
Kaynaklar |
Gıda Mühendisliği Temel İşlemler, Bekir Cemeroğlu, Mehmet Özkan, Ayla Soyer, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No :29. Ankara |
Notlar |
Gıda Mühendisliği Temel İşlemler, Bekir Cemeroğlu, Mehmet Özkan, Ayla Soyer, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No :29. Ankara |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
- |
Ödev |
- |
|
Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler | % 40 |
---|
Mühendislik Bilimleri | % 40 |
---|
Mühendislik Tasarımı | % 0 |
---|
Sosyal Bilimler | % 0 |
---|
Eğitim Bilimleri | % 0 |
---|
Fen Bilimleri | % 0 |
---|
Sağlık Bilimleri | % 0 |
---|
Alan Bilgisi | % 20 |
|
Değerlendirme Ölçütleri |
Yarı Yıl Çalışmaları |
Sayısı |
Katkı |
Ara Sınav |
1 |
% 35 |
Kısa Sınav |
2 |
% 10 |
Ödev |
0 |
% 0 |
Devam |
0 |
% 0 |
Uygulama |
0 |
% 0 |
Proje |
0 |
% 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
% 55 |
Arazi Çalışması |
0 |
% 0 |
Atölye Çalışması |
0 |
% 0 |
Laboratuvar |
0 |
% 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama |
0 |
% 0 |
Toplam |
4
|
% 100
|
|
AKTS Hesaplama İçeriği |
Etkinlik |
Sayısı |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü |
Ders Süresi |
14 |
4 |
56 |
Sınıf Dışı Ç. Süresi |
15 |
3 |
45 |
Ödevler |
1 |
2 |
2 |
Ara Sınavlar |
12 |
1 |
12 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
2 |
2 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
|
117 | AKTS Kredisi : 4
|
|
Ders Konuları
Hafta |
Konu |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
1 |
Isıl işlemin tanımı ve uygulama şekilleri |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
2 |
Mikroorganizmaların ısı dayanımları |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
3 |
Mikroorganizmaların ısıl işlemle inhibisyonuna dair parametrelerin hesaplanması |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
4 |
Isıtma yükü ve gıda bileşenlerinin özgül ısıları |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
5 |
Basınç-sıcaklık ilişkisi |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
6 |
Isıl işlemlerde kullanılan ekipmanlar |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
7 |
Pastörizasyon, sterilizasyon ve sürekli ısıl işlem teknolojisi |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
8 |
Asitlik ve ısıl işlem |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
9 |
Ara sınav |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
10 |
Konserve işlemi ve sterilizasyon |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
11 |
Mikrodalga ve ısıl işlem uygulamaları |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
12 |
Temel bileşenlerin bozulma reaksiyonları |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
13 |
Gıda bileşenlerinin zamana ve sıcaklığa bağlı değişimleri |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
14 |
Gıdalarda gerçekleşen reaksiyonların derecelendirilmesi ve kinetikleri |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
15 |
Genel Değerlendirme |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
|
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
# |
Açıklama |
1 |
Isıl işlemin mikroorganizma üzerindeki etkilerini bilebilmeli |
2 |
Isıl işlemlerde kullanılan temel hesaplamaları yapabilmeli |
3 |
Gıda maddelerindeki değişimlerin matematiksel olarak ifade edilmesi |
4 |
Sterilizasyon, pastörizasyon kavramlarını uygulayabilmek |
5 |
Gıda mühendisliği proseslerinde ısı aktarımının önemini kavrayabilmeli |
|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
|
P1 |
P2 |
P3 |
P4 |
P5 |
P6 |
P7 |
P8 |
P9 |
P10 |
P11 |
Ö1 |
5 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 2 | 3 | 1 | 1 | 2 |
Ö2 |
5 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 2 | 3 | 1 | 1 | 2 |
Ö3 |
5 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 2 | 3 | 1 | 1 | 2 |
Ö4 |
5 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 2 | 3 | 1 | 1 | 2 |
Ö5 |
5 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 2 | 3 | 1 | 1 | 2 |
|
Katkı Düzeyi: 0:Yok 1:Çok Düşük 2:Düşük 3:Orta 4:Yüksek 5:Çok Yüksek