Ders Genel Bilgileri
Ders Kodu |
AKTS |
T+U+L |
Kredi |
Ders Türü |
GDM18420 |
5 |
3+0 |
3 |
Seçmeli |
Ders Linki (Türkçe) :
|
Ders Linki (İngilizce) :
|
Dersin Dili |
Türkçe |
Dersin Düzeyi |
Lisans |
Öğretim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Türü |
Seçmeli |
Dersin Amacı |
Fermantasyon Teknolojisi dersinin temel amacı meyve ve sebzelerin fermantasyon yolu ile muhafaza edilmesinin, Fermente gıdaların üretim teknolojilerinin öğretilmesi, farklı karbon kaynaklarının alkol, asitler ve diğer ürünlere dönüştürülmesinin kavratılması. |
Dersin İçeriği |
Fermantasyonun tanımı, fermantasyonda rol oynayan mikroorganizmalar, fermantasyon biyokimyası, fermante ürünlerin üretim teknolojileri. Alkol fermantasyonları, şarap, bira, yerli ve yabancı yüksek alkollü içkilerin üretimi. Turşu, sirke, boza, şalgam, zeytin vb. fermante gıdaların üretim yöntemleri ve uygulamalı üretimleri. Fermentörler, fermentör çeşitleri ve mikrobiyel enzim üretim teknolojisi. |
Dersin Ön Koşulları |
- |
Dersin Koordinatörü |
-Prof. Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU |
Dersi Verenler |
-Doç. Dr. Gülce Bedis KAYNARCA |
Dersin Yardımcıları |
- |
Staj Durumu |
Yok |
|
Dersin Kaynakları
Kaynaklar |
- |
Notlar |
Food, Fermentation and Micro-organisms, Charles W. Bamforth, 2005, Blackwell Science Ltd, United Kingdom. |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
- |
Ödev |
- |
|
Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler | % 0 |
---|
Mühendislik Bilimleri | % 5 |
---|
Mühendislik Tasarımı | % 0 |
---|
Sosyal Bilimler | % 0 |
---|
Eğitim Bilimleri | % 0 |
---|
Fen Bilimleri | % 5 |
---|
Sağlık Bilimleri | % 0 |
---|
Alan Bilgisi | % 90 |
|
Değerlendirme Ölçütleri |
Yarı Yıl Çalışmaları |
Sayısı |
Katkı |
Ara Sınav |
1 |
% 40 |
Kısa Sınav |
0 |
% 0 |
Ödev |
0 |
% 0 |
Devam |
0 |
% 0 |
Uygulama |
0 |
% 0 |
Proje |
0 |
% 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
% 60 |
Arazi Çalışması |
0 |
% 0 |
Atölye Çalışması |
0 |
% 0 |
Laboratuvar |
0 |
% 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama |
0 |
% 0 |
Toplam |
2
|
% 100
|
|
AKTS Hesaplama İçeriği |
Etkinlik |
Sayısı |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü |
Ders Süresi |
14 |
4 |
56 |
Sınıf Dışı Ç. Süresi |
15 |
4 |
60 |
Ödevler |
1 |
1 |
1 |
Ara Sınavlar |
1 |
1 |
1 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
|
118 | AKTS Kredisi : 4
|
|
Ders Konuları
Hafta |
Konu |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
1 |
Giriş: fermantasyonun tanımı, mikroorganizmaların fermantasyonda oynadığı rol. |
- |
- |
2 |
Fermantasyon Biyokimyası ve metabolizması |
- |
- |
3 |
Karbonhidratlar ve bunların farklı ürünlere dönüşümü |
- |
- |
4 |
Starter kültürler, izolasyonları ve korunmaları, |
- |
- |
5 |
Fermente ürünlerin sağlık üzerindeki etkileri |
- |
- |
6 |
Şarap teknolojisi, üretimi, durultulması, şişelenmesi ve depolanması |
- |
- |
7 |
Malt ve Bira teknolojisi, malt eldesi, fermantasyon, durultma, şişeleme |
- |
- |
8 |
Asetik asit fermantasyonu, sirke üretim yöntemleri, asetatörler, |
- |
- |
9 |
Ara sınav |
- |
- |
10 |
Laktik asit fermantasyonu, turşu ve zeytin teknolojisi, |
- |
- |
11 |
Geleneksel fermente ürünler; tarhana, boza, şalgam |
- |
- |
12 |
Yüksek alkollü içkiler ve damıtma teknolojisi, rakı, cin, votka, likörler |
- |
- |
13 |
Farklı ülkelerde üretilen damıtık içkiler viski, tekila, sake, rom, |
- |
- |
14 |
Fermentörler, fermentörlerde materyal ve enerji dengesi, sürekli fermentasyon teknolojisi |
- |
- |
15 |
Mikrobiyel enzim ve sitrik asit üretimi |
- |
- |
|
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
# |
Açıklama |
1 |
Fermantasyon biyokimyasının temel ilkelerini öğrenebilme |
2 |
Mikroorganizmaların ürettiği veya salgıladığı maddelerin gıdanın muhafaza edilmesinde oynadığı rolün kavrayabilem |
3 |
Fermente gıdaların üretimindeki temel kavramları öğrenebilme |
4 |
Gıda teknolojisinde yararlı mikroorganizmaların kullanabilme |
5 |
Fermantasyon ve fermentörlerle ilgili temel hesaplamaların yapabilme |
|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
|
P1 |
P2 |
P3 |
P4 |
P5 |
P6 |
P7 |
P8 |
P9 |
P10 |
P11 |
Ö1 |
3 | 4 | 2 | 1 | 2 | 4 | 2 | 5 | 3 | 2 | 4 |
Ö2 |
3 | 3 | 1 | 1 | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 2 | 4 |
Ö3 |
3 | 3 | 1 | 1 | 3 | 4 | 3 | 5 | 3 | 2 | 4 |
Ö4 |
2 | 4 | 1 | 1 | 3 | 5 | 4 | 5 | 3 | 2 | 4 |
Ö5 |
3 | 5 | 2 | 1 | 3 | 5 | 2 | 5 | 3 | 2 | 3 |
|
Katkı Düzeyi: 0:Yok 1:Çok Düşük 2:Düşük 3:Orta 4:Yüksek 5:Çok Yüksek