Ders Genel Bilgileri
Ders Kodu |
AKTS |
T+U+L |
Kredi |
Ders Türü |
GDM20306 |
4 |
2+2 |
3 |
Zorunlu |
Ders Linki (Türkçe) :
|
Ders Linki (İngilizce) :
|
Dersin Dili |
Türkçe |
Dersin Düzeyi |
Lisans |
Öğretim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Türü |
Zorunlu |
Dersin Amacı |
Meyve Sebze İşlemenin temel prensiplerini anlamak |
Dersin İçeriği |
Meyve ve sebzelerin yapısı ve bilesimini, meyve suyu, nektar içecekler, konserve, reçel ve marmelat üretimini, soğuk ve dondurarak depolama kurutulmus ürünler teknolojisini incelemektedir |
Dersin Ön Koşulları |
- |
Dersin Koordinatörü |
- |
Dersi Verenler |
- |
Dersin Yardımcıları |
- |
Staj Durumu |
Yok |
|
Dersin Kaynakları
Kaynaklar |
- |
Notlar |
Cemeroğlu B. 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (I. Cilt). Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara Cemeroğlu B. 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (II. Cilt). Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
- |
Ödev |
- |
|
Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler | % 0 |
---|
Mühendislik Bilimleri | % 5 |
---|
Mühendislik Tasarımı | % 0 |
---|
Sosyal Bilimler | % 0 |
---|
Eğitim Bilimleri | % 0 |
---|
Fen Bilimleri | % 0 |
---|
Sağlık Bilimleri | % 0 |
---|
Alan Bilgisi | % 95 |
|
Değerlendirme Ölçütleri |
Yarı Yıl Çalışmaları |
Sayısı |
Katkı |
Ara Sınav |
1 |
% 40 |
Kısa Sınav |
0 |
% 0 |
Ödev |
0 |
% 0 |
Devam |
0 |
% 0 |
Uygulama |
0 |
% 0 |
Proje |
0 |
% 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
% 60 |
Arazi Çalışması |
0 |
% 0 |
Atölye Çalışması |
0 |
% 0 |
Laboratuvar |
0 |
% 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama |
0 |
% 0 |
Toplam |
2
|
% 100
|
|
AKTS Hesaplama İçeriği |
Etkinlik |
Sayısı |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü |
Ders Süresi |
14 |
4 |
56 |
Sınıf Dışı Ç. Süresi |
15 |
3 |
45 |
Ödevler |
1 |
2 |
2 |
Ara Sınavlar |
12 |
1 |
12 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
2 |
2 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
|
117 | AKTS Kredisi : 4
|
|
Ders Konuları
Hafta |
Konu |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
1 |
Meyve sebzelerin yapısı ve bileşimi |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
2 |
Meyve sebzelerin yapısı ve bileşimi |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
3 |
Meyve sebzelerin yapısı ve bileşimi |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
4 |
Soğukta ve Dondurarak Muhafaza Teknolojisi |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
5 |
Konserve Üretim Teknolojisi |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
6 |
Konserve Üretim Teknolojisi |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
7 |
Reçel ve Marmelat Üretim Teknolojisi |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
8 |
Isıl İşlemlerde Pastörizasyon ve Sterilizasyon Değerlerinin Hesaplanması |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
9 |
Ara sınav |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
10 |
Domates Ürünlerinin İslenmesi ve Salça Üretim Teknolojisi |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
11 |
Domates Ürünlerinin İslenmesi ve Salça Üretim Teknolojisi |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
12 |
Meyve suyu, Nektar ve İçeceklerin Üretim Teknolojileri |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
13 |
Meyve ve Sebze Sularının Konsantre Edilmesi |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
14 |
Kurutulmuş Ürünler Teknolojisi |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
15 |
Genel Değerlendirme |
Ders Notlarının Okunması |
Ders Notları |
|
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
# |
Açıklama |
1 |
Temel mühendislik bilgilerini uygulayabilmeli |
2 |
Mühendislik proseslerinin oluşturulabilmesi için gerekli olan mühendislik uygulamalarını yapılabilmeli |
3 |
Meyve ve Sebze ürünlerinin bileşimindeki maddelerin özelliklerini kavrayabilmeli |
4 |
Meyve ve Sebze temelli ürünlerin üretilebilme becerilerini geliştirebilmeli |
5 |
Meyve ve sebzelerin ve ürünlerinin kalite kontrolünü gerçekleştirilebilmeli |
|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
|
P1 |
P2 |
P3 |
P4 |
P5 |
P6 |
P7 |
P8 |
P9 |
P10 |
P11 |
Ö1 |
5 | 5 | 4 | 5 | 1 | 3 | 4 | 4 | 4 | 1 | 2 |
Ö2 |
5 | 5 | 4 | 5 | 1 | 3 | 4 | 4 | 4 | 1 | 2 |
Ö3 |
5 | 5 | 4 | 5 | 1 | 3 | 4 | 4 | 4 | 1 | 2 |
Ö4 |
5 | 5 | 4 | 5 | 1 | 3 | 4 | 4 | 4 | 1 | 2 |
Ö5 |
5 | 5 | 4 | 5 | 1 | 3 | 4 | 4 | 4 | 1 | 2 |
|
Katkı Düzeyi: 0:Yok 1:Çok Düşük 2:Düşük 3:Orta 4:Yüksek 5:Çok Yüksek