MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GDM20306 4 2+2 3 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Meyve Sebze İşlemenin temel prensiplerini anlamak
Dersin İçeriği Meyve ve sebzelerin yapısı ve bilesimini, meyve suyu, nektar içecekler, konserve, reçel ve marmelat üretimini, soğuk ve dondurarak depolama kurutulmus ürünler teknolojisini incelemektedir
Dersin Ön Koşulları -
Dersin Koordinatörü -
Dersi Verenler -
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar -
Notlar Cemeroğlu B. 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (I. Cilt). Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara Cemeroğlu B. 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (II. Cilt). Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara
Ön Hazırlık ve Dokümanlar -
Ödev -

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 5
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 95
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 2 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 4 56
Sınıf Dışı Ç. Süresi 15 3 45
Ödevler 1 2 2
Ara Sınavlar 12 1 12
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Kısa Sınav 0 0 0
  117 | AKTS Kredisi : 4

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Meyve sebzelerin yapısı ve bileşimi Ders Notlarının Okunması Ders Notları
2 Meyve sebzelerin yapısı ve bileşimi Ders Notlarının Okunması Ders Notları
3 Meyve sebzelerin yapısı ve bileşimi Ders Notlarının Okunması Ders Notları
4 Soğukta ve Dondurarak Muhafaza Teknolojisi Ders Notlarının Okunması Ders Notları
5 Konserve Üretim Teknolojisi Ders Notlarının Okunması Ders Notları
6 Konserve Üretim Teknolojisi Ders Notlarının Okunması Ders Notları
7 Reçel ve Marmelat Üretim Teknolojisi Ders Notlarının Okunması Ders Notları
8 Isıl İşlemlerde Pastörizasyon ve Sterilizasyon Değerlerinin Hesaplanması Ders Notlarının Okunması Ders Notları
9 Ara sınav Ders Notlarının Okunması Ders Notları
10 Domates Ürünlerinin İslenmesi ve Salça Üretim Teknolojisi Ders Notlarının Okunması Ders Notları
11 Domates Ürünlerinin İslenmesi ve Salça Üretim Teknolojisi Ders Notlarının Okunması Ders Notları
12 Meyve suyu, Nektar ve İçeceklerin Üretim Teknolojileri Ders Notlarının Okunması Ders Notları
13 Meyve ve Sebze Sularının Konsantre Edilmesi Ders Notlarının Okunması Ders Notları
14 Kurutulmuş Ürünler Teknolojisi Ders Notlarının Okunması Ders Notları
15 Genel Değerlendirme Ders Notlarının Okunması Ders Notları

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Temel mühendislik bilgilerini uygulayabilmeli
2 Mühendislik proseslerinin oluşturulabilmesi için gerekli olan mühendislik uygulamalarını yapılabilmeli
3 Meyve ve Sebze ürünlerinin bileşimindeki maddelerin özelliklerini kavrayabilmeli
4 Meyve ve Sebze temelli ürünlerin üretilebilme becerilerini geliştirebilmeli
5 Meyve ve sebzelerin ve ürünlerinin kalite kontrolünü gerçekleştirilebilmeli

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 55451344412
Ö2 55451344412
Ö3 55451344412
Ö4 55451344412
Ö5 55451344412

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek