Ders Genel Bilgileri
| Ders Kodu |
AKTS |
T+U+L |
Kredi |
Ders Türü |
| GDM21703 |
6 |
3+0 |
3 |
Seçmeli |
|
Ders Linki (Türkçe) :
|
|
Ders Linki (İngilizce) :
|
| Dersin Dili |
Türkçe |
| Dersin Düzeyi |
Yüksek Lisans |
| Öğretim Türü |
Örgün Öğretim |
| Dersin Türü |
Seçmeli |
| Dersin Amacı |
Öğrencilere gıda güvenliği riskleri ve bu risklere karşı kritik kontrol noktalarında alınabilecek önlemler hakkında bilgiler vererek, gıda sektöründe kalite yöneticisi olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite, gıda kalite kontrolünün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmak. |
| Dersin İçeriği |
Gıda güvenliği ve kalite yönetimine giriş; Kalite yönetim sistemleri; ISO 9000 ve diğer ISO serisi standartlar (teorik bilgiler ve uygulama örnekleri); Öngereksinim programları ve uygulamaları; İyi üretim uygulamaları; Gıda kalite yaklaşımları; Gıdalardaki biyolojik, fiziksel ve kimyasal tehlikeler ve tehlike analizi; HACCP ve gıda güvenliği yönetim sistemleri (temel prensipler, standartta kullanılan tanım ve kavramlar, kritik kontrol noktalarının belirlenmesi, limitlerin belirlenmesi, alınacak tedbirler, izleme, kayıt vb. uygulama basamakları); HACCP ve gıda güvenliği yönetim sistemlerinin kalite yönetim sistemleriyle ilişkisi; Ulusal ve uluslararası standartlar; Gıda sanayinden uygulama örnekleri; Risk analizi (teorik bilgiler ve uygulama örnekleri); Diğer gıda güvenliği yaklaşımları. |
| Dersin Ön Koşulları |
yok |
| Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU |
| Dersi Verenler |
Prof. Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU |
| Dersin Yardımcıları |
- |
| Staj Durumu |
Yok |
|
Dersin Kaynakları
| Kaynaklar |
Sunum |
| Notlar |
- |
| Döküman |
- |
| Ödev |
- |
|
Ders Yapısı
| Matematik ve Temel Bilimler | % 5 |
|---|
| Mühendislik Bilimleri | % 5 |
|---|
| Mühendislik Tasarımı | % 0 |
|---|
| Sosyal Bilimler | % 5 |
|---|
| Eğitim Bilimleri | % 5 |
|---|
| Fen Bilimleri | % 5 |
|---|
| Sağlık Bilimleri | % 10 |
|---|
| Alan Bilgisi | % 65 |
|
| Değerlendirme Ölçütleri |
| Yarı Yıl Çalışmaları |
Sayısı |
Katkı |
| Ara Sınav |
1 |
% 35 |
| Kısa Sınav |
0 |
% 0 |
| Ödev |
1 |
% 10 |
| Devam |
0 |
% 0 |
| Uygulama |
0 |
% 0 |
| Proje |
0 |
% 0 |
| Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
% 55 |
| Arazi Çalışması |
0 |
% 0 |
| Atölye Çalışması |
0 |
% 0 |
| Laboratuvar |
0 |
% 0 |
| Sunum/Seminer Hazırlama |
0 |
% 0 |
| Toplam |
3
|
% 100
|
|
| AKTS Hesaplama İçeriği |
| Etkinlik |
Sayısı |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü |
| Ders Süresi |
15 |
3 |
45 |
| Sınıf Dışı Ç. Süresi |
5 |
10 |
50 |
| Ödevler |
1 |
25 |
25 |
| Ara Sınavlar |
1 |
20 |
20 |
| Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
25 |
25 |
| Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
| |
165 | AKTS Kredisi : 6
|
|
Ders Konuları
| Hafta |
Konu |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Döküman |
| 1 |
Gıda güvenliğinin önemi Türkiye´de ve dünyada gıda güvenliği |
Anlatım-Soru Cevap |
Prof. Dr. Deniz Göktan - Prof. Dr Günnur Tunçel Gıda Güvenliği Uygulamaları Sidaş Yayınları |
| 2 |
Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu |
Anlatım-Soru Cevap |
Prof. Dr. Deniz Göktan - Prof. Dr Günnur Tunçel Gıda Güvenliği Uygulamaları Sidaş Yayınları |
| 3 |
Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu |
Anlatım-Soru Cevap |
Prof. Dr. Deniz Göktan - Prof. Dr Günnur Tunçel Gıda Güvenliği Uygulamaları Sidaş Yayınları |
| 4 |
İyi üretim uygulamaları (GMP) |
Anlatım-Soru Cevap |
Prof. Dr. Deniz Göktan - Prof. Dr Günnur Tunçel Gıda Güvenliği Uygulamaları Sidaş Yayınları |
| 5 |
İyi hijyen uygulamaları (GHP) |
Anlatım-Soru Cevap |
Prof. Dr. Deniz Göktan - Prof. Dr Günnur Tunçel Gıda Güvenliği Uygulamaları Sidaş Yayınları |
| 6 |
Ön Gereksinim Programları |
Anlatım-Soru Cevap |
Prof. Dr. Deniz Göktan - Prof. Dr Günnur Tunçel Gıda Güvenliği Uygulamaları Sidaş Yayınları |
| 7 |
HACCP Ön Koşullar |
Anlatım-Soru Cevap |
Prof. Dr. Deniz Göktan - Prof. Dr Günnur Tunçel Gıda Güvenliği Uygulamaları Sidaş Yayınları |
| 8 |
Arasınav |
arasınav |
Prof. Dr. Deniz Göktan - Prof. Dr Günnur Tunçel Gıda Güvenliği Uygulamaları Sidaş Yayınları |
| 9 |
HACCP Ön Koşullar |
Anlatım-Soru Cevap |
Prof. Dr. Deniz Göktan - Prof. Dr Günnur Tunçel Gıda Güvenliği Uygulamaları Sidaş Yayınları |
| 10 |
HACCP Temel Prensipler |
Anlatım-Soru Cevap |
Prof. Dr. Deniz Göktan - Prof. Dr Günnur Tunçel Gıda Güvenliği Uygulamaları Sidaş Yayınları |
| 11 |
HACCP Temel Prensipler |
Anlatım-Soru Cevap |
Prof. Dr. Deniz Göktan - Prof. Dr Günnur Tunçel Gıda Güvenliği Uygulamaları Sidaş Yayınları |
| 12 |
HACCP Temel Prensipler |
Anlatım-Soru Cevap |
Prof. Dr. Deniz Göktan - Prof. Dr Günnur Tunçel Gıda Güvenliği Uygulamaları Sidaş Yayınları |
| 13 |
ISO 22000:2018 |
Anlatım-Soru Cevap |
Prof. Dr. Deniz Göktan - Prof. Dr Günnur Tunçel Gıda Güvenliği Uygulamaları Sidaş Yayınları |
| 14 |
ISO 22000:2018 |
Anlatım-Soru Cevap |
Prof. Dr. Deniz Göktan - Prof. Dr Günnur Tunçel Gıda Güvenliği Uygulamaları Sidaş Yayınları |
| 15 |
BRC, FSSC, PAS 220 Prosedürleri |
Anlatım-Soru Cevap |
Prof. Dr. Deniz Göktan - Prof. Dr Günnur Tunçel Gıda Güvenliği Uygulamaları Sidaş Yayınları |
| 16 |
Final Sınavı |
sınav |
Prof. Dr. Deniz Göktan - Prof. Dr Günnur Tunçel Gıda Güvenliği Uygulamaları Sidaş Yayınları |
|
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
| # |
Açıklama |
| 1 |
Gıda güvenlik sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak |
| 2 |
ISO 22000 ve HACCP’e (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol noktaları sistemi) sisteminin gıda endüstrisi açısından önemini kavramak |
| 3 |
Ulusal ve uluslararası gıda mevzuatı, kodeksi, gıda kalite ve hijyen standartları ve uygulamalarını konularını öğrenmek |
| 4 |
Tehlike analizi yapıp kritik kontrol noktalarını belirleyebilmek |
| 5 |
HACCP planı hazırlayabilmek |
|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
| |
P1 |
P2 |
P3 |
P4 |
P5 |
P6 |
P7 |
P8 |
P9 |
P10 |
P11 |
P12 |
P13 |
P14 |
|
Ö1 |
5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 |
|
Ö2 |
4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 |
|
Ö3 |
5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 |
|
Ö4 |
5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 |
|
Ö5 |
4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 |
|
Katkı Düzeyi: 0:Yok 1:Çok Düşük 2:Düşük 3:Orta 4:Yüksek 5:Çok Yüksek