Ders Genel Bilgileri
Ders Kodu |
AKTS |
T+U+L |
Kredi |
Ders Türü |
GDM21703 |
6 |
3+0 |
3 |
Seçmeli |
Ders Linki (Türkçe) :
|
Ders Linki (İngilizce) :
|
Dersin Dili |
Türkçe |
Dersin Düzeyi |
Yüksek Lisans |
Öğretim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Türü |
Seçmeli |
Dersin Amacı |
Öğrencilere gıda güvenliği riskleri ve bu risklere karşı kritik kontrol noktalarında alınabilecek önlemler hakkında bilgiler vererek, gıda sektöründe kalite yöneticisi olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite, gıda kalite kontrolünün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmak. |
Dersin İçeriği |
Gıda güvenliği ve kalite yönetimine giriş; Kalite yönetim sistemleri; ISO 9000 ve diğer ISO serisi standartlar (teorik bilgiler ve uygulama örnekleri); Öngereksinim programları ve uygulamaları; İyi üretim uygulamaları; Gıda kalite yaklaşımları; Gıdalardaki biyolojik, fiziksel ve kimyasal tehlikeler ve tehlike analizi; HACCP ve gıda güvenliği yönetim sistemleri (temel prensipler, standartta kullanılan tanım ve kavramlar, kritik kontrol noktalarının belirlenmesi, limitlerin belirlenmesi, alınacak tedbirler, izleme, kayıt vb. uygulama basamakları); HACCP ve gıda güvenliği yönetim sistemlerinin kalite yönetim sistemleriyle ilişkisi; Ulusal ve uluslararası standartlar; Gıda sanayinden uygulama örnekleri; Risk analizi (teorik bilgiler ve uygulama örnekleri); Diğer gıda güvenliği yaklaşımları. |
Dersin Ön Koşulları |
yok |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU |
Dersi Verenler |
Prof. Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU |
Dersin Yardımcıları |
- |
Staj Durumu |
Yok |
|
Dersin Kaynakları
Kaynaklar |
Sunum |
Notlar |
- |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
- |
Ödev |
- |
|
Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler | % 5 |
---|
Mühendislik Bilimleri | % 5 |
---|
Mühendislik Tasarımı | % 0 |
---|
Sosyal Bilimler | % 5 |
---|
Eğitim Bilimleri | % 5 |
---|
Fen Bilimleri | % 5 |
---|
Sağlık Bilimleri | % 10 |
---|
Alan Bilgisi | % 65 |
|
Değerlendirme Ölçütleri |
Yarı Yıl Çalışmaları |
Sayısı |
Katkı |
Ara Sınav |
1 |
% 35 |
Kısa Sınav |
0 |
% 0 |
Ödev |
1 |
% 10 |
Devam |
0 |
% 0 |
Uygulama |
0 |
% 0 |
Proje |
0 |
% 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
% 55 |
Arazi Çalışması |
0 |
% 0 |
Atölye Çalışması |
0 |
% 0 |
Laboratuvar |
0 |
% 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama |
0 |
% 0 |
Toplam |
3
|
% 100
|
|
AKTS Hesaplama İçeriği |
Etkinlik |
Sayısı |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü |
Ders Süresi |
15 |
3 |
45 |
Sınıf Dışı Ç. Süresi |
5 |
10 |
50 |
Ödevler |
1 |
25 |
25 |
Ara Sınavlar |
1 |
20 |
20 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
25 |
25 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
|
165 | AKTS Kredisi : 6
|
|
Ders Konuları
Hafta |
Konu |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
1 |
Gıda güvenliğinin önemi Türkiye´de ve dünyada gıda güvenliği |
|
|
2 |
Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu |
|
|
3 |
Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu |
|
|
4 |
İyi üretim uygulamaları (GMP) |
|
|
5 |
İyi hijyen uygulamaları (GHP) |
|
|
6 |
Ön Gereksinim Programları |
|
|
7 |
HACCP Ön Koşullar |
|
|
8 |
Arasınav |
|
|
9 |
HACCP Ön Koşullar |
|
|
10 |
HACCP Temel Prensipler |
|
|
11 |
HACCP Temel Prensipler |
|
|
12 |
HACCP Temel Prensipler |
|
|
13 |
ISO 22000:2018 |
|
|
14 |
ISO 22000:2018 |
|
|
15 |
BRC, FSSC, PAS 220 Prosedürleri |
|
|
|
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
# |
Açıklama |
1 |
Gıda güvenlik sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak |
2 |
ISO 22000 ve HACCP’e (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol noktaları sistemi) sisteminin gıda endüstrisi açısından önemini kavramak |
3 |
Ulusal ve uluslararası gıda mevzuatı, kodeksi, gıda kalite ve hijyen standartları ve uygulamalarını konularını öğrenmek |
4 |
Tehlike analizi yapıp kritik kontrol noktalarını belirleyebilmek |
5 |
HACCP planı hazırlayabilmek |
|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
|
P1 |
P2 |
P3 |
P4 |
P5 |
Ö1 |
5 | 5 | 5 | 5 | 4 |
Ö2 |
4 | 4 | 5 | 5 | 4 |
Ö3 |
5 | 5 | 5 | 5 | 4 |
Ö4 |
4 | 4 | 5 | 5 | 5 |
Ö5 |
4 | 4 | 5 | 5 | 5 |
|
Katkı Düzeyi: 0:Yok 1:Çok Düşük 2:Düşük 3:Orta 4:Yüksek 5:Çok Yüksek