Gıda Güvenliği Sistemleri

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GDM21703 6 3+0 3 Seçmeli
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Öğrencilere gıda güvenliği riskleri ve bu risklere karşı kritik kontrol noktalarında alınabilecek önlemler hakkında bilgiler vererek, gıda sektöründe kalite yöneticisi olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite, gıda kalite kontrolünün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmak.
Dersin İçeriği Gıda güvenliği ve kalite yönetimine giriş; Kalite yönetim sistemleri; ISO 9000 ve diğer ISO serisi standartlar (teorik bilgiler ve uygulama örnekleri); Öngereksinim programları ve uygulamaları; İyi üretim uygulamaları; Gıda kalite yaklaşımları; Gıdalardaki biyolojik, fiziksel ve kimyasal tehlikeler ve tehlike analizi; HACCP ve gıda güvenliği yönetim sistemleri (temel prensipler, standartta kullanılan tanım ve kavramlar, kritik kontrol noktalarının belirlenmesi, limitlerin belirlenmesi, alınacak tedbirler, izleme, kayıt vb. uygulama basamakları); HACCP ve gıda güvenliği yönetim sistemlerinin kalite yönetim sistemleriyle ilişkisi; Ulusal ve uluslararası standartlar; Gıda sanayinden uygulama örnekleri; Risk analizi (teorik bilgiler ve uygulama örnekleri); Diğer gıda güvenliği yaklaşımları.
Dersin Ön Koşulları yok
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU
Dersi Verenler Prof. Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Sunum
Notlar -
Ön Hazırlık ve Dokümanlar -
Ödev -

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 5
Mühendislik Bilimleri% 5
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 5
Eğitim Bilimleri% 5
Fen Bilimleri% 5
Sağlık Bilimleri% 10
Alan Bilgisi% 65
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 35
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 1 % 10
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 55
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 3 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 15 3 45
Sınıf Dışı Ç. Süresi 5 10 50
Ödevler 1 25 25
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 25 25
Kısa Sınav 0 0 0
  165 | AKTS Kredisi : 6

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Gıda güvenliğinin önemi Türkiye´de ve dünyada gıda güvenliği
2 Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu
3 Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu
4 İyi üretim uygulamaları (GMP)
5 İyi hijyen uygulamaları (GHP)
6 Ön Gereksinim Programları
7 HACCP Ön Koşullar
8 Arasınav
9 HACCP Ön Koşullar
10 HACCP Temel Prensipler
11 HACCP Temel Prensipler
12 HACCP Temel Prensipler
13 ISO 22000:2018
14 ISO 22000:2018
15 BRC, FSSC, PAS 220 Prosedürleri

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Gıda güvenlik sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak
2 ISO 22000 ve HACCP’e (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol noktaları sistemi) sisteminin gıda endüstrisi açısından önemini kavramak
3 Ulusal ve uluslararası gıda mevzuatı, kodeksi, gıda kalite ve hijyen standartları ve uygulamalarını konularını öğrenmek
4 Tehlike analizi yapıp kritik kontrol noktalarını belirleyebilmek
5 HACCP planı hazırlayabilmek

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5
Ö1 55554
Ö2 44554
Ö3 55554
Ö4 44555
Ö5 44555

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek