Ders Genel Bilgileri
Ders Kodu |
AKTS |
T+U+L |
Kredi |
Ders Türü |
GDM21707 |
6 |
3+0 |
3 |
Seçmeli |
Ders Linki (Türkçe) :
|
Ders Linki (İngilizce) :
|
Dersin Dili |
Türkçe |
Dersin Düzeyi |
Yüksek Lisans |
Öğretim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Türü |
Seçmeli |
Dersin Amacı |
Endüstride et ve su ürünlerinin işlenmesi esnasında oluşan atık ve yan ürünler ile bu ürünlerin değerlendirildiği alanlar hakkında bilgiler vermek. |
Dersin İçeriği |
Büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesim yerlerinde oluşan atıklar, Kırmızı et işleme tesislerinde oluşan atıklar, Kanatlı eti kesim ve işleme yerlerinde oluşan atıklar, Su ürünleri işleme tesislerinde oluşan atıklar, Et kesim ve işleme tesislerinde oluşan atıkların değerlendirilebileceği alanlar. |
Dersin Ön Koşulları |
Yok |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Harun URAN |
Dersin Yardımcıları |
- |
Staj Durumu |
Yok |
|
Dersin Kaynakları
Kaynaklar |
-Oreopoulou, V., Russ, W., 2007. Utilization of By-Products and Treatment of Waste in the Food Industry. Springer Science?Business Media, LLC, 322 pages. |
Notlar |
-Büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesim yerlerinde oluşan atıklar, Kırmızı et işleme tesislerinde oluşan atıklar, Kanatlı eti kesim ve işleme yerlerinde oluşan atıklar, Su ürünleri işleme tesislerinde oluşan atıklar, Et kesim ve işleme tesislerinde oluşan atıkların değerlendirilebileceği alanlar (Gıda, kimya, eczacılık, tarım, tıp, tekstil, veterinerlik vb.), Jelatin üretimi, kan unu üretimi, kemik unu üretimi. |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
- |
Ödev |
- |
|
Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler | % 0 |
---|
Mühendislik Bilimleri | % 50 |
---|
Mühendislik Tasarımı | % 0 |
---|
Sosyal Bilimler | % 0 |
---|
Eğitim Bilimleri | % 0 |
---|
Fen Bilimleri | % 50 |
---|
Sağlık Bilimleri | % 0 |
---|
Alan Bilgisi | % 0 |
|
Değerlendirme Ölçütleri |
Yarı Yıl Çalışmaları |
Sayısı |
Katkı |
Ara Sınav |
1 |
% 40 |
Kısa Sınav |
0 |
% 0 |
Ödev |
0 |
% 0 |
Devam |
0 |
% 0 |
Uygulama |
0 |
% 0 |
Proje |
0 |
% 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
% 60 |
Arazi Çalışması |
0 |
% 0 |
Atölye Çalışması |
0 |
% 0 |
Laboratuvar |
0 |
% 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama |
0 |
% 0 |
Toplam |
2
|
% 100
|
|
AKTS Hesaplama İçeriği |
Etkinlik |
Sayısı |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü |
Ders Süresi |
14 |
3 |
42 |
Sınıf Dışı Ç. Süresi |
14 |
5 |
70 |
Ödevler |
0 |
0 |
0 |
Ara Sınavlar |
1 |
24 |
24 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
36 |
36 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
|
172 | AKTS Kredisi : 6
|
|
Ders Konuları
Hafta |
Konu |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
1 |
Gıda endüstrisinde oluşan katı atıklar ve atık sular hakkında genel bilgiler |
|
|
2 |
Gıda endüstrisinde oluşan katı atıklar ve atık sular hakkında genel bilgiler |
|
|
3 |
Gıda endüstrisinde oluşan katı atık ve atık suların bertaraf yöntemleri |
|
|
4 |
Büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesim yerlerinde oluşan atıklar |
|
|
5 |
Kırmızı et işleme tesislerinde oluşan atıklar |
|
|
6 |
Kanatlı eti kesim ve işleme yerlerinde oluşan atıklar |
|
|
7 |
Su ürünleri işleme tesislerinde oluşan atıklar |
|
|
8 |
Et kesim ve işleme tesislerinde oluşan atıkların değerlendirilebileceği alanlar |
|
|
9 |
Et kesim ve işleme tesislerinde oluşan atıkların değerlendirilebileceği alanlar |
|
|
10 |
Et kesim ve işleme tesislerinde oluşan atıkların değerlendirilebileceği alanlar |
|
|
11 |
Et kesim ve işleme tesislerinde oluşan atıkların değerlendirilebileceği alanlar |
|
|
12 |
Jelatin üretimi ve değerlendirilme olanakları |
|
|
13 |
Jelatin üretimi ve değerlendirilme olanakları |
|
|
14 |
Kan unu ve kemik unu üretimi |
|
|
|
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
# |
Açıklama |
1 |
Mezbahalarda oluşan atıklar hakkında bilgi sahibi olma |
2 |
Et işleme tesislerinde oluşan atıklar hakkında bilgi sahibi olma |
3 |
Et entegre tesislerinde oluşan atıkların işlenmesi ile ilgili bilgi sahibi olma |
4 |
Et ve et ürünleri işleme tesislerinde oluşan atıkların kullanılmasıyla üretilen yeni ürünlerin kullanıldığı alanlar ile ilgili bilgi sahibi olma |
5 |
Et endüstrisi atıklarından jelatin, kan unu, kemik unu gibi katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ile ilgili bilgi sahibi olma |
|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
|
P1 |
P2 |
P3 |
P4 |
P5 |
P6 |
P7 |
P8 |
P9 |
P10 |
P11 |
P12 |
P13 |
P14 |
Ö1 |
4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 |
Ö2 |
4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
Ö3 |
4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 |
Ö4 |
4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
Ö5 |
4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 |
|
Katkı Düzeyi: 0:Yok 1:Çok Düşük 2:Düşük 3:Orta 4:Yüksek 5:Çok Yüksek