Et Endüstrisi Atıkları ve Değerlendirilme Olanakları

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GDM21707 6 3+0 3 Seçmeli
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Endüstride et ve su ürünlerinin işlenmesi esnasında oluşan atık ve yan ürünler ile bu ürünlerin değerlendirildiği alanlar hakkında bilgiler vermek.
Dersin İçeriği Büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesim yerlerinde oluşan atıklar, Kırmızı et işleme tesislerinde oluşan atıklar, Kanatlı eti kesim ve işleme yerlerinde oluşan atıklar, Su ürünleri işleme tesislerinde oluşan atıklar, Et kesim ve işleme tesislerinde oluşan atıkların değerlendirilebileceği alanlar.
Dersin Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU
Dersi Verenler Doç. Dr. Harun URAN
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar -Oreopoulou, V., Russ, W., 2007. Utilization of By-Products and Treatment of Waste in the Food Industry. Springer Science?Business Media, LLC, 322 pages.
Notlar -Büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesim yerlerinde oluşan atıklar, Kırmızı et işleme tesislerinde oluşan atıklar, Kanatlı eti kesim ve işleme yerlerinde oluşan atıklar, Su ürünleri işleme tesislerinde oluşan atıklar, Et kesim ve işleme tesislerinde oluşan atıkların değerlendirilebileceği alanlar (Gıda, kimya, eczacılık, tarım, tıp, tekstil, veterinerlik vb.), Jelatin üretimi, kan unu üretimi, kemik unu üretimi.
Ön Hazırlık ve Dokümanlar -
Ödev -

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 50
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 50
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 0
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 2 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ödevler 0 0 0
Ara Sınavlar 1 24 24
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 36 36
Kısa Sınav 0 0 0
  172 | AKTS Kredisi : 6

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Gıda endüstrisinde oluşan katı atıklar ve atık sular hakkında genel bilgiler
2 Gıda endüstrisinde oluşan katı atıklar ve atık sular hakkında genel bilgiler
3 Gıda endüstrisinde oluşan katı atık ve atık suların bertaraf yöntemleri
4 Büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesim yerlerinde oluşan atıklar
5 Kırmızı et işleme tesislerinde oluşan atıklar
6 Kanatlı eti kesim ve işleme yerlerinde oluşan atıklar
7 Su ürünleri işleme tesislerinde oluşan atıklar
8 Et kesim ve işleme tesislerinde oluşan atıkların değerlendirilebileceği alanlar
9 Et kesim ve işleme tesislerinde oluşan atıkların değerlendirilebileceği alanlar
10 Et kesim ve işleme tesislerinde oluşan atıkların değerlendirilebileceği alanlar
11 Et kesim ve işleme tesislerinde oluşan atıkların değerlendirilebileceği alanlar
12 Jelatin üretimi ve değerlendirilme olanakları
13 Jelatin üretimi ve değerlendirilme olanakları
14 Kan unu ve kemik unu üretimi

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Mezbahalarda oluşan atıklar hakkında bilgi sahibi olma
2 Et işleme tesislerinde oluşan atıklar hakkında bilgi sahibi olma
3 Et entegre tesislerinde oluşan atıkların işlenmesi ile ilgili bilgi sahibi olma
4 Et ve et ürünleri işleme tesislerinde oluşan atıkların kullanılmasıyla üretilen yeni ürünlerin kullanıldığı alanlar ile ilgili bilgi sahibi olma
5 Et endüstrisi atıklarından jelatin, kan unu, kemik unu gibi katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ile ilgili bilgi sahibi olma

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14
Ö1 44444445445454
Ö2 44544545444444
Ö3 44444445445455
Ö4 44544545544444
Ö5 44444445445455

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek