Fermente Süt Ürünleri

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GDM21709 6 3+0 3 Seçmeli
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Fermente süt ürünlerinin orijinleri, yoğurt, kefir, kımız ve diğer fermente süt ürünlerinin üretimi, fermente süt ürünleri için kültür hazırlama, fermentasyon sırasında oluşan değişmeler, fermente süt ürünlerinde nitelik kontrolünü öğrenmek.
Dersin İçeriği Fermente süt ürünleri çeşitleri; Dünya ve Türkiye üretilen fermente süt ürünlerinin üretim teknolojileri; Ulusal ve uluslararası düzeyde üretim ve tüketim miktarları; Fermente süt ürünlerinin besin değeri ve insan sağlığı üzerine etkileri, Fermente süt ürünleri üretiminde uygulanan temel işlemler, Fermente süt ürünlerinin mikrobiyolojisi ve biyokimyası, Laktik asit fermentasyonu; Fermente süt ürünlerinde mayaların yeri; Süt endüstrisinde starter kültür kullanımları ve önemi; Yoğurt ve yoğurt türevi fermente süt ürünleri üretimi; Kefir teknolojisi; Kımız teknolojisi, Probiyotik süt ürünleri teknolojisi.
Dersin Ön Koşulları Yoktur
Dersin Koordinatörü Yoktur
Dersi Verenler Prof. Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU
Dersin Yardımcıları Yoktur
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Çon, A.H. Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020.
Notlar Yoktur
Ön Hazırlık ve Dokümanlar Yoktur
Ödev Farklı fermente süt ürünleri ile ilgili sunum hazırlama

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 15
Mühendislik Tasarımı% 5
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 5
Sağlık Bilimleri% 5
Alan Bilgisi% 70
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 35
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 1 % 20
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 45
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 3 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 15 3 45
Sınıf Dışı Ç. Süresi 5 10 50
Ödevler 1 20 20
Ara Sınavlar 1 25 25
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Kısa Sınav 0 0 0
  170 | AKTS Kredisi : 6

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Fermente Süt Ürünleri Teknolojisine Giriş Anlatım-Soru Cevap Çon, A.H. Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020.
2 Yoğurt Teknolojisi Anlatım-Soru Cevap Çon, A.H. Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020.
3 Yoğurt Teknolojisi Anlatım-Soru Cevap Çon, A.H. Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020.
4 Yoğurt Teknolojisi Anlatım-Soru Cevap Çon, A.H. Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020.
5 Kefir Üretim Teknolojisi Anlatım-Soru Cevap Çon, A.H. Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020.
6 Kefir Üretim Teknolojisi Anlatım-Soru Cevap Çon, A.H. Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020.
7 Kefirin Sağlık Etkileri Anlatım-Soru Cevap Çon, A.H. Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020.
8 Arasınav Ara sınav Çon, A.H. Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020.
9 Kımız Üretim Teknolojisi Anlatım-Soru Cevap Çon, A.H. Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020.
10 Kımız Üretim Teknolojisi Anlatım-Soru Cevap Çon, A.H. Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020.
11 Ayran Üretim Teknolojisi Anlatım-Soru Cevap Çon, A.H. Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020.
12 Diğer Fermente Süt Ürünleri Anlatım-Soru Cevap Çon, A.H. Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020.
13 Starter Kültürler Anlatım-Soru Cevap Çon, A.H. Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020.
14 Starter Kültürler Anlatım-Soru Cevap Çon, A.H. Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020.
15 Starter Kültürler Anlatım-Soru Cevap Çon, A.H. Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020.

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Fermente süt ürünleri üretim proseslerini bilir.
2 Fermente süt ürünleri üretiminde kullanılan mikroorganizmaları bilir.
3 Fermente süt ürünlerinin kalite özelliklerini bilir.
4 Dünyadaki ve Türkiye’deki geleneksel fermente süt ürünlerini bilir.
5 Fermente süt ürünlerinin duyusal özelliklerini bilir.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5
Ö1 34353
Ö2 44453
Ö3 44443
Ö4 55343
Ö5 34453

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek