Ders Genel Bilgileri
Ders Kodu |
AKTS |
T+U+L |
Kredi |
Ders Türü |
GDM24737 |
6 |
3+0 |
3 |
Seçmeli |
Ders Linki (Türkçe) :
|
Ders Linki (İngilizce) :
|
Dersin Dili |
Türkçe |
Dersin Düzeyi |
Yüksek Lisans |
Öğretim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Türü |
Seçmeli |
Dersin Amacı |
Gıda ürünlerinin raf ömrünü uzatmak ve kalitesini korumak için aktif ve akıllı ambalajlama teknolojilerini öğretmektir. Bu maksatla geleneksel plastik ambalajlara alternatif olarak, doğada çözünebilir ve yenilebilir bileşenlerden yapılan ambalajlama materyalleri işlenecektir. Ambalajlama teknolojilerinin çevresel etkilerini ele alarak, sürdürülebilirlik açısından alternatif çözümlerin tartışılması ve geri dönüşüm gibi konular da incelenecektir. |
Dersin İçeriği |
Atmosfer değişimli ambalajlar, etanol ve etilen absorbanlar, antioksidan ve antimikrobiyal ambalajlar, renk indikatörleri, protein bazlı kaplamalar, selüloz ve nişasta bazlı filmler, lipid bazlı filmler, daldırarak kaplama, nanoteknoloji ve ambalajlama ve atık azaltma stratejileri gibi konuları içermektedir. |
Dersin Ön Koşulları |
-Bulunmamaktadır |
Dersin Koordinatörü |
-Prof. Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU |
Dersi Verenler |
-Dr. Öğr. Üyesi Gülce Bedis KAYNARCA |
Dersin Yardımcıları |
- |
Staj Durumu |
Yok |
|
Dersin Kaynakları
Kaynaklar |
1-Food Packaging: The Smarter Way. (2022). Singapur: Springer Nature Singapore. 2-Innovations in Food Packaging. Hollanda, Elsevier Science, 2013.3- Nano-Innovations in Food Packaging: Functions and Applications. (n.d.). UK: Apple Academic Press. |
Notlar |
- |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
-Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
Ödev |
- |
|
Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler | % 0 |
---|
Mühendislik Bilimleri | % 50 |
---|
Mühendislik Tasarımı | % 0 |
---|
Sosyal Bilimler | % 0 |
---|
Eğitim Bilimleri | % 0 |
---|
Fen Bilimleri | % 0 |
---|
Sağlık Bilimleri | % 0 |
---|
Alan Bilgisi | % 50 |
|
Değerlendirme Ölçütleri |
Yarı Yıl Çalışmaları |
Sayısı |
Katkı |
Ara Sınav |
1 |
% 10 |
Kısa Sınav |
0 |
% 0 |
Ödev |
1 |
% 40 |
Devam |
0 |
% 0 |
Uygulama |
0 |
% 0 |
Proje |
0 |
% 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
% 50 |
Arazi Çalışması |
0 |
% 0 |
Atölye Çalışması |
0 |
% 0 |
Laboratuvar |
0 |
% 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama |
0 |
% 0 |
Toplam |
3
|
% 100
|
|
AKTS Hesaplama İçeriği |
Etkinlik |
Sayısı |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü |
Ders Süresi |
14 |
3 |
42 |
Sınıf Dışı Ç. Süresi |
14 |
5 |
70 |
Ödevler |
1 |
50 |
50 |
Ara Sınavlar |
1 |
2 |
2 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
2 |
2 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
|
166 | AKTS Kredisi : 6
|
|
Ders Konuları
Hafta |
Konu |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
1 |
Modifiye atmosfer paketleme |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
2 |
Etanol ve etilen absorbanlar |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
3 |
Antioksidan ve antimikrobiyal ambalajlar |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
4 |
Renk indikatörleri |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
5 |
Protein bazlı kaplamalar |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
6 |
Protein bazlı yenilebilir filmler |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
7 |
Selüloz ve nişasta bazlı filmler |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
8 |
Ara sınav |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
9 |
Lipid bazlı filmler |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
10 |
Daldırarak kaplama |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
11 |
Biyosensörler |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
12 |
Nanoteknoloji ve paketleme |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
13 |
Nanokompozit gıda paketleme |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
14 |
Yenilebilir filmler ile atık azaltma stratejileri |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
15 |
Öğrenci sunumları |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
|
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
# |
Açıklama |
1 |
Aktif ve akıllı ambalajlama teknolojilerinin prensipleri ve uygulamalarını tanımlar ve uygular. |
2 |
Aktif ve akıllı ambalajlama sistemlerini tasarlar ve uygular. |
3 |
Yenilebilir film ve kaplama malzemeleri üretir ve karakterizasyon analizlerini yürütür. |
4 |
Ambalajlama malzemelerinin analizlerini araştırarak raporlar. |
5 |
Yenilikçi ambalajlama çözüm modelleri sunar ve mevcut teknolojilere yeni önerler sunar. |
|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
|
P1 |
P2 |
P3 |
P4 |
P5 |
P6 |
P7 |
P8 |
P9 |
P10 |
P11 |
P12 |
P13 |
P14 |
Ö1 |
5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 |
Ö2 |
5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 |
Ö3 |
5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 |
Ö4 |
5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 |
Ö5 |
5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 |
|
Katkı Düzeyi: 0:Yok 1:Çok Düşük 2:Düşük 3:Orta 4:Yüksek 5:Çok Yüksek