GIDA ENDÜSTRİSİNDE ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GDM24739 6 3+0 3 Seçmeli
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı -Gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan enkapsülasyon teknikleri ve uygulama yöntemlerinden olan sprey kurutma, sprey soğutma, ekstrüzyon ve kapsülleme gibi prosesleri öğretmek dersin temel amacıdır. Ayrıca oksidasyon, nem kaybı, aroma kaybı gibi faktörlere karşı koruyucu görev gören enkapsülasyonda kullanılan polimerler, lipitler, proteinler ve diğer doğal ve sentetik maddeler işlenecektir. Enkapsülasyon teknolojisinin ürün geliştirme ve yenilikçi ürün tasarımındaki rolü vurgulanarak, gıda endüstrisinde yeni ve mevcut ürünlerin iyileştirilmesi süreçlerindeki önemi incelenecektir.
Dersin İçeriği -Sprey kurutma ve sprey soğutma teknikleri,Ekstrüzyon ve kapsülleme süreçleri,Mikroenjeksiyon ve iç kırılma gibi yeni ve gelişmekte olan teknikler,Enkapsülasyon süreçlerinin avantajları, dezavantajları ve uygulama alanları incelenecektir. Ayrıca polimerik (alginatlar, jelatinler, kitosanlar vb.), lipidik (yağlar, mumlar, stearinler vb.), protein bazlı (zein, kazein, soya proteinleri vb.)malzemelerin kullanımı işlenecektir. Enkapsülasyonun endüstriyel kullanımı formülasyon tasarımları, yeni malzemelerin ve tekniklerin geliştirilmesi üzerinde durulacaktır.
Dersin Ön Koşulları -Bulunmamaktadır
Dersin Koordinatörü -Prof. Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU
Dersi Verenler -Dr. Öğr. Üyesi Gülce Bedis KAYNARCA
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar -1-Encapsulation Technologies for Active Food Ingredients and Food Processing. (2009). UK: Springer New York.2- Anandharamakrishnan, C., Ishwarya, S. P. (2015). Spray Drying Techniques for Food Ingredient Encapsulation. UK: Wiley-Blackwell, IFT Press.3- Food Hydrocolloids as Encapsulating Agents in Delivery Systems. (2019). USA: CRC Press.
Notlar -
Ön Hazırlık ve Dokümanlar -Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları
Ödev -

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 50
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 50
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 10
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 1 % 40
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 3 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ödevler 1 50 50
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Kısa Sınav 0 0 0
  166 | AKTS Kredisi : 6

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Enkapsülasyon Temelleri Ders notlarının okunması Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları
2 Enkapsülasyon Teknikleri-Püskürtmeli Kurutucu Ders notlarının okunması Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları
3 Enkapsülasyon Teknikleri-Dondurrarak Kurutma Ders notlarının okunması Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları
4 Enkapsülasyon Teknikleri -Ekstrüzyon ve kapsülleme Ders notlarının okunması Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları
5 Enkapsülasyon Teknikleri-Diğer Ders notlarının okunması Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları
6 Enkapsülasyon Malzemeleri-I Ders notlarının okunması Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları
7 Enkapsülasyon Malzemeleri-II Ders notlarının okunması Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları
8 Ara sınav Ders notlarının okunması Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları
9 Enkapsülasyon Uygulamaları ve Endüstriyel Kullanımı Ders notlarının okunması Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları
10 Ürün Formülasyonu ve Tasarımı Ders notlarının okunması Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları
11 Enkapsülasyonun Kalite Parametreleri Ders notlarının okunması Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları
12 Nanoenkapülasyon ve mikroenkapsülasyon Ders notlarının okunması Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları
13 Ürün geliştirme ve sonuçların değerlendirilmesi-I Ders notlarının okunması Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları
14 Ürün geliştirme ve sonuçların değerlendirilmesi-II Ders notlarının okunması Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları
15 Ürün geliştirme ve sonuçların değerlendirilmesi-III Ders notlarının okunması Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Farklı enkapsülasyon tekniklerini tanımlar ve bu tekniklerin çalışma prensiplerini açıklar.
2 Yenilikçi gıda ürünleri ve fonksiyonel gıdaların geliştirilmesinde enkapsülasyonun önemini değerlendirir.
3 Enkapsülasyon için kullanılan çeşitli malzemeleri sıralar ve bunların özelliklerini tanımlar.
4 Gıda bileşenlerinin enkapsülasyonu için uygun proseslere karar verir ve yapar.
5 Enkapsülasyon süreçlerinde karşılaşılan sorunları çözüm modeli sunar.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14
Ö1 53322334323344
Ö2 54443554435444
Ö3 53322334323344
Ö4 54444554445444
Ö5 55555555555555

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek