Ders Genel Bilgileri
Ders Kodu |
AKTS |
T+U+L |
Kredi |
Ders Türü |
GDM24739 |
6 |
3+0 |
3 |
Seçmeli |
Ders Linki (Türkçe) :
|
Ders Linki (İngilizce) :
|
Dersin Dili |
Türkçe |
Dersin Düzeyi |
Yüksek Lisans |
Öğretim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Türü |
Seçmeli |
Dersin Amacı |
-Gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan enkapsülasyon teknikleri ve uygulama yöntemlerinden olan sprey kurutma, sprey soğutma, ekstrüzyon ve kapsülleme gibi prosesleri öğretmek dersin temel amacıdır. Ayrıca oksidasyon, nem kaybı, aroma kaybı gibi faktörlere karşı koruyucu görev gören enkapsülasyonda kullanılan polimerler, lipitler, proteinler ve diğer doğal ve sentetik maddeler işlenecektir. Enkapsülasyon teknolojisinin ürün geliştirme ve yenilikçi ürün tasarımındaki rolü vurgulanarak, gıda endüstrisinde yeni ve mevcut ürünlerin iyileştirilmesi süreçlerindeki önemi incelenecektir. |
Dersin İçeriği |
-Sprey kurutma ve sprey soğutma teknikleri,Ekstrüzyon ve kapsülleme süreçleri,Mikroenjeksiyon ve iç kırılma gibi yeni ve gelişmekte olan teknikler,Enkapsülasyon süreçlerinin avantajları, dezavantajları ve uygulama alanları incelenecektir. Ayrıca polimerik (alginatlar, jelatinler, kitosanlar vb.), lipidik (yağlar, mumlar, stearinler vb.), protein bazlı (zein, kazein, soya proteinleri vb.)malzemelerin kullanımı işlenecektir. Enkapsülasyonun endüstriyel kullanımı formülasyon tasarımları, yeni malzemelerin ve tekniklerin geliştirilmesi üzerinde durulacaktır. |
Dersin Ön Koşulları |
-Bulunmamaktadır |
Dersin Koordinatörü |
-Prof. Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU |
Dersi Verenler |
-Dr. Öğr. Üyesi Gülce Bedis KAYNARCA |
Dersin Yardımcıları |
- |
Staj Durumu |
Yok |
|
Dersin Kaynakları
Kaynaklar |
-1-Encapsulation Technologies for Active Food Ingredients and Food Processing. (2009). UK: Springer New York.2- Anandharamakrishnan, C., Ishwarya, S. P. (2015). Spray Drying Techniques for Food Ingredient Encapsulation. UK: Wiley-Blackwell, IFT Press.3- Food Hydrocolloids as Encapsulating Agents in Delivery Systems. (2019). USA: CRC Press. |
Notlar |
- |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
-Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
Ödev |
- |
|
Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler | % 0 |
---|
Mühendislik Bilimleri | % 50 |
---|
Mühendislik Tasarımı | % 0 |
---|
Sosyal Bilimler | % 0 |
---|
Eğitim Bilimleri | % 0 |
---|
Fen Bilimleri | % 0 |
---|
Sağlık Bilimleri | % 0 |
---|
Alan Bilgisi | % 50 |
|
Değerlendirme Ölçütleri |
Yarı Yıl Çalışmaları |
Sayısı |
Katkı |
Ara Sınav |
1 |
% 10 |
Kısa Sınav |
0 |
% 0 |
Ödev |
1 |
% 40 |
Devam |
0 |
% 0 |
Uygulama |
0 |
% 0 |
Proje |
0 |
% 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
% 50 |
Arazi Çalışması |
0 |
% 0 |
Atölye Çalışması |
0 |
% 0 |
Laboratuvar |
0 |
% 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama |
0 |
% 0 |
Toplam |
3
|
% 100
|
|
AKTS Hesaplama İçeriği |
Etkinlik |
Sayısı |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü |
Ders Süresi |
14 |
3 |
42 |
Sınıf Dışı Ç. Süresi |
14 |
5 |
70 |
Ödevler |
1 |
50 |
50 |
Ara Sınavlar |
1 |
2 |
2 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
2 |
2 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
|
166 | AKTS Kredisi : 6
|
|
Ders Konuları
Hafta |
Konu |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
1 |
Enkapsülasyon Temelleri |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
2 |
Enkapsülasyon Teknikleri-Püskürtmeli Kurutucu |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
3 |
Enkapsülasyon Teknikleri-Dondurrarak Kurutma |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
4 |
Enkapsülasyon Teknikleri -Ekstrüzyon ve kapsülleme |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
5 |
Enkapsülasyon Teknikleri-Diğer |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
6 |
Enkapsülasyon Malzemeleri-I |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
7 |
Enkapsülasyon Malzemeleri-II |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
8 |
Ara sınav |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
9 |
Enkapsülasyon Uygulamaları ve Endüstriyel Kullanımı |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
10 |
Ürün Formülasyonu ve Tasarımı |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
11 |
Enkapsülasyonun Kalite Parametreleri |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
12 |
Nanoenkapülasyon ve mikroenkapsülasyon |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
13 |
Ürün geliştirme ve sonuçların değerlendirilmesi-I |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
14 |
Ürün geliştirme ve sonuçların değerlendirilmesi-II |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
15 |
Ürün geliştirme ve sonuçların değerlendirilmesi-III |
Ders notlarının okunması |
Öğretim üyesinin belirtilen kaynakları kullanarak hazırladığı ders notları |
|
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
# |
Açıklama |
1 |
Farklı enkapsülasyon tekniklerini tanımlar ve bu tekniklerin çalışma prensiplerini açıklar. |
2 |
Yenilikçi gıda ürünleri ve fonksiyonel gıdaların geliştirilmesinde enkapsülasyonun önemini değerlendirir. |
3 |
Enkapsülasyon için kullanılan çeşitli malzemeleri sıralar ve bunların özelliklerini tanımlar. |
4 |
Gıda bileşenlerinin enkapsülasyonu için uygun proseslere karar verir ve yapar. |
5 |
Enkapsülasyon süreçlerinde karşılaşılan sorunları çözüm modeli sunar. |
|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
|
P1 |
P2 |
P3 |
P4 |
P5 |
P6 |
P7 |
P8 |
P9 |
P10 |
P11 |
P12 |
P13 |
P14 |
Ö1 |
5 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | 4 |
Ö2 |
5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 |
Ö3 |
5 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | 4 |
Ö4 |
5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 |
Ö5 |
5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
|
Katkı Düzeyi: 0:Yok 1:Çok Düşük 2:Düşük 3:Orta 4:Yüksek 5:Çok Yüksek