İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GMS19203 4 3+0 3 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Mutfak personelinin en sağlıklı ve güvenli ortamda hizmet verebilmeleri, müşterilerin hijyenik beslenme ihtiyacının en üst düzeyde karşılanması.
Dersin İçeriği Mutfak genel kuralları ve iş güvenliği talimatları.
Dersin Ön Koşulları -
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA KESİCİ
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Aykut PAJO
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar ŞIK A, ŞAHİNGÖZ A,S. İş sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitim. Detay.
Notlar Ders notları
Döküman Ders notları
Ödev -

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 0
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 50
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 50
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 2 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 15 3 45
Sınıf Dışı Ç. Süresi 15 3 45
Ödevler 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Kısa Sınav 0 0 0
  120 | AKTS Kredisi : 4

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Döküman
1 Mutfak çalışanlarının görev ve sorumlulukları Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği MateŞIK A, ŞAHİNGÖZ A,S. İş sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitim. Detay.ryalleri
2 Mutfak çalışanlarının sağlık kontrolleri. Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği MatŞIK A, ŞAHİNGÖZ A,S. İş sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitim. Detay.eryalleri
3 Mutfak ekipman ve mutfak eşyalarının temizliği ve düzeni. Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği Ders MaŞIK A, ŞAHİNGÖZ A,S. İş sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitim. Detay.teryalleri
4 Yiyeceklerin hijyeni Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği MŞIK A, ŞAHİNGÖZ A,S. İş sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitim. Detay.ateryalleri
5 Yiyeceklerin taşınması esnasında kullanılacak araçlar ve kaplar Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği ŞIK A, ŞAHİNGÖZ A,S. İş sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitim. Detay.ateryalleri
6 Mutfak personelinin uyması gereken güvenlik kurallar Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği Ders MŞIK A, ŞAHİNGÖZ A,S. İş sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitim. Detay.ateryalleri
7 Mutfak personelinin uyması gereken hijyen kuralları Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği ŞIK A, ŞAHİNGÖZ A,S. İş sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitim. Detay.teryalleri
8 Vize sınavı Ara sınav Ders Materyali
9 Kesici aletlerin kullanımı Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği Ders MaŞIK A, ŞAHİNGÖZ A,S. İş sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitim. Detay.teryalleri
10 Bıçaklı doğrama ve kıyma makinalarının kullanımı Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği ŞIK A, ŞAHİNGÖZ A,S. İş sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitim. Detay.ri
11 Fırın pişiriciler ve fritözlerin kullanımı Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği ŞIK A, ŞAHİNGÖZ A,S. İş sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitim. Detay.eryalleri
12 Mutfak girişini ve koridorun temizliği Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği ŞIK A, ŞAHİNGÖZ A,S. İş sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitim. Detay.teryalleri
13 Mutfaktaki elektronik panoların tanıtımı ve kullanımı Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği ŞIK A, ŞAHİNGÖZ A,S. İş sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitim. Detay.
14 Mutfak, yemekhane, soğuk hava depoları, kuru gıda depoları, kullanılan araç ve gereçlerin rutin olarak denetim ve kayıtları. Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği ŞIK A, ŞAHİNGÖZ A,S. İş sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitim. Detay.
15 Ders tekrarı Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği -

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Mutfak çalışanlarının sağlık kontrolleri hakkında bilgi sahibi olur.
2 Personel hijyeni ve güvenliğine ilişkin talimatları bilir.
3 Kesici aletler, bıçaklı doğrama makinalarını tanır.
4 Buharlı fırın ve pişiricileri, klasik gazlı fırın, fritöz ve gazlı fırınları tanır.
5 İş güvenliği talimatlarını açıklar.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 33333333333
Ö2 33333333443
Ö3 33334444433
Ö4 33333333333
Ö5 33332332323

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek