| Hafta |
Konu |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Döküman |
| 1 |
Besin Güvenliği ve Hijyen Dersine Giriş |
Anlatım ve Soru-Cevap |
Ataman, R. P., & Evren, M. (2020). Gıda güvenliği ve etik. Türkiye Biyoetik Dergisi, 7(4), 169-177. |
| 2 |
Besin Güvenliğini Bozan Etmenler |
Anlatım, Örnek Olay ve Soru Cevap |
Demirbilek, Y., Öztürk, H., Şenol, M., Özçelik, R., Çoban, S. Ç., Temel, F., ... & Musaonbaşıoğlu, S. (2016). Düğün yemeği sonrası besin zehirlenmesi; Afyonkarahisar, Çayırbağ Beldesi, 2014. TAF Preventive Medicine Bulletin, 15(1), 38-43. |
| 3 |
Mikroorganizma Türleri |
Örnek Olay ve Beyin Fırtınası |
Dorman, V., Aslan, S., Ceylan, A., Küçük, S. N., Günel, A., Sarı, H., ... & Yalım, D. (2010). Aynı fabrikadan yemek alan iki inşaat firması işçilerinde meydana gelen toplu besin zehirlenmesi. Dicle Tıp Dergisi, 37(3), 248-253. |
| 4 |
Yiyeceklerden Kaynaklanan Hastalıklar/ Besin Zehirlenmeleri |
Anlatım, Örnek Olay ve Soru Cevap |
Sağlam, D., & Şeker, E. (2016). Gıda kaynaklı bakteriyel patojenler. |
| 5 |
Gıdaların Muhafazası ve Raf Ömrü |
Anlatım ve Soru-Cevap |
Kökmen-Seyirci, H., & Çağ, Ç. (2018). Antikçağda gıdaların korunması. Cedrus, 6, 701-711. |
| 6 |
Hijyen ve Sanitasyon Kavramları |
Örnek Olay ve Beyin Fırtınası |
Günal, A. M., & Küşümler, A. S. (2023). Mutfak ve Yemekhane Çalışanlarının Hijyen Kurallarına Uyumu ve Ellerinden Alınan Kültürlerin Mikrobiyolojik Açıdan İncelenmesi. Journal of Innovative Healthcare Practices, 4(2), 75-86. |
| 7 |
Toplu Beslenme Yapan Kuruluşlarda Personel Hijyeni |
Anlatım ve Soru-Cevap |
ÜNLÜÖNEN, K., & Cömert, M. (2013). Otel işletmeleri mutfak çalışanlarının personel hijyeni bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 1(1), 3-12. |
| 8 |
Vize Sınavı |
- |
- |
| 9 |
Hijyen ve Sanitasyonla İlgili Sorunların Ortadan Kaldırılması, Hizmet İçi Eğitim |
Anlatım, Örnek Olay ve Soru Cevap |
Özgel, Ö., & Yıldız, Z. (2020). Mersin’de bulunan hazır yemek firmalarının mutfak hijyeni koşullarının değerlendirilmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (19), 778-785. |
| 10 |
İşyeri Hijyeni ve İşletmenin Genel Tasarım Prensipleri |
Anlatım ve Soru-Cevap |
Ersin, M., & Beyhan, Y. (2015). Toplu beslenme sistemlerinde hijyen sanitasyonu sağlama önerileri. TTB Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 2(8), 19-26. |
| 11 |
Güvenli Gıda Hazırlanmasında Dünya Sağlık Teşkilatının 10 Altın Kuralı |
Anlatım ve Soru-Cevap |
Muratoğlu, K., Çetin, Ö., & Çolak, H. (2015). Besin kaynaklı hastalıkların epidemiyolojisi. Türkiye Klinikleri J Food Hyg Technol-Special Topics, 1(3), 1-8. |
| 12 |
Temizlik ve Dezenfeksiyon Malzemeleri ve Kullanım Alanları |
Anlatım ve Soru-Cevap |
Cömert, M., & Kübra, Ö. Z. E. L. (2019). OTEL İŞLETMELERİNDE HİJYEN ve SANİTASYON KURALLARININ MUTFAK PERSONELİ TARAFINDAN BİLİNİRLİK ve UYGULANMA DÜZEYİ. The Journal of Academic Social Science, 16(16), 310-322. |
| 13 |
Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi (HACCP) |
Grupla Çalışma, Proje ve Beyin Fırtınası |
SEZGİN, A. C., & ARTIK, N. (2015). Toplu tüketim yerlerinde gıda güvenliği ve HACCP uygulamaları. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 3(2), 50-62. |
| 14 |
Genel Tekrar ve Hijyen konusunda Mevcut Sorunlar Hakkında Tartışma |
Anlatım ve Soru-Cevap |
- |
| 15 |
Tekrar |
- |
- |
|