TEMEL MUTFAK TEKNİKLERİ-II

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GMS19301 6 2+4 4 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Temel Mutfak Uygulamalarıdersinde, yerel ve uluslararası mutfakta kullanılan hazırlama, doğrama, pişirme ve saklama, yerel ve uluslararası mutfakta kullanılan fondlar ve sosların hazırlanması, temel çorba, anayemek,  ordövr, salata ve tatlı çeşitlerinin uygulanması konularında teorik ve pratik yeterliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Bu ders kapsamında öğrenciler çeşitli mutfak uygulamaları yapmaktadır.
Dersin Ön Koşulları -
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Hikmet Can ÇETİN
Dersi Verenler Öğr. Gör. Hikmet Can ÇETİN
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Uygulamalı Ders
Notlar -
Döküman -
Ödev Ders kapsamında belirlenen bir konuda bir ürün (gıda ürünü, yemek vb.) geliştirerek sunum gerçekleştirilecektir.

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 0
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 100
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 0 % 30
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 20
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 1 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 5 70
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Ödevler 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
  180 | AKTS Kredisi : 6

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Döküman
1 Profesyonel mutfakların önemi Uygulama Geçgin, E., & Baltacı, M. (n.d.). Temel mutfak teknikleri ve yönetimi.
2 Profesyonel mutfak donanımı Uygulama Geçgin, E., & Baltacı, M. (n.d.). Temel mutfak teknikleri ve yönetimi.
3 Profesyonel mutfak araç ve gereçleri Uygulama Geçgin, E., & Baltacı, M. (n.d.). Temel mutfak teknikleri ve yönetimi.
4 Profesyonel mutfak süreçleri Uygulama Geçgin, E., & Baltacı, M. (n.d.). Temel mutfak teknikleri ve yönetimi.
5 Satın alma Uygulama Geçgin, E., & Baltacı, M. (n.d.). Temel mutfak teknikleri ve yönetimi.
6 Depolama yöntemleri Uygulama Geçgin, E., & Baltacı, M. (n.d.). Temel mutfak teknikleri ve yönetimi.
7 Standart reçete hazırlama Uygulama Geçgin, E., & Baltacı, M. (n.d.). Temel mutfak teknikleri ve yönetimi.
8 Vize Sınavı Uygulama Geçgin, E., & Baltacı, M. (n.d.). Temel mutfak teknikleri ve yönetimi.
9 Sıcak mutfak Uygulama Geçgin, E., & Baltacı, M. (n.d.). Temel mutfak teknikleri ve yönetimi.
10 Çeşitli içecekler Uygulama Geçgin, E., & Baltacı, M. (n.d.). Temel mutfak teknikleri ve yönetimi.
11 Kurubaklagillerin hazırlanıp pişirilmesi Uygulama Geçgin, E., & Baltacı, M. (n.d.). Temel mutfak teknikleri ve yönetimi.
12 Pişirme yöntemleri Uygulama Geçgin, E., & Baltacı, M. (n.d.). Temel mutfak teknikleri ve yönetimi.
13 Mutfaktaki servis ilişkilerinin anlatılması Uygulama Geçgin, E., & Baltacı, M. (n.d.). Temel mutfak teknikleri ve yönetimi.
14 Mutfaktaki servis ilişkilerinin anlatılması Uygulama Geçgin, E., & Baltacı, M. (n.d.). Temel mutfak teknikleri ve yönetimi.

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Mutfaktaki araç ve gereçleri kullanabilir.
2 Sıcak mutfak uygulamalarını yapabilir
3 Standart reçete hazırlama tekniklerini açıklayabilir.
4 Menü oluşturma konusunda bilgi sahibidir.
5 Ürün işlemek için en uygun ortamı organize eder.
6 Pişirme ve işleme tekniklerini hakkında bilgi sahibidir.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 45545554554
Ö2 53534354555
Ö3 54554555453
Ö4 55454545545
Ö5 54545455545
Ö6 45445454545

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek