TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GMS19303 4 2+0 2 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Türk mutfak kültürünü geçmişten ( Orta Asya , Selçuklu, Osmanlı dönemi)günümüze gelinceye kadarki süreç içinde inceleyerek tanıtmak. Günümüz mutfak kültürünü yörelere göre araştırmak incelemek ve geçmiş dönemlerle bağlantısını kurmak. Uygulama çalışmaları yaparak Türk Mutfağının zenginliklerini somutlaştırmak ve bütünleştirmek.
Dersin İçeriği Türk mutfak kültürünün geçmişten günümüze geçirdiği süreçler dersin içeriğini oluşturmaktadır.
Dersin Ön Koşulları dersin ön koşulu ve ya eş koşulu yoktur.
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA KESİCİ
Dersi Verenler Doç. Dr. Bilal DEVECİ
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Halıcı, N. Türk Mutfağı, Oğlak Yayınları; Şavkay, T. Osmanlı Mutfağı, Şekerbank Yayınları
Notlar Halıcı, N. Türk Mutfağı, Oğlak Yayınları; Şavkay, T. Osmanlı Mutfağı, Şekerbank Yayınları
Döküman -
Ödev ödev koşulu yoktur.

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 0
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 100
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 0
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 2 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 15 3 45
Sınıf Dışı Ç. Süresi 15 3 45
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
  120 | AKTS Kredisi : 4

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Döküman
1 Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi Anlatım, sunum, tartışma Halıcı, N. Türk Mutfağı, Oğlak Yayınları; Şavkay, T. Osmanlı Mutfağı, Şekerbank Yayınları
2 Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler Dönemi Türk Mutfak Kültürü Anlatım, sunum, tartışma Halıcı, N. Türk Mutfağı, Oğlak Yayınları; Şavkay, T. Osmanlı Mutfağı, Şekerbank Yayınları
3 Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler Dönemi Türk Mutfak Kültürü Anlatım, sunum, tartışma Halıcı, N. Türk Mutfağı, Oğlak Yayınları; Şavkay, T. Osmanlı Mutfağı, Şekerbank Yayınları
4 Osmanlı Dönemi Türk Mutfak Kültürü Anlatım, sunum, tartışma Halıcı, N. Türk Mutfağı, Oğlak Yayınları; Şavkay, T. Osmanlı Mutfağı, Şekerbank Yayınları
5 Osmanlı Dönemi Türk Mutfak Kültürü Anlatım, sunum, tartışma Halıcı, N. Türk Mutfağı, Oğlak Yayınları; Şavkay, T. Osmanlı Mutfağı, Şekerbank Yayınları
6 Cumhuriyet Döneminde Türk Mutfak Kültürü Anlatım, sunum, tartışma Halıcı, N. Türk Mutfağı, Oğlak Yayınları; Şavkay, T. Osmanlı Mutfağı, Şekerbank Yayınları
7 Cumhuriyet Döneminde Türk Mutfak Kültürü Anlatım, sunum, tartışma Halıcı, N. Türk Mutfağı, Oğlak Yayınları; Şavkay, T. Osmanlı Mutfağı, Şekerbank Yayınları
8 Vize Sınavı - -
9 Türk Mutfak Kültürü ile Diğer Mutfakların Etkileşimi Anlatım, sunum, tartışma Halıcı, N. Türk Mutfağı, Oğlak Yayınları; Şavkay, T. Osmanlı Mutfağı, Şekerbank Yayınları
10 Türk Mutfak Kültürü ile Diğer Mutfakların Etkileşimi Anlatım, sunum, tartışma Halıcı, N. Türk Mutfağı, Oğlak Yayınları; Şavkay, T. Osmanlı Mutfağı, Şekerbank Yayınları
11 Türk Mutfak Kültürü Bağlamında Geleneksel Mekânlar, Yiyecek ve İçecekler Anlatım, sunum, tartışma Halıcı, N. Türk Mutfağı, Oğlak Yayınları; Şavkay, T. Osmanlı Mutfağı, Şekerbank Yayınları
12 Türk Mutfak Kültürü Bağlamında Geleneksel Mekânlar, Yiyecek ve İçecekler Anlatım, sunum, tartışma Halıcı, N. Türk Mutfağı, Oğlak Yayınları; Şavkay, T. Osmanlı Mutfağı, Şekerbank Yayınları
13 Türk Mutfağından Yemek Örnekleri Anlatım, sunum, tartışma Halıcı, N. Türk Mutfağı, Oğlak Yayınları; Şavkay, T. Osmanlı Mutfağı, Şekerbank Yayınları
14 Türk Mutfağından Yemek Örnekleri Anlatım, sunum, tartışma Halıcı, N. Türk Mutfağı, Oğlak Yayınları; Şavkay, T. Osmanlı Mutfağı, Şekerbank Yayınları
15 Türk Mutfağından Yemek Örnekleri Anlatım, sunum, tartışma Halıcı, N. Türk Mutfağı, Oğlak Yayınları; Şavkay, T. Osmanlı Mutfağı, Şekerbank Yayınları

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Türk mutfağının tarihsel gelişimini açıklayabilecektir.
2 Çeşitli dönemlere göre Türk mutfağında tüketilen ürünleri açıklayabilecektir.
3 Türk mutfağına özgü geleneksel mekânları ve gıda esnafını açıklayabilecektir.
4 Türk mutfağının kültürel temelleri arasında bağlantı kurabilecektir.
5 Türk Mutfağını iktisadi, toplumsal ve kültürel açılardan inceleyebilir

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 54545544455
Ö2 55555555544
Ö3 55555555555
Ö4 55555555555
Ö5 55555555555

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek