YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GMS19305 4 3+0 3 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Yiyecek-içecek hizmetleri üretim süreçleri, uygulamalar ve servis usullerini öğretmek, süreçlerin verimliliğini etkileyen değişkenleri analiz etmek
Dersin İçeriği Bu derste yiyecek içecek departmanları ile restoran, bar ve otellerin organizasyon yapısı tanıtılarak, menü, menü tipleri anlatılmaktadır. Restoran ve barlarda içecek seçimi, servis çeşitleri ve yiyecek-içecek aşamaları, yiyecek-içecek devri, konuk ilişkileri, yiyecek-içecek pazarlama çalışmaları ele alınmaktadır.
Dersin Ön Koşulları
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA KESİCİ
Dersi Verenler Doç. Dr. Bilal DEVECİ
Dersin Yardımcıları
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar dersin diğer kaynağı yok
Notlar Çeşitli kaynaklardan derlenmiş slaytlar
Ön Hazırlık ve Dokümanlar -
Ödev

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 0
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 100
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 0 % 40
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 0 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 0 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 4 56
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ara Sınavlar 1 14 14
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 14 14
  126 | AKTS Kredisi : 4

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Yiyecek Endüstrisi: Yiy-İç. Hizmetleri Yönetimi Türksoy, Adnan (2002) Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Turhan Kitabevi. Ders Sorumlusu Öğretim Elemanının slayt sunumları
2 Otel İşletmelerinde Yiyecek İçecek Hizmetlerinin yeri ve önemi Türksoy, Adnan (2002) Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Turhan Kitabevi. Ders Sorumlusu Öğretim Elemanının slayt sunumları
3 Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü Organizasyon Yapısı Türksoy, Adnan (2002) Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Turhan Kitabevi. Ders Sorumlusu Öğretim Elemanının slayt sunumları
4 Menü ve Menü Planlama Türksoy, Adnan (2002) Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Turhan Kitabevi. Ders Sorumlusu Öğretim Elemanının slayt sunumları
5 Yiyecek-İçecek Üretimi: Satınalma, Teslim alma, Depolama, Üretim. Türksoy, Adnan (2002) Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Turhan Kitabevi. Ders Sorumlusu Öğretim Elemanının slayt sunumları
6 Yiyecek-İçecek Üretimi: Üretim Planlama, Yiyeceklerin Üretim Ön Hazırlığı Türksoy, Adnan (2002) Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Turhan Kitabevi. Ders Sorumlusu Öğretim Elemanının slayt sunumları
7 Servis: Servise Hazırlık ve Sunum Türksoy, Adnan (2002) Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Turhan Kitabevi. Ders Sorumlusu Öğretim Elemanının slayt sunumları
8 Vize Sınavı - -
9 Servis: Servis Usulleri Türksoy, Adnan (2002) Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Turhan Kitabevi. Ders Sorumlusu Öğretim Elemanının slayt sunumları
10 Yiyecek-İçecek Organizasyonlarında Sanitasyon ve Hijyen Türksoy, Adnan (2002) Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Turhan Kitabevi. Ders Sorumlusu Öğretim Elemanının slayt sunumları
11 Yiyecek-İçecek Kontrolü ve Fiyatlama Türksoy, Adnan (2002) Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Turhan Kitabevi. Ders Sorumlusu Öğretim Elemanının slayt sunumları
12 Yiyecek-İçecek Hizmetleri Otomasyonu Ders Sorumlusu Öğretim Elemanının slayt sunumları
13 Banket ve Ziyafet Organizasyonu Türksoy, Adnan (2002) Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Turhan Kitabevi. Ders Sorumlusu Öğretim Elemanının slayt sunumları
14 Servis Uygulamaları Türksoy, Adnan (2002) Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Turhan Kitabevi. Ders Sorumlusu Öğretim Elemanının slayt sunumları
15 Servis Uygulamaları Türksoy, Adnan (2002) Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Turhan Kitabevi. Ders Sorumlusu Öğretim Elemanının slayt sunumları

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Öğrenciler bar, restoran gibi yiyecek-içecek sektöründeki uygulamalara hakim olabilecekler.
2 Öğrenciler Yiyecek-içecek yöneticisinin sahip olması gereken özellikleri ve sorumlulukları sıralayabilecekler.
3 Gerektiğinde mönü planlayabilecek ve menü analizi yapabilecektir.
4 Öğrenciler departmanları için satın alma, satış ve pazarlama ve strateji oluşturma gibi temel fonksiyonları belirleyebilecektir.
5 Gerektiğinde yiyecek-içecek departmanı ya da işletmesine ilişkin kar zarar analizi yapabilecektir.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 55444444454
Ö2 44444444444
Ö3 44444444444
Ö4 44444554444
Ö5 44444444454

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek