KAHVE KÜLTÜRÜ

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GMS19307 3 2+0 2 Seçmeli
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Öğrencilerin kahvenin tarihi, tüketim biçimleri, üretim yöntemleri, kabul edilen sunum biçimleri ve trendlerle değişen kahve alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Geniş bir kültüre, uzun bir geçmişe ve yüksek tüketim oranına sahip kahvenin geçmişten günümüze tüketim biçimleri, üretim yöntemleri, kabul edilen sunum biçimleri ve trendler ile değişen kahve alışkanlıkları bu ders kapsamındadır.
Dersin Ön Koşulları -
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Hikmet Can ÇETİN
Dersi Verenler Öğr. Gör. Hikmet Can ÇETİN
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Kahve-Fincandan Lezzete, Cenk R. Girginol, Oğlak Yayıncılık
Notlar Cenk R. Girginol-Kahve-topraktan fincana, A-7 Kitap Yayınevi;Cenk R. Girginol-Kahve-fincandan lezzete, Oğlak Yayıncılık
Döküman -
Ödev Öğrenciler tarafından konuya ilişkin makale incelemesi ve sunumu gerçekleştirilecektir.

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 0
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 50
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 50
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 1 % 20
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 3 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 15 2 30
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 40 40
Sınıf Dışı Ç. Süresi 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
  90 | AKTS Kredisi : 3

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Döküman
1 Kahvenin Tanımı ve Tarihi Anlatım, sunum, tartışma Cenk R. Girginol-Kahve-topraktan fincana, A-7 Kitap Yayınevi;Cenk R. Girginol-Kahve-fincandan lezzete, Oğlak Yayıncılık
2 Kahve Çekirdeği ve Yetiştirilmesi Anlatım, sunum, tartışma Cenk R. Girginol-Kahve-topraktan fincana, A-7 Kitap Yayınevi;Cenk R. Girginol-Kahve-fincandan lezzete, Oğlak Yayıncılık
3 Kahve Çekirdeği Yetiştirilen Bölgeler Anlatım, sunum, tartışma Cenk R. Girginol-Kahve-topraktan fincana, A-7 Kitap Yayınevi;Cenk R. Girginol-Kahve-fincandan lezzete, Oğlak YayıncılıkCenk R. Girginol-Kahve-topraktan fincana, A-7 Kitap Yayınevi;Cenk R. Girginol-Kahve-fincandan lezzete, Oğlak Yayıncılık
4 Kahve İşleme Yöntemleri Anlatım, sunum, tartışma Cenk R. Girginol-Kahve-topraktan fincana, A-7 Kitap Yayınevi;Cenk R. Girginol-Kahve-fincandan lezzete, Oğlak Yayıncılık
5 Kahve Kavurma Yöntemleri Anlatım, sunum, tartışma Cenk R. Girginol-Kahve-topraktan fincana, A-7 Kitap Yayınevi;Cenk R. Girginol-Kahve-fincandan lezzete, Oğlak Yayıncılık
6 Kahve Ekipmanları Anlatım, sunum, tartışma Cenk R. Girginol-Kahve-topraktan fincana, A-7 Kitap Yayınevi;Cenk R. Girginol-Kahve-fincandan lezzete, Oğlak Yayıncılık
7 Kahve Türleri Anlatım, sunum, tartışma Cenk R. Girginol-Kahve-topraktan fincana, A-7 Kitap Yayınevi;Cenk R. Girginol-Kahve-fincandan lezzete, Oğlak Yayıncılık
8 Vize Sınavı - -
9 Kahve Uygulama Atölyesi Anlatım, sunum, tartışma Cenk R. Girginol-Kahve-topraktan fincana, A-7 Kitap Yayınevi;Cenk R. Girginol-Kahve-fincandan lezzete, Oğlak Yayıncılık
10 Kahve Tadım Protokolü Anlatım, sunum, tartışma Cenk R. Girginol-Kahve-topraktan fincana, A-7 Kitap Yayınevi;Cenk R. Girginol-Kahve-fincandan lezzete, Oğlak Yayıncılık
11 Nitelikli Kahve Üretimi Anlatım, sunum, tartışma Cenk R. Girginol-Kahve-topraktan fincana, A-7 Kitap Yayınevi;Cenk R. Girginol-Kahve-fincandan lezzete, Oğlak Yayıncılık
12 Kahve Yemek Uyumu Anlatım, sunum, tartışma Cenk R. Girginol-Kahve-topraktan fincana, A-7 Kitap Yayınevi;Cenk R. Girginol-Kahve-fincandan lezzete, Oğlak Yayıncılık
13 Kahve Kültürü ve Tarihi Literatürü 1 Anlatım, sunum, tartışma Cenk R. Girginol-Kahve-topraktan fincana, A-7 Kitap Yayınevi;Cenk R. Girginol-Kahve-fincandan lezzete, Oğlak Yayıncılık
14 Kahve Kültürü ve Tarihi Literatürü 2 Anlatım, sunum, tartışma Cenk R. Girginol-Kahve-topraktan fincana, A-7 Kitap Yayınevi;Cenk R. Girginol-Kahve-fincandan lezzete, Oğlak Yayıncılık

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Kahvenin tanımını yapabilir.
2 Kahve çekirdekleri hakkında bilgi sahibidir.
3 Kahve çekirdeğinin yetiştirilme sürecini açıklayabilir.
4 Kahve çekirdeği yetişirilen bölgeleri açıklayabilir.
5 Kahve içeceği çeşitleri hakkında bilgi sahibidir.
6 Kahve hazırlama sürecini açıklayabilir.
7 Kahve hazırlama ekipmanlarını açıklayabilir.
8 Kahve kültürü ve tarihi üzerine bilimsel çalışmaları inceleyip sunum yapabilir.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 55555555555
Ö2 45444444455
Ö3 45555555555
Ö4 55555555555
Ö5 44455555555
Ö6 55555544445
Ö7 44455545555
Ö8 23434433444

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek