Ders Genel Bilgileri
| Ders Kodu |
AKTS |
T+U+L |
Kredi |
Ders Türü |
| GMS19405 |
4 |
3+0 |
3 |
Zorunlu |
|
Ders Linki (Türkçe) :
|
|
Ders Linki (İngilizce) :
|
| Dersin Dili |
Türkçe |
| Dersin Düzeyi |
Lisans |
| Öğretim Türü |
Örgün Öğretim |
| Dersin Türü |
Zorunlu |
| Dersin Amacı |
Dersin temel amacı, menü planlama ve tasarım alanında etkili gıda ve içecek yönetimi için bir temel oluşturmasıdır. |
| Dersin İçeriği |
Yiyecek ve içecek menülerinin planlanması ve gelişiminin incelenmesi ve hem satış aracı hem de iletişim yardımı olarak önemli rolleri. |
| Dersin Ön Koşulları |
- |
| Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA KESİCİ |
| Dersi Verenler |
Dr. Öğr. Üyesi Bahar BAYINDIR |
| Dersin Yardımcıları |
- |
| Staj Durumu |
Yok |
|
Dersin Kaynakları
| Kaynaklar |
Temizkan P. ve Cankül D. (2019). Menü Yönetimi. Detay Yayıncılık. |
| Notlar |
- |
| Döküman |
- |
| Ödev |
- |
|
Ders Yapısı
| Matematik ve Temel Bilimler | % 0 |
|---|
| Mühendislik Bilimleri | % 0 |
|---|
| Mühendislik Tasarımı | % 0 |
|---|
| Sosyal Bilimler | % 0 |
|---|
| Eğitim Bilimleri | % 0 |
|---|
| Fen Bilimleri | % 0 |
|---|
| Sağlık Bilimleri | % 0 |
|---|
| Alan Bilgisi | % 100 |
|
| Değerlendirme Ölçütleri |
| Yarı Yıl Çalışmaları |
Sayısı |
Katkı |
| Ara Sınav |
1 |
% 30 |
| Kısa Sınav |
0 |
% 0 |
| Ödev |
1 |
% 20 |
| Devam |
0 |
% 0 |
| Uygulama |
0 |
% 0 |
| Proje |
0 |
% 0 |
| Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
% 50 |
| Arazi Çalışması |
0 |
% 0 |
| Atölye Çalışması |
0 |
% 0 |
| Laboratuvar |
0 |
% 0 |
| Sunum/Seminer Hazırlama |
0 |
% 0 |
| Toplam |
3
|
% 100
|
|
| AKTS Hesaplama İçeriği |
| Etkinlik |
Sayısı |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü |
| Ders Süresi |
15 |
3 |
45 |
| Sınıf Dışı Ç. Süresi |
5 |
3 |
15 |
| Ödevler |
1 |
20 |
20 |
| Ara Sınavlar |
1 |
20 |
20 |
| Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
20 |
20 |
| |
120 | AKTS Kredisi : 4
|
|
Ders Konuları
| Hafta |
Konu |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Döküman |
| 1 |
Giriş: Menü-Yemek Hizmet Yönetiminin Temelleri |
Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği |
Ders Materyalleri |
| 2 |
Menülerin Tarihi |
Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği |
Ders Materyalleri |
| 3 |
Menü Türlerini Keşfetme |
Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği |
Ders Materyalleri |
| 4 |
Menü Türlerini Keşfetme |
Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği |
Ders Materyalleri |
| 5 |
Menülerin Tasarımı ve Düzeni |
Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği |
Ders Materyalleri |
| 6 |
Menülerin Tasarımı ve Düzeni |
Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği |
Ders Materyalleri |
| 7 |
Menü Fiyatlandırma Uygulamaları |
Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği |
Ders Materyalleri |
| 8 |
Vize sınavı |
Ara Sınav |
- |
| 9 |
Menü Geliştirme Analizi |
Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği |
Ders Materyalleri |
| 10 |
Beverage Menus |
Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği |
Ders Materyalleri |
| 11 |
Ziyafet ve Toplantı Menüleri |
Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği |
Ders Materyalleri |
| 12 |
Menü Mühendisliği |
Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği |
Ders Materyalleri |
| 13 |
Ünlü şef menüleri |
Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği |
Ders Materyalleri |
| 14 |
Tarihi Menüler |
Anlatım Yöntemi ve Soru Cevap Tekniği |
Ders Materyalleri |
| 15 |
Tekrar |
- |
- |
|
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
| # |
Açıklama |
| 1 |
Menü kavramını, menü türlerini ve yiyecek içecek sektörü için menünün önemini anlar. |
| 2 |
Menü planlaması ve tasarımını kavrayabilir. |
| 3 |
Menü fiyatlama ve menü analizi konularını kavrayabilir. |
| 4 |
Restoran menü yönetim süreçleri ile ilgili çalışmaları takip eder. |
| 5 |
Restoran menü planlama, tasarım, fiyatlama, analiz, geliştirme, performans ve mühendisliği konusunda literatürden örnekler verir. |
|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
| |
P1 |
P2 |
P3 |
P4 |
P5 |
P6 |
P7 |
P8 |
P9 |
P10 |
P11 |
|
Ö1 |
1 | 3 | 4 | 3 | 2 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 |
|
Ö2 |
2 | 3 | 4 | 2 | 2 | 2 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 |
|
Ö3 |
1 | 4 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 |
|
Ö4 |
2 | 3 | 4 | 3 | 3 | 1 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 |
|
Ö5 |
2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 2 | 3 |
|
Katkı Düzeyi: 0:Yok 1:Çok Düşük 2:Düşük 3:Orta 4:Yüksek 5:Çok Yüksek