ULUSLARARASI MUTFAK KÜLTÜRÜ

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GMS22703 6 3 3 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Uluslararası mutfakların kültürünü tanıma ve uygulamalarını kavrama. Avrupa mutfaklarının kültürlerini kavrama ve uygulama. Söz konusu mutfaklarda kullanılan malzemeler, pişirme teknikleri ve servis usulleri hakkında bilgi sahibi olmak.
Dersin İçeriği Kültür kavramı, Türk mutfağı, Avruğa mutfağı, Asya Mutfağı
Dersin Ön Koşulları -
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA KESİCİ
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA KESİCİ
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019). Uluslararası Gastronomi: Temel Özellikler, Örnek Menüler ve Reçeteler. Ankara: Detay Yayıncılık.
Notlar Ders Notları
Döküman -
Ödev -

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 0
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 100
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 0
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 20
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 1 % 30
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 3 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 15 3 45
Sınıf Dışı Ç. Süresi 10 4 40
Ödevler 2 15 30
Ara Sınavlar 1 30 30
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 40 40
Kısa Sınav 0 0 0
  185 | AKTS Kredisi : 6

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Döküman
1 Gastronomi ve İlişkili Kavramlar Anlatım, sunum, tartışma Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019). Uluslararası Gastronomi: Temel Özellikler, Örnek Menüler ve Reçeteler. Ankara: Detay Yayıncılık.
2 Uluslararası Gastronomiye Genel Bakış Anlatım, sunum, tartışma Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019). Uluslararası Gastronomi: Temel Özellikler, Örnek Menüler ve Reçeteler. Ankara: Detay Yayıncılık.
3 Uluslararası Mutfak Kültürleri Anlatım, sunum, tartışma Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019). Uluslararası Gastronomi: Temel Özellikler, Örnek Menüler ve Reçeteler. Ankara: Detay Yayıncılık.
4 Fransız Mutfağı Anlatım, sunum, tartışma Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019). Uluslararası Gastronomi: Temel Özellikler, Örnek Menüler ve Reçeteler. Ankara: Detay Yayıncılık.
5 Türk Mutfağı Anlatım, sunum, tartışma Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019). Uluslararası Gastronomi: Temel Özellikler, Örnek Menüler ve Reçeteler. Ankara: Detay Yayıncılık.
6 Uzakdoğu ve Avustralya Mutfağı Anlatım, sunum, tartışma Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019). Uluslararası Gastronomi: Temel Özellikler, Örnek Menüler ve Reçeteler. Ankara: Detay Yayıncılık.
7 Amerika Mutfağı Anlatım, sunum, tartışma Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019). Uluslararası Gastronomi: Temel Özellikler, Örnek Menüler ve Reçeteler. Ankara: Detay Yayıncılık.
8 ARA SINAV - -
9 Güney Avrupa Mutfağı Anlatım, sunum, tartışma Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019). Uluslararası Gastronomi: Temel Özellikler, Örnek Menüler ve Reçeteler. Ankara: Detay Yayıncılık.
10 Kuzey Avrupa Mutfağı Anlatım, sunum, tartışma Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019). Uluslararası Gastronomi: Temel Özellikler, Örnek Menüler ve Reçeteler. Ankara: Detay Yayıncılık.
11 Orta Asya Mutfağı Anlatım, sunum, tartışma Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019). Uluslararası Gastronomi: Temel Özellikler, Örnek Menüler ve Reçeteler. Ankara: Detay Yayıncılık.
12 Ortadoğu Mutfağı Anlatım, sunum, tartışma Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019). Uluslararası Gastronomi: Temel Özellikler, Örnek Menüler ve Reçeteler. Ankara: Detay Yayıncılık.
13 Afrika Mutfağı Anlatım, sunum, tartışma Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019). Uluslararası Gastronomi: Temel Özellikler, Örnek Menüler ve Reçeteler. Ankara: Detay Yayıncılık.
14 Uluslararası Mutfaklarda Yeni Trendler Anlatım, sunum, tartışma Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019). Uluslararası Gastronomi: Temel Özellikler, Örnek Menüler ve Reçeteler. Ankara: Detay Yayıncılık.
15 Tekrar - -

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Dünyadaki gastronominin tarihi gelişimi hakkında genel bilgi sahibi olur.
2 Kıta ve ülke esasına göre uluslararası gastronomi hakkında bilgi sahibi olur.
3 Önemli mutfak kültürlerinin temel niteliklerini açıklar.
4 Mutfak kültürlerinin tarihsel gelişim süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
5 Ülkelerin özel yemek ve menüleri ile dünya gastronomi literatürüne katkıları hakkında bilgi sahibi olur.
6 Ülke mutfaklarının özelliklerini sıralar.
7 Ülke mutfaklarının önemli örnek reçetelerini sıralar.
8 Örnek reçetelerdeki tariflerin malzemeleri ve yapım süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16 P17 P18 P19
Ö1 5355453555455554555
Ö2 5355453555455554555
Ö3 5355453555455554555
Ö4 5355453555455554555
Ö5 5355453555455554555
Ö6 5355453555455554555
Ö7 5355453555455554555
Ö8 5355453555455554555

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek