Ders Genel Bilgileri
Ders Kodu |
AKTS |
T+U+L |
Kredi |
Ders Türü |
GMS22704 |
6 |
3 |
3 |
Zorunlu |
Ders Linki (Türkçe) :
|
Ders Linki (İngilizce) :
|
Dersin Dili |
Türkçe |
Dersin Düzeyi |
Yüksek Lisans |
Öğretim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Türü |
Zorunlu |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı, gastronomi alanında yapılan araştırmaların yöntemlerini ve uygulamalarını anlamaktır. Öğrencilere, yemek kültürü, mutfak gelenekleri ve gastronomik yenilikler üzerine disiplinler arası bir bakış açısı kazandırmayı hedefler. Ayrıca, gastronominin sosyo-kültürel, ekonomik ve sürdürülebilirlik bağlamındaki etkilerini analiz etmeyi amaçlar. |
Dersin İçeriği |
Ders, gastronomi araştırmalarının temel ilkeleri, yöntemleri ve alan yazınına girişle başlar. Yemek antropolojisi, kültürel miras ve gastronominin tarihsel gelişimi ele alınır. Çağdaş gastronomi trendleri, gıda sürdürülebilirliği, yerel mutfakların küresel etkileri ve inovasyon süreçleri üzerinde durulur. Ayrıca, gastronomi alanında veri toplama, analiz etme ve sonuçları yorumlama yöntemleri de uygulamalı olarak öğretilir. |
Dersin Ön Koşulları |
- |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA KESİCİ |
Dersi Verenler |
Dr. Öğr. Üyesi Bahar BAYINDIR |
Dersin Yardımcıları |
- |
Staj Durumu |
Yok |
|
Dersin Kaynakları
Kaynaklar |
-Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar. |
Notlar |
- |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
- |
Ödev |
- |
|
Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler | % 0 |
---|
Mühendislik Bilimleri | % 0 |
---|
Mühendislik Tasarımı | % 0 |
---|
Sosyal Bilimler | % 50 |
---|
Eğitim Bilimleri | % 0 |
---|
Fen Bilimleri | % 0 |
---|
Sağlık Bilimleri | % 0 |
---|
Alan Bilgisi | % 49 |
|
Değerlendirme Ölçütleri |
Yarı Yıl Çalışmaları |
Sayısı |
Katkı |
Ara Sınav |
1 |
% 20 |
Kısa Sınav |
0 |
% 0 |
Ödev |
1 |
% 30 |
Devam |
0 |
% 0 |
Uygulama |
0 |
% 0 |
Proje |
0 |
% 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
% 50 |
Arazi Çalışması |
0 |
% 0 |
Atölye Çalışması |
0 |
% 0 |
Laboratuvar |
0 |
% 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama |
0 |
% 0 |
Toplam |
3
|
% 100
|
|
AKTS Hesaplama İçeriği |
Etkinlik |
Sayısı |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü |
Ders Süresi |
15 |
3 |
45 |
Sınıf Dışı Ç. Süresi |
10 |
3 |
30 |
Ödevler |
1 |
20 |
20 |
Ara Sınavlar |
0 |
0 |
0 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
25 |
25 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
|
120 | AKTS Kredisi : 4
|
|
Ders Konuları
Hafta |
Konu |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
1 |
Giriş, dersin amaçları ve temel tanımlar |
Anlatım |
- |
2 |
Gastronomi kavramına ilişkin genel bir bakış |
Kitap incelemesi |
Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar. |
3 |
Bilimsel araştırma inceleme teknikleri |
- |
Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar. |
4 |
Gastronomi ve yiyecek tarihi |
-Makale incelesi |
Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar. |
5 |
Gastronomik kimlik, destinasyon ve gastronomi ilişkisi |
-Makale incelesi |
Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar. |
6 |
Sürdürülebilir gastronomi |
-Makale incelesi |
Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar. |
7 |
Gastronomi turizmi ve cazibe unsurları |
-Makale incelesi |
Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar. |
8 |
Ara Sınav |
- |
- |
9 |
Gastronomi rotaları |
-Makale incelesi |
Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar. |
10 |
Yiyecek içecek işletmelerinde tüketici davranışı |
-Makale incelesi |
-Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar. |
11 |
Gastronomide iletişim stratejileri |
-Makale incelesi |
Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar. |
12 |
Dijital Gastronomi |
-Makale incelesi |
-Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar. |
13 |
Kişiselleştirilmiş gastronomi |
-Makale incelesi |
Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar. |
14 |
Fonksiyonel gıda eğilimleri |
-Makale incelesi |
-Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar. |
|
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
# |
Açıklama |
1 |
Gastronomi ile ilgili alanlardaki güncel gelişmeler hakkında bilgi sahibi olur. |
2 |
Gastronomi alanındaki güncel konulara ilişkin yapılmış olan araştırmalarla ilgili bilgi sahibi olur. |
3 |
Gastronomi konusunda güncel gelişmeleri tartışabilir. |
4 |
Gastronomi ile ilgili ulusal ve uluslararası araştırma eğilimlerini tartışır. |
5 |
Gastronomi alanına yön veren çalışmaları karşılaştırır. |
|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
|
P1 |
P2 |
P3 |
P4 |
P5 |
P6 |
P7 |
P8 |
P9 |
P10 |
P11 |
P12 |
P13 |
P14 |
P15 |
P16 |
P17 |
P18 |
P19 |
Ö1 |
4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 |
Ö2 |
4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 |
Ö3 |
3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 |
Ö4 |
4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 |
Ö5 |
3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
|
Katkı Düzeyi: 0:Yok 1:Çok Düşük 2:Düşük 3:Orta 4:Yüksek 5:Çok Yüksek