GASTRONOMİ ARAŞTIRMALARI

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GMS22704 6 3 3 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu dersin amacı, gastronomi alanında yapılan araştırmaların yöntemlerini ve uygulamalarını anlamaktır. Öğrencilere, yemek kültürü, mutfak gelenekleri ve gastronomik yenilikler üzerine disiplinler arası bir bakış açısı kazandırmayı hedefler. Ayrıca, gastronominin sosyo-kültürel, ekonomik ve sürdürülebilirlik bağlamındaki etkilerini analiz etmeyi amaçlar.
Dersin İçeriği Ders, gastronomi araştırmalarının temel ilkeleri, yöntemleri ve alan yazınına girişle başlar. Yemek antropolojisi, kültürel miras ve gastronominin tarihsel gelişimi ele alınır. Çağdaş gastronomi trendleri, gıda sürdürülebilirliği, yerel mutfakların küresel etkileri ve inovasyon süreçleri üzerinde durulur. Ayrıca, gastronomi alanında veri toplama, analiz etme ve sonuçları yorumlama yöntemleri de uygulamalı olarak öğretilir.
Dersin Ön Koşulları -
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA KESİCİ
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Bahar BAYINDIR
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar -Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar.
Notlar -
Ön Hazırlık ve Dokümanlar -
Ödev -

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 0
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 50
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 49
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 20
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 1 % 30
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 3 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 15 3 45
Sınıf Dışı Ç. Süresi 10 3 30
Ödevler 1 20 20
Ara Sınavlar 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 25 25
Kısa Sınav 0 0 0
  120 | AKTS Kredisi : 4

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Giriş, dersin amaçları ve temel tanımlar Anlatım -
2 Gastronomi kavramına ilişkin genel bir bakış Kitap incelemesi Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar.
3 Bilimsel araştırma inceleme teknikleri - Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar.
4 Gastronomi ve yiyecek tarihi -Makale incelesi Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar.
5 Gastronomik kimlik, destinasyon ve gastronomi ilişkisi -Makale incelesi Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar.
6 Sürdürülebilir gastronomi -Makale incelesi Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar.
7 Gastronomi turizmi ve cazibe unsurları -Makale incelesi Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar.
8 Ara Sınav - -
9 Gastronomi rotaları -Makale incelesi Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar.
10 Yiyecek içecek işletmelerinde tüketici davranışı -Makale incelesi -Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar.
11 Gastronomide iletişim stratejileri -Makale incelesi Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar.
12 Dijital Gastronomi -Makale incelesi -Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar.
13 Kişiselleştirilmiş gastronomi -Makale incelesi Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar.
14 Fonksiyonel gıda eğilimleri -Makale incelesi -Makaleler, tezler ve ilgili kitaplar.

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Gastronomi ile ilgili alanlardaki güncel gelişmeler hakkında bilgi sahibi olur.
2 Gastronomi alanındaki güncel konulara ilişkin yapılmış olan araştırmalarla ilgili bilgi sahibi olur.
3 Gastronomi konusunda güncel gelişmeleri tartışabilir.
4 Gastronomi ile ilgili ulusal ve uluslararası araştırma eğilimlerini tartışır.
5 Gastronomi alanına yön veren çalışmaları karşılaştırır.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16 P17 P18 P19
Ö1 4434444434444434334
Ö2 4334444434443443443
Ö3 3444434433434444343
Ö4 4433333333334434444
Ö5 3443443443344444444

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek