GASTRONOMİDE GÜNCEL AKIMLAR

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GMS22705 6 3 3 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Dersin amacı, gastronomi bilimi ve gastronomi turizminin temelleri, kaynakları hakkında bilgi sahibi olunması ve gastronomi alanına yön veren farklı yaklaşımların, akımların ve dinamiklerin anlaşılması, irdelenmesidir.
Dersin İçeriği Ders kapsamında, gastronomi bilimi, gastronomi turizminin temelleri, kaynakları, gastronomi alanındaki güncel trendler ve ilgili konular ele alınarak tartışılacak, gastronomi turizmini geliştirmek için yapılması gerekenler irdelenecek ve ele alınan konularla ilgili ulusal ve uluslararası bilimsel makaleler taranıp incelenecektir.
Dersin Ön Koşulları -
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA KESİCİ
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Meltem YALÇIN KAYIKÇI
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar -Literatürdeki makaleler, tezler ve ilgili kitaplar. Kurgun, H. (2017). Gastronomi Trendleri: Milenyum ve Ötesi. Detay Yayıncılık, Ankara. Gastronomide Güncel Eğilimler, (2021). Editörler: Tolga Akcan, Günceli Güçlütürk Baran, Gamze Özoğul, Akademisyen Kitabevi.
Notlar -
Döküman -
Ödev -

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 0
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 100
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 0
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 1 % 20
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 3 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 15 3 45
Sınıf Dışı Ç. Süresi 10 4 40
Ödevler 2 15 30
Ara Sınavlar 1 30 30
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 40 40
Kısa Sınav 0 0 0
  185 | AKTS Kredisi : 6

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Döküman
1 1Giriş, dersin amaçları ve temel tanımlar -Anlatım, Sunum ve Tartışma İlk haftaya ilişkin herhangi bir ön hazırlık söz konusu değildir.
2 2Temel Kavramlar -Anlatım, Sunum ve Tartışma Konuya ilişkin bilimsel makale incelemeleri
3 3Sürdürülebilir gastronomi – çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik -Anlatım, Sunum ve Tartışma Konuya ilişkin bilimsel makale incelemeleri
4 4Küreselleşme ve yerelleşme ekseninde gastronomi -Anlatım, Sunum ve Tartışma Konuya ilişkin bilimsel makale incelemeleri
5 5Gastronomi Turizmi Cazibe Unsurları ve seyahat motivasyonları -Anlatım, Sunum ve Tartışma Konuya ilişkin bilimsel makale incelemeleri
6 6Gastronomik kimlik, destinasyon ve gastronomi ilişkisi -Anlatım, Sunum ve Tartışma Konuya ilişkin bilimsel makale incelemeleri
7 7Trendler ve Gastronomi Ekosistemi -Anlatım, Sunum ve Tartışma Konuya ilişkin bilimsel makale incelemeleri
8 8Ara Sınav - -
9 9Nörogastronomi ve gastro deneyim -Anlatım, Sunum ve Tartışma Konuya ilişkin bilimsel makale incelemeleri
10 10Kişiselleştirilmiş Gastronomi -Anlatım, Sunum ve Tartışma Konuya ilişkin bilimsel makale incelemeleri
11 11Vejetaryen ve vegan akımları – Freegan food akımı -Anlatım, Sunum ve Tartışma Konuya ilişkin bilimsel makale incelemeleri
12 12Fonksiyonel gıda eğilimleri -Anlatım, Sunum ve Tartışma Konuya ilişkin bilimsel makale incelemeleri
13 13Gıda Korkusu – Gastro endişe -Anlatım, Sunum ve Tartışma Konuya ilişkin bilimsel makale incelemeleri
14 14Dijital Gastronomi ve gastronominin geleceğine ilişkin değerlendirmeler -Anlatım, Sunum ve Tartışma Konuya ilişkin bilimsel makale incelemeleri
15 Tekrar - -

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 1. Gastronomi ile ilgili alanlardaki güncel gelişmeler hakkında bilgi sahibi olur.
2 2. Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve bireysel öğrenme sürecini yönetir.
3 3. Gastronomi ile ilgili ulusal ve uluslararası araştırma eğilimlerini tartışır.
4 4. Gastronominin temel kavramlarını tanımlar.
5 5. Gastronomi alanındaki güncel konulara ilişkin yapılmış olan araştırmalarla ilgili bilgi sahibi olur.
6 6. Gastronomi turizminin temellerini ve kaynaklarını açıklar.
7 7. Gastronomi alanına yön veren akımları açıklar.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16 P17 P18 P19
Ö1 3433454343455555555
Ö2 4444444444444444444
Ö3 5454454545444555555
Ö4 5555555444444444444
Ö5 4444545454545454543
Ö6 5454545454344444444
Ö7 4444333344444443333

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek