YEMEK SOSYOLOJİSİ

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GMS22707 6 3 3 Seçmeli
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı; yeme ve içme faaliyetlerinin toplumsal ve kültürel anlamlarını, toplum bilimi ve insan bilimi açısından değerlendirmesini sağlamaktır.
Dersin İçeriği Besin sisteminin toplumsal boyutları, insan geçiminin kökenleri, modern besin sisteminin gelişimi, besinler ve yeme üzerine sosyolojik yaklaşımlar, yemek yemenin toplumsal örgütlenmesi, yemek aile ve topluluk, dışarıda yemek yemenin sosyolojisi ve antropolojisi, yemek sağlık ve refah, beslenme biçimi ve sağlığa ilişkin değişen algılamalar, yiyeceğe ilişkin riskler, endişeler ve korkular, rejim, yağ ve beden imgesi, besinlere yönelik tercih etme ve kaçınma biçimleri, etin bilinmeyen anlamları, vejetaryen seçeneği, şeker ve şekerleme, kültürel miras olarak yemek, coğrafi işaretleme.
Dersin Ön Koşulları -
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa KESİCİ
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Mustafa KESİCİ
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Yemek Sosyolojisi, Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bakış, Hayati Beşirli
Notlar -
Döküman -
Ödev -

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 0
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 100
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 0
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 1 % 20
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 3 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 15 3 45
Sınıf Dışı Ç. Süresi 10 4 40
Ödevler 2 30 60
Ara Sınavlar 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Kısa Sınav 0 0 0
  175 | AKTS Kredisi : 6

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Döküman
1 Besin sisteminin toplumsal boyutlarının tartışılması. İnsanın yaşamında beslenme biçimlerinin tarihsel kökenleri Anlatım, sunum, tartışma Yemek Sosyolojisi: Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bakış Hayati Beşirli, Yemek, Mutfak, Sınıf: Karşılaştırmalı Sosyoloji Çalışması Jack Goody ve Müge Günay
2 Modern besin sistemlerinin gelişimi. Anlatım, sunum, tartışma Yemek Sosyolojisi: Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bakış Hayati Beşirli, Yemek, Mutfak, Sınıf: Karşılaştırmalı Sosyoloji Çalışması Jack Goody ve Müge Günay
3 Besinler ve yeme üzerine sosyolojik yaklaşımlar. Anlatım, sunum, tartışma Yemek Sosyolojisi: Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bakış Hayati Beşirli, Yemek, Mutfak, Sınıf: Karşılaştırmalı Sosyoloji Çalışması Jack Goody ve Müge Günay
4 Yemek yemenin toplumsal örgütlenmesi. Anlatım, sunum, tartışma Yemek Sosyolojisi: Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bakış Hayati Beşirli, Yemek, Mutfak, Sınıf: Karşılaştırmalı Sosyoloji Çalışması Jack Goody ve Müge Günay
5 Yemek aile ve topluluk. Anlatım, sunum, tartışma Yemek Sosyolojisi: Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bakış Hayati Beşirli, Yemek, Mutfak, Sınıf: Karşılaştırmalı Sosyoloji Çalışması Jack Goody ve Müge Günay
6 Evin dışarısında yemek. Anlatım, sunum, tartışma Yemek Sosyolojisi: Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bakış Hayati Beşirli, Yemek, Mutfak, Sınıf: Karşılaştırmalı Sosyoloji Çalışması Jack Goody ve Müge Günay
7 Beslenme biçimi ve sağlığa ilişkin değişen algılamalar. Anlatım, sunum, tartışma Yemek Sosyolojisi: Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bakış Hayati Beşirli, Yemek, Mutfak, Sınıf: Karşılaştırmalı Sosyoloji Çalışması Jack Goody ve Müge Günay
8 Ara Sınav - -
9 Yiyeceğe ilişkin riskler, endişeler ve korkular. Anlatım, sunum, tartışma Yemek Sosyolojisi: Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bakış Hayati Beşirli, Yemek, Mutfak, Sınıf: Karşılaştırmalı Sosyoloji Çalışması Jack Goody ve Müge Günay
10 Rejim, yağ ve beden imgesi. Anlatım, sunum, tartışma Yemek Sosyolojisi: Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bakış Hayati Beşirli, Yemek, Mutfak, Sınıf: Karşılaştırmalı Sosyoloji Çalışması Jack Goody ve Müge Günay
11 Etin kültürel toplumsal anlamları. Anlatım, sunum, tartışma Yemek Sosyolojisi: Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bakış Hayati Beşirli, Yemek, Mutfak, Sınıf: Karşılaştırmalı Sosyoloji Çalışması Jack Goody ve Müge Günay
12 Vejetaryen olmak, et yemeyi tercih etmemenin kültürel ve toplumsal anlamları. Anlatım, sunum, tartışma Yemek Sosyolojisi: Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bakış Hayati Beşirli, Yemek, Mutfak, Sınıf: Karşılaştırmalı Sosyoloji Çalışması Jack Goody ve Müge Günay
13 Şeker yemenin kültürel ve toplumsal anlamları. Anlatım, sunum, tartışma Yemek Sosyolojisi: Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bakış Hayati Beşirli, Yemek, Mutfak, Sınıf: Karşılaştırmalı Sosyoloji Çalışması Jack Goody ve Müge Günay
14 Kültürel miras olarak yemek ve yemeğin coğrafi işaretlemesi. Anlatım, sunum, tartışma Yemek Sosyolojisi: Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bakış Hayati Beşirli, Yemek, Mutfak, Sınıf: Karşılaştırmalı Sosyoloji Çalışması Jack Goody ve Müge Günay
15 Öğrenci Sunumları (Konu ile ilgili) Sunum Sunum

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Besin sisteminin toplumsal boyutlarını açıklar.
2 Yemek yemenin toplumsal örgütlenmesini açıklar.
3 Beslenme biçimi ve sağlığa ilişkin değişen algılamaları açıklar.
4 Yiyeceğe ilişkin riskler endişeler ve korkuların sosyolojik boyutunu açıklar.
5 Rejim, yağ ve beden imgesini açıklar.
6 Et yemek ve et yememek davranışının sosyolojik ve antropolojik analizini yapar.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16 P17 P18 P19
Ö1 3334333333333333333
Ö2 4323332333334333223
Ö3 4444444444444444444
Ö4 3222222222222222222
Ö5 2222222222222222222
Ö6 2222222223232322323

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek