GASTRONOMİ ROTALARI

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GMS22714 5 3 3 Seçmeli
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı, gastronomi rotalarının oluşturulmasında kullanılan temel kavram ve yaklaşımları tanıtmaktır. Öğrencilere, yerel ve uluslararası mutfak kültürlerinin turizmle ilişkisinin analiz edilmesi, gastronomi destinasyonlarının planlanması ve gastronomik deneyimlerin tasarlanması konusunda bilgi ve beceri kazandırmayı hedefler.
Dersin İçeriği Ders, gastronomi rotalarının tarihçesi ve gelişimiyle başlar. Yerel ve bölgesel mutfakların gastronomi turizmine etkisi, kültürel mirasın gastronomi rotalarındaki rolü ve gastronomik ürünlerin tanıtımı ele alınır. Ayrıca, sürdürülebilir turizm bağlamında gastronomi rotalarının önemi, rotaların planlama süreçleri ve ziyaretçi deneyimlerinin geliştirilmesi üzerinde durulur. Bu kapsamda, dünyadan ve Türkiyeden örnek gastronomi rotaları incelenir.
Dersin Ön Koşulları -
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA KESİCİ
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Bahar BAYINDIR
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Şengül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Gastronomi Turizmi: Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Detay Yayıncılık., Akbaba, A. ve Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi. Ankara: Detay Yayıncılık., Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019).Uluslararası Gastronomi: Temel Özellikler- Örnek Menüler ve Reçeteler. Ankara: Detay Yayıncılık., Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019). Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı: Tarihçe, Hammadde, Ritüeller, Özgün Yemekler ve Reçeteler. Ankara: Detay Yayıncılık.
Notlar Ders notları
Ön Hazırlık ve Dokümanlar -
Ödev -

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 0
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 100
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 0
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 1 % 20
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 3 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 15 3 45
Sınıf Dışı Ç. Süresi 10 3 30
Ödevler 1 10 10
Ara Sınavlar 1 30 30
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 40 40
Kısa Sınav 0 0 0
  155 | AKTS Kredisi : 5

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Gastronomi Turizmi, Gastronomi Rotası ve Gastronomi Turu Kavramları Anlatım, sunum, tartışma Şengül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Gastronomi Turizmi: Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Detay Yayıncılık., Akbaba, A. ve Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi. Ankara: Detay Yayıncılık., Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019).Uluslararası Gastronomi: Temel Özellikler- Örnek Menüler ve Reçeteler. Ankara: Detay Yayıncılık., Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019). Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı: Tarihçe, Hammadde, Ritüeller, Özgün Yemekler ve Reçeteler. Ankara: Detay Yayıncılık.
2 Zeytin ve Zeytinyağı Rotaları ve Turları Anlatım, sunum, tartışma Şengül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Gastronomi Turizmi: Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Detay Yayıncılık.
3 Peynir Rotaları ve Turları Anlatım, sunum, tartışma engül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Gastronomi Turizmi: Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Detay Yayıncılık.
4 Baharat Rotaları ve Turları Anlatım, sunum, tartışma engül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Gastronomi Turizmi: Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Detay Yayıncılık.
5 Vanilya Rotaları ve Turları Anlatım, sunum, tartışma engül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Gastronomi Turizmi: Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Detay Yayıncılık.
6 Çay Rotaları ve Turları Anlatım, sunum, tartışma engül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Gastronomi Turizmi: Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Detay Yayıncılık.
7 Kahve Rotaları ve Turları Anlatım, sunum, tartışma Şengül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Gastronomi Turizmi: Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Detay Yayıncılık.
8 ARA SINAV .
9 Çikolata Rotaları ve Turları Anlatım, sunum, tartışma Şengül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Gastronomi Turizmi: Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Detay Yayıncılık.
10 Şarap Rotaları ve Turları Anlatım, sunum, tartışma Şengül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Gastronomi Turizmi: Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Detay Yayıncılık.
11 Votka, Viski ve Bira Rotaları ve Turları Anlatım, sunum, tartışma Şengül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Gastronomi Turizmi: Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Detay Yayıncılık.
12 Makarna, Pizza, Mantı ve Çibörek Rotaları ve Turları Anlatım, sunum, tartışma Şengül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Gastronomi Turizmi: Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Detay Yayıncılık.
13 Kebap, Döner, Köfte, Lahmacun ve Pide Rotaları ve Turları Anlatım, sunum, tartışma Şengül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Gastronomi Turizmi: Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Detay Yayıncılık.
14 Baklava ve Künefe Rotaları ve Turları Anlatım, sunum, tartışma Şengül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Gastronomi Turizmi: Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Detay Yayıncılık.
15 Tekrar Anlatım, sunum, tartışma Şengül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Gastronomi Turizmi: Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Detay Yayıncılık.

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Gastronomi turizmi hakkında genel bilgi sahibi olur.
2 Gastronomi turizmi kapsamında ele alınabilecek ürünleri değerlendirir.
3 Gastronomi turizmi kapsamında ele alınabilecek ürünlerin hazırlık ve sunumu hakkında bilgi sahibi olur.
4 Gastronomi turizmi kapsamında ele alınabilecek ürünlerin üretim ve tüketim yerlerini ele alarak uluslararası ve ulusal rotalar belirler.
5 Belirlenen rotalara ilişkin tur güzergâhlarına karar verir.
6 Belirlenen rotaları göz önünde bulundurarak örnek tur programları hazırlar.
7 Gastronomi turlarında ele alınabilecek ürünlerin neden ve nasıl tüketilmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olur.
8 Gastronomi turlarında ele alınabilecek ürünlerin nerede ve ne zaman tüketilmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olur.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16 P17 P18 P19
Ö1 5555555555555555555
Ö2 5555555555555555555
Ö3 5555555555555555555
Ö4 5555555555555555555
Ö5 5555555555555555555
Ö6 5555555555555555555
Ö7 5555555555555555555
Ö8 5555555555555555555

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek