ANTİK DÖNEMDE BESLENME

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
GMS22719 6 3 3 Seçmeli
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı, antik dönemde yaşamış medeniyetlerin beslenme alışkanlıklarını, üretim, tüketim ve dağıtım sistemlerini anlamaktır. Ayrıca, bu süreçlerin sosyo-ekonomik, kültürel ve coğrafi etkilerini inceleyerek tarihsel beslenme pratiklerinin günümüzle ilişkisini ortaya koymayı hedefler.
Dersin İçeriği Ders, antik Mezopotamya, Mısır, Yunan ve Roma gibi medeniyetlerin beslenme alışkanlıklarını ele alır. Tarım, hayvancılık, balıkçılık gibi temel gıda üretim yöntemleri; tahıl, meyve, sebze, et ve süt ürünlerinin kullanımı; yemek tarifleri, mutfak ekipmanları ve yemek kültürü üzerinde durulur. Ayrıca, ticaret yolları ve besin maddelerinin taşınması, dini ritüeller ve bayram yemeklerinin beslenme üzerindeki etkileri de incelenir.
Dersin Ön Koşulları -
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA KESİCİ
Dersi Verenler Doç. Dr. Bilal DEVECİ
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Akbaba, A. ve Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi. Ankara: Detay Yayıncılık., Işın, P. M. (2018). Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Notlar Ders Notları
Döküman -
Ödev -

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 0
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 100
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 0
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 1 % 20
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 3 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 15 3 45
Sınıf Dışı Ç. Süresi 10 4 40
Ödevler 2 15 30
Ara Sınavlar 1 30 30
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 40 40
Kısa Sınav 0 0 0
  185 | AKTS Kredisi : 6

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Döküman
1 Tarihsel Süreçte Gastronomi Anlatım, sunum, tartışma Akbaba, A. ve Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi. Ankara: Detay Yayıncılık., Işın, P. M. (2018). Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
2 Paleolitik Çağ’da Gastronomi Faaliyetleri Anlatım, sunum, tartışma Akbaba, A. ve Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi. Ankara: Detay Yayıncılık., Işın, P. M. (2018). Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
3 Mezolitik Çağ’da Gastronomi Faaliyetleri Anlatım, sunum, tartışma Akbaba, A. ve Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi. Ankara: Detay Yayıncılık., Işın, P. M. (2018). Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
4 Neolitik Çağ’da Gastronomi Faaliyetleri Anlatım, sunum, tartışma Akbaba, A. ve Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi. Ankara: Detay Yayıncılık., Işın, P. M. (2018). Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
5 Maden Çağı’nda Gastronomi Faaliyetleri Anlatım, sunum, tartışma Akbaba, A. ve Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi. Ankara: Detay Yayıncılık., Işın, P. M. (2018). Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
6 Sümerlerde Beslenme ve Mutfak Kültürü Anlatım, sunum, tartışma Işın, P. M. (2018). Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
7 Akadlarda Beslenme ve Mutfak Kültürü Anlatım, sunum, tartışma Işın, P. M. (2018). Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
8 ARA SINAV - -
9 Asurlarda Beslenme ve Mutfak Kültürü Anlatım, sunum, tartışma Işın, P. M. (2018). Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
10 Babillerde Beslenme ve Mutfak Kültürü Anlatım, sunum, tartışma Işın, P. M. (2018). Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
11 Hititlerde Beslenme ve Mutfak Kültürü Anlatım, sunum, tartışma Işın, P. M. (2018). Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
12 Antik Mısır’da Beslenme ve Mutfak Kültürü Anlatım, sunum, tartışma Işın, P. M. (2018). Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
13 Antik Yunan’da Beslenme ve Mutfak Kültürü Anlatım, sunum, tartışma Işın, P. M. (2018). Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
14 Antik Roma’da Beslenme ve Mutfak Kültürü Anlatım, sunum, tartışma Işın, P. M. (2018). Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
15 Tekrar - --

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Tarihsel süreçteki medeniyetlerin sosyokültürel yapısı hakkında genel bilgi sahibi olur.
2 Tarih öncesi çağlardaki gastronomi faaliyetlerini değerlendirir.
3 Tarih öncesi çağlardaki gastronomi faaliyetlerini ayrıştırır.
4 Toplumların beslenme davranışları hakkında bilgi sahibi olur.
5 Toplumların beslenme davranışlarını karşılaştırır.
6 Toplumların mutfak kültürü hakkında bilgi sahibi olur.
7 Toplumların mutfak kültürünü karşılaştırır.
8 Coğrafya ve gıda hammaddesi arasındaki ilişkiyi anlar.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16 P17 P18 P19
Ö1 5355554555255551554
Ö2 5455553555155551554
Ö3 5255453555355551554
Ö4 5354453555355551554
Ö5 5255453555355551554
Ö6 5455453555355551554
Ö7 5455453555355551554
Ö8 5455453555355551554

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek