Ders Genel Bilgileri
Ders Kodu |
AKTS |
T+U+L |
Kredi |
Ders Türü |
IGT17703 |
5 |
3+0 |
3 |
Seçmeli |
Ders Linki (Türkçe) :
|
Ders Linki (İngilizce) :
|
Dersin Dili |
Türkçe |
Dersin Düzeyi |
Yüksek Lisans |
Öğretim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Türü |
Seçmeli |
Dersin Amacı |
İş Hijyeni Mevzuatı, İş Hijyeninin Prensipleri, Hijyen ve Sanitasyon ile insan sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve sağlığın tekrar kazanılması için uygulanan tüm işlem basamaklarının kavranması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği |
İş hijyeni ve ortamına giriş, iş hijyeninin tanımı, kapsamı ve boyutları, endüstri içerisinde insan, endüstri hijyenistinin tanımlanması, iş hijyeni konusunda sorumluluklar ve ilişkiler. |
Dersin Ön Koşulları |
Bulunmamaktadır |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Cemile ÖZCAN |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Bayram ÇETİN |
Dersin Yardımcıları |
Bulunmamaktadır |
Staj Durumu |
Yok |
|
Dersin Kaynakları
Kaynaklar |
1.İş Hijyeni ve Ortam Gözetimi Ders Notları2. İSG Mevzuatı |
Notlar |
Ders notları, öğrenci sunumları, konuyla ilgili dokumanlar |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
Sınıf Ders Notları |
Ödev |
Araştırma sonuçlarının rapor haline getirilmesi |
|
Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler | % 5 |
---|
Mühendislik Bilimleri | % 10 |
---|
Mühendislik Tasarımı | % 0 |
---|
Sosyal Bilimler | % 0 |
---|
Eğitim Bilimleri | % 0 |
---|
Fen Bilimleri | % 5 |
---|
Sağlık Bilimleri | % 20 |
---|
Alan Bilgisi | % 60 |
|
Değerlendirme Ölçütleri |
Yarı Yıl Çalışmaları |
Sayısı |
Katkı |
Ara Sınav |
1 |
% 40 |
Kısa Sınav |
0 |
% 0 |
Ödev |
0 |
% 0 |
Devam |
0 |
% 0 |
Uygulama |
0 |
% 0 |
Proje |
0 |
% 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
% 60 |
Arazi Çalışması |
0 |
% 0 |
Atölye Çalışması |
0 |
% 0 |
Laboratuvar |
0 |
% 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama |
0 |
% 0 |
Toplam |
2
|
% 100
|
|
AKTS Hesaplama İçeriği |
Etkinlik |
Sayısı |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü |
Ders Süresi |
14 |
3 |
42 |
Sınıf Dışı Ç. Süresi |
17 |
6 |
102 |
Ödevler |
0 |
0 |
0 |
Ara Sınavlar |
1 |
1 |
1 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
1 |
1 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
|
146 | AKTS Kredisi : 5
|
|
Ders Konuları
Hafta |
Konu |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Ön Hazırlık ve Dokümanlar |
1 |
İş hijyeni ve amaçları |
|
|
2 |
Endüstriyel hijyenin konuları |
|
|
3 |
İSG uzmanı ve İş yeri hekiminin sorumlulukları |
|
|
4 |
Mevzuatta İş Hijyeni |
|
|
5 |
İş Hijyeni Programı adımları |
|
|
6 |
Ortam Hijyeni |
|
|
7 |
Kimyasal, Biyolojik, Fiziksel ve Ergonomik Tehlikeler ve Değerlendirilmeleri |
|
|
8 |
Ara Sınav |
|
|
9 |
Ölçüm ve Kontrol Yöntemleri |
|
|
10 |
Fiziksel ve Biyolojik Etmenlere Yönelik Hijyen Önlemleri |
|
|
11 |
Laboratuvarda Alınması Gereken Önlemler |
|
|
12 |
Fiziksel Etkenlere Bağlı Meslek Hastalıkları |
|
|
13 |
Biyolojik Etkenlere Bağlı Meslek Hastalıkları |
|
|
14 |
İş Hijyeni ve ortam gözetimi İle İlgili Mevzuat |
|
|
15 |
Genel değerlendirme. |
|
|
|
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
# |
Açıklama |
1 |
İş hijyeni ile ilgili gerekli bilgileri öğrenir |
2 |
Çalışma ortam gözetimine yönelik gerekli bilgileri öğrenir |
3 |
İş hijyeni ve ortam gözetimi ile ilgili mevzuata hakim olur |
4 |
İş hijyeni ve ortam gözetimi ile ilgili sorunlara çözüm üretebilir |
5 |
Tehlikelerle ilgili risk analizi yaparak önleyici faaliyetleri belirleyebilirler |
|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
|
P1 |
P2 |
P3 |
P4 |
P5 |
P6 |
P7 |
P8 |
P9 |
P10 |
P11 |
Ö1 |
4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
Ö2 |
4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 |
Ö3 |
4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
Ö4 |
4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
Ö5 |
4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
|
Katkı Düzeyi: 0:Yok 1:Çok Düşük 2:Düşük 3:Orta 4:Yüksek 5:Çok Yüksek