GIDA TEKNOLOJİSİ

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
KMP13208 3 3+0 3 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu dersin amacı, 1.Gıda bileşenlerinin önemli özelliklerini ve kimyasal yapılarını öğrenmek, gıda işlenmesi sırasında oluşan reaksiyonları anlamak, gıda kalitesi üzerine her bir bileşenin etkisi için eleştirel olarak düşünmek, gıda grupları ve onların bozunmaları hakkında genel bilgi sahibi olmak 2.Gıdadaki organik ve inorganik bileşiklerin önemini kavramak. 3.Gıda koruma ve depolanma işlemlerinin metotlarını ve önemini kavramak.
Dersin İçeriği Gıda KimyasıGıda Mikrobiyolojisi ve Gıda ZehirlenmeleriGıdalarda Temel İşlemler ve Saklama Yöntemleri Gıda Üretim TeknolojileriGıda Tüzüğü
Dersin Ön Koşulları -
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. Ümit GÜLYÜZ
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi Süreyya Hancı MUSALLİ
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Gıda teknolojisi, Prof.Dr. Sıdıka Bulduk; Gıda Biyoteknolojisi, Prof.Dr. Necla Aran; Beslenme, Prof.Dr. Ayşe Baysal.
Notlar Gıda teknolojisi, Prof.Dr. Sıdıka Bulduk; Gıda Biyoteknolojisi, Prof.Dr. Necla Aran; Beslenme, Prof.Dr. Ayşe Baysal.
Ön Hazırlık ve Dokümanlar -
Ödev Gida Teknolojisi Ürün uygulamaları

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 20
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 40
Sağlık Bilimleri% 40
Alan Bilgisi% 0
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 10
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 2 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 15 3 45
Sınıf Dışı Ç. Süresi 15 1 15
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
  100 | AKTS Kredisi : 3

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Gıda Kimyasına Giriş(Karbonhidratlar,yağlar, proteinler, vitaminler, ve minerallerin yapısı, sınıflandırılması ve fonksiyonel özellikleri) Anlatım ders kitabı
2 Karbonhidratlar ve Yağların Yapısı, Sınıflandırılması ve Fonksiyonel Özellikleri Anlatım ders kitabı
3 Proteinler, Vitaminler ve Minerallar Yapısı, Sınıflandırılması ve Fonksiyonel Özellikleri Anlatım ders kitabı
4 Fermantasyon ve Fermente Gıdalar Anlatım ders kitabı
5 Fermentasyon ve Fermente Gıdalar, Gıda mikrobiyolojisi, gıdalardaki önemli mikroorganizmalar ve besin zehirlenmeleri Anlatım ders kitabı
6 Süt ve Süt ürünleri Teknolojisi, Et ve et ürünleri teknolojisi, Meyve ve sebze teknolojisi, Bitkisel Yağlar Teknolojisi Anlatım ders kitabı
7 Tahıl Teknolojisi, Gıda Katkı Maddeleri Anlatım ders kitabı
8 Vize sınavı Problem çözme ders kitabı
9 Alkollü içkiler, Özel Gıdalar Teknolojisi : Sirke, Turşu, Boza, Zeytin Teknolojisi Anlatım Ders kitabı
10 Özel Gıdalar Teknolojisi ; Şeker Teknolojisi, Çay Teknolojisi, Anlatım ders kitabı
11 Özel Gıdalar Teknolojisi ;Kahve Teknolojisi, Bal Teknolojisi, çıkolata Teknolojısı, Tahin Teknolojisi Anlatım ders kitabı
12 Gıdalarda Temel İşlemler ve Saklama Yöntemleri; kurutma, evaporasyon, dondurma, soğutma, kristalizasyon, ekstrüzyon, haşlama, pişirme Anlatım ders kitabı
13 Gıdalarda Temel İşlemler ve Saklama Yöntemleri; termizasyon, pastörizasyon, sterilizasyon işlemi yapmak, asit, alkol fermantasyonu yapmak, Anlatım ders kitabı
14 Depo Koşullarını Sağlamak, Soğukta Depolamak, Dondurarak Depolamak Anlatım ders kitabı
15 Depo koşullarını sağlamak, Dondurarak Depolamak, Gıda Tüzüğü Anlatım ders kitabı

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Gıda grupları vebozunmaları hakkındabilgi sahibi olabilme
2 Gıdadaki vitamin ve inorganik bileşiklerin önemini öğrenebilme
3 Gıda koruma ve depolanma işlemlerinin ve metotlarının önemini öğrenebilme
4 Gıda sektöründeki teknolojik gelişmeleri takip edebilme, kimya bilgisiyle yorumlayabilme, tartışabilme ve sorunlara çözüm önerisi getirebilme
5 Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun üretim yapılabilmesi için gerekli koşul ve kuralları kavrayabilme ve uygulayabilme
6 Gıda ürünlerinde kullanılan katkı maddelerinin fonksiyonlarını açıklayabilme ve kullanım şekillerine uygun kullanılmasını yönetebilme

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Ö1 5414431222
Ö2 5414431222
Ö3 5414431222
Ö4 5414431222
Ö5 4412431222
Ö6 4412431222

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek