Moleküler Biyoloji

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
MBG22710 6 3+0 3 Seçmeli
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Moleküler biyoloji sürekli olarak gelişen ve doğa bilimleri ile birlikte sosyal bilimleri de etkileyen bir bilim alanıdır. Dersin amacı her yıl dersin katılımcı profilini de göz önüne alarak, moleküler biyoloji alanında gerçekleşen yeniliklerin katılımcılara anlatılması ve bu konuların karşılıklı olarak tartışılmasıdır. Deresin içeriği kısmında verilen başlıklar aktüel olup her yıl birkaç başlık değişebilir.
Dersin İçeriği DNA’nın yapısı ve özellikleri, prokaryotik ve ökaryotik gen ve genom yapıları-özellikleri, mRNA-tRNA-rRNA’nın yapısı ve özellikleri, gen transkripsiyonu ve translasyon ve DNA replikasyonun moleküler mekanizmaları ve kontrol sistemleri, operon organizasyonu, gen ekspresyon kontrol mekanizmaları prokaryotik-ökaryotik kromozom yapıları, kromatinler, nükleozomlar.
Dersin Ön Koşulları -
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Bilal BALKAN
Dersi Verenler Doç. Dr. Seda BALKAN
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar 1) Campbell Biology 10th Edition, Jane B. Reece, Lisa A. Urry, Michael L. Cain, Steven A. Wasserman, Peter V. Minorsky, Robert B. Jackson. Benjamin Cummings, 2013 2) Molecular Biology of the Cell, Alberts B., Johnson A., Lewis J., Raff M., Roberts K. and Walter P Garland Science, 2002. 3) Plants, Genes, and Crop Biotechnology, Maarten J. Chrispeels‪, David E. Sadava‬, Jones & Bartlett Learning, 2003‬‬‬‬‬‬‬‬
Notlar Dersi veren öğretim üyesinin ders notları, kaynak kitaplar, güncel makaleler, projeler ve görsel yayınlar (sunu,video vb)
Ön Hazırlık ve Dokümanlar Dersin temel kaynakları; kitap listesi, derse ait Teams uygulamasında yüklenen kayıtlı ders notları, dersin sunumları, derse yardımcı örnek makaleler.
Ödev Ara sınav öncesi araştırma ödevi, final sınavı öncesi araştırma ödevi ve sunumu.

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 0
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 0
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 100
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 0
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 20
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 1 % 10
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 1 % 20
Toplam 4 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 6 84
Ödevler 1 24 24
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
Kısa Sınav 0 0 0
  180 | AKTS Kredisi : 6

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Dersin tanıtımı ve haftalık konuların özeti Yöntemler; Ders anlatımı, Tartışma. Teknikler; Soru-Cevap. Kitap listesi, Ders notları, Ders sunumları, dersi destekleyen örnek makaleler.
2 Kimyasal bağlar ve Biyomoleküller Yöntemler; Ders anlatımı, Tartışma. Teknikler; Soru-Cevap. Kitap listesi, Ders notları, Ders sunumları, dersi destekleyen örnek makaleler.
3 Hücre yapısı ve organeller Yöntemler; Ders anlatımı, Tartışma. Teknikler; Soru-Cevap. Kitap listesi, Ders notları, Ders sunumları, dersi destekleyen örnek makaleler.
4 Hücre membranı yapısı ve fonksiyonu Yöntemler; Ders anlatımı, Tartışma. Teknikler; Soru-Cevap. Kitap listesi, Ders notları, Ders sunumları, dersi destekleyen örnek makaleler.
5 Canlılarda beslenme ve enerji metabolizması, Metabolizma, enzimler, hücresel solunum Yöntemler; Ders anlatımı, Tartışma. Teknikler; Soru-Cevap. Kitap listesi, Ders notları, Ders sunumları, dersi destekleyen örnek makaleler.
6 Canlılarda beslenme ve enerji metabolizması, Fermantasyon, Fotosentez Yöntemler; Ders anlatımı, Tartışma. Teknikler; Soru-Cevap. Kitap listesi, Ders notları, Ders sunumları, dersi destekleyen örnek makaleler.
7 Mitoz bölünme, hücre döngüsü, mayoz bölünme, hücrelerde iletişim Yöntemler; Ders anlatımı, Tartışma. Teknikler; Soru-Cevap. Kitap listesi, Ders notları, Ders sunumları, dersi destekleyen örnek makaleler.
8 Ara sınav
9 Genetik materyal ve bilgi akışı: Nükleik asitler: yapısı ve analizi, DNA Sentezi-Replikasyon Yöntemler; Ders anlatımı, Tartışma. Teknikler; Soru-Cevap. Kitap listesi, Ders notları, Ders sunumları, dersi destekleyen örnek makaleler.
10 Genetik materyal ve bilgi akışı:Genetik kod, Transkripsiyon,Translasyon Yöntemler; Ders anlatımı, Tartışma. Teknikler; Soru-Cevap. Kitap listesi, Ders notları, Ders sunumları, dersi destekleyen örnek makaleler.
11 Genetik materyal ve bilgi akışı:Mutasyonlar, Gen ifadesi kontrolü Yöntemler; Ders anlatımı, Tartışma. Teknikler; Soru-Cevap. Kitap listesi, Ders notları, Ders sunumları, dersi destekleyen örnek makaleler.
12 Genomik, DNA Teknolojisi ve Moleküler Biyoloji uygulamaları, DNA izolasyonu,Polimeraz zincir reaksiyon, gen klonlama Yöntemler; Ders anlatımı, Tartışma. Teknikler; Soru-Cevap. Kitap listesi, Ders notları, Ders sunumları, dersi destekleyen örnek makaleler.
13 Moleküler Biyoteknoloji, rekombinant enzim üretimi ve protein mühendisliği Yöntemler; Ders anlatımı, Tartışma. Teknikler; Soru-Cevap. Kitap listesi, Ders notları, Ders sunumları, dersi destekleyen örnek makaleler.
14 Tarımsal biyoteknoloji Yöntemler; Ders anlatımı, Tartışma. Teknikler; Soru-Cevap. Kitap listesi, Ders notları, Ders sunumları, dersi destekleyen örnek makaleler.
15 Moleküler Evrim, Omik teknolojileri, Mikrobiyom ve bakteri-insan hücresi etkileşimi Yöntemler; Ders anlatımı, Tartışma. Teknikler; Soru-Cevap. Kitap listesi, Ders notları, Ders sunumları, dersi destekleyen örnek makaleler.
16 Final Sınavı

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Bilimsel yöntemlerle moleküler biyoloji ile ilgili verileri kullanarak bilgi ve teoriyi geliştirebilme.
2 Moleküler Biyoloji ile ilgili konularda problemleri saptama, problemlerin çözümüne yönelik hipotez kurma ve çeşitli gözlemsel ve deneysel yöntemler kullanarak hipotezi çözme becerisi kazanabilme.
3 Moleküler Biyoloji alanında araştırma projesi tasarlama ve bununla ilgili sonuçların değerlendirilmesi ve sunulması konusunda yeterlilik kazanılması.
4 Moleküler Biyoloji alanı başta olmak üzere bilimsel veri tabanlarında araştırmalar yapılması ve değerlendirebilme.
5 Moleküler genetik alanında meydana gelen diğer yeniliklerin takibini sağlanması.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Ö1 454555555434
Ö2 454555544434
Ö3 454545455535
Ö4 444544444434
Ö5 343555455535

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek