EĞİTİM SOSYOLOJİSİ

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
SOS13206 5 3+0 3 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Eğitim sosyolojisi toplumsal kuramların toplumun en önemli kurumlarından birine uygulanmasıdır. Bu dersin amacı eğitim hakkında sosyolojik bir bakış geliştirmektir. Ders, eğitim ve toplum arasındaki ilişkileri çeşitli kuramsal perspektif ve ampirik çalışmaların ışığında inceleyecektir. Bu ders çağdaş eğitim politikaları, pratikleri ve kuramları belirleyen faktörlerin bir analizi olacaktır. Klasik ve çağdaş metinlerden yararlanarak eğitimin toplumsal temelleri tartışılacaktır.
Dersin İçeriği Sosyal sınıf, ırk/etnisite, ve cinsiyetle oluşan farklılıklar; Eğitime yönelik araştırmalarda temel meseleler, problemler, imkanlar; Okullaşmanın amaçları ve işlevleri vb.
Dersin Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Sedat Doğan
Dersi Verenler Doç. Dr. Sedat Doğan
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar İ. Doğan, Eğitim Sosyolojisi, Nobel Yayın Dağıtım. Mahmut Tezcan, Postmodern Ve Küresel Toplumda Eğitim, Anı Yayıncılık. İvan İllic, Okulsuz Toplum, Şule Yayınları.
Notlar Görseller (Belgesel, Film vs.)
Ön Hazırlık ve Dokümanlar Görseller (Belgesel, Film vs.)
Ödev Yok

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 0
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 100
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 0
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 50
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 2 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ödevler 0 0 0
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Kısa Sınav 0 0 0
  147 | AKTS Kredisi : 5

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Eğitim Sosyolojisine Giriş öğretim yöntemi (anlatım, proje, tartışma) ve teknikleri (soru-cevap, beyin fırtınası) İ. Doğan, Eğitim Sosyolojisi, Nobel Yayın Dağıtım. Mahmut Tezcan, Postmodern Ve Küresel Toplumda Eğitim, Anı Yayıncılık. İvan İllic, Okulsuz Toplum, Şule Yayınları.
2 Eğitimin Tarihsel ve Toplumsal Temelleri öğretim yöntemi (anlatım, proje, tartışma) ve teknikleri (soru-cevap, beyin fırtınası) İ. Doğan, Eğitim Sosyolojisi, Nobel Yayın Dağıtım. Mahmut Tezcan, Postmodern Ve Küresel Toplumda Eğitim, Anı Yayıncılık. İvan İllic, Okulsuz Toplum, Şule Yayınları.
3 Türkiyede Eğitim Sisteminin Gelişimi öğretim yöntemi (anlatım, proje, tartışma) ve teknikleri (soru-cevap, beyin fırtınası) İ. Doğan, Eğitim Sosyolojisi, Nobel Yayın Dağıtım. Mahmut Tezcan, Postmodern Ve Küresel Toplumda Eğitim, Anı Yayıncılık. İvan İllic, Okulsuz Toplum, Şule Yayınları.
4 Türkiyede Eğitim Sisteminin Gelişimi (II) öğretim yöntemi (anlatım, proje, tartışma) ve teknikleri (soru-cevap, beyin fırtınası) İ. Doğan, Eğitim Sosyolojisi, Nobel Yayın Dağıtım. Mahmut Tezcan, Postmodern Ve Küresel Toplumda Eğitim, Anı Yayıncılık. İvan İllic, Okulsuz Toplum, Şule Yayınları.
5 Türkiyede Yükseköğretim öğretim yöntemi (anlatım, proje, tartışma) ve teknikleri (soru-cevap, beyin fırtınası) İ. Doğan, Eğitim Sosyolojisi, Nobel Yayın Dağıtım. Mahmut Tezcan, Postmodern Ve Küresel Toplumda Eğitim, Anı Yayıncılık. İvan İllic, Okulsuz Toplum, Şule Yayınları.
6 Yükseköğretimin Dönüşümü öğretim yöntemi (anlatım, proje, tartışma) ve teknikleri (soru-cevap, beyin fırtınası) İ. Doğan, Eğitim Sosyolojisi, Nobel Yayın Dağıtım. Mahmut Tezcan, Postmodern Ve Küresel Toplumda Eğitim, Anı Yayıncılık. İvan İllic, Okulsuz Toplum, Şule Yayınları.
7 Eğitim ve Toplumsal Cinsiyet öğretim yöntemi (anlatım, proje, tartışma) ve teknikleri (soru-cevap, beyin fırtınası) İ. Doğan, Eğitim Sosyolojisi, Nobel Yayın Dağıtım. Mahmut Tezcan, Postmodern Ve Küresel Toplumda Eğitim, Anı Yayıncılık. İvan İllic, Okulsuz Toplum, Şule Yayınları.
8 Ara Sınav -
9 Eğitim, Toplumsal Sınıf ve Eşitsizlikler öğretim yöntemi (anlatım, proje, tartışma) ve teknikleri (soru-cevap, beyin fırtınası) İ. Doğan, Eğitim Sosyolojisi, Nobel Yayın Dağıtım. Mahmut Tezcan, Postmodern Ve Küresel Toplumda Eğitim, Anı Yayıncılık. İvan İllic, Okulsuz Toplum, Şule Yayınları.
10 Eğitim, Toplumsal Sınıf ve Eşitsizlikler (II) öğretim yöntemi (anlatım, proje, tartışma) ve teknikleri (soru-cevap, beyin fırtınası) İ. Doğan, Eğitim Sosyolojisi, Nobel Yayın Dağıtım. Mahmut Tezcan, Postmodern Ve Küresel Toplumda Eğitim, Anı Yayıncılık. İvan İllic, Okulsuz Toplum, Şule Yayınları.
11 Eğitim ve Devlet öğretim yöntemi (anlatım, proje, tartışma) ve teknikleri (soru-cevap, beyin fırtınası) İ. Doğan, Eğitim Sosyolojisi, Nobel Yayın Dağıtım. Mahmut Tezcan, Postmodern Ve Küresel Toplumda Eğitim, Anı Yayıncılık. İvan İllic, Okulsuz Toplum, Şule Yayınları.
12 Eğitim, Küreselleşme ve Kalkınma öğretim yöntemi (anlatım, proje, tartışma) ve teknikleri (soru-cevap, beyin fırtınası) İ. Doğan, Eğitim Sosyolojisi, Nobel Yayın Dağıtım. Mahmut Tezcan, Postmodern Ve Küresel Toplumda Eğitim, Anı Yayıncılık. İvan İllic, Okulsuz Toplum, Şule Yayınları.
13 Eğitim, Küreselleşme ve Kalkınma (II) öğretim yöntemi (anlatım, proje, tartışma) ve teknikleri (soru-cevap, beyin fırtınası) İ. Doğan, Eğitim Sosyolojisi, Nobel Yayın Dağıtım. Mahmut Tezcan, Postmodern Ve Küresel Toplumda Eğitim, Anı Yayıncılık. İvan İllic, Okulsuz Toplum, Şule Yayınları.
14 Eğitim, Küreselleşme ve Kalkınma (III) öğretim yöntemi (anlatım, proje, tartışma) ve teknikleri (soru-cevap, beyin fırtınası) İ. Doğan, Eğitim Sosyolojisi, Nobel Yayın Dağıtım. Mahmut Tezcan, Postmodern Ve Küresel Toplumda Eğitim, Anı Yayıncılık. İvan İllic, Okulsuz Toplum, Şule Yayınları.
15 Genel Değerlendirme öğretim yöntemi (anlatım, proje, tartışma) ve teknikleri (soru-cevap, beyin fırtınası) İ. Doğan, Eğitim Sosyolojisi, Nobel Yayın Dağıtım. Mahmut Tezcan, Postmodern Ve Küresel Toplumda Eğitim, Anı Yayıncılık. İvan İllic, Okulsuz Toplum, Şule Yayınları.
16 Final sınavı - -

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Eğitimle ilişkili olarak, makro ve mikro düzeydeki toplumsal meseleler arasındaki ilişkileri çözümleme yeteneği
2 Eğitim politikalarını ve uygulamalarını toplumsal süreçler ve kavramlar bağlamında yorumlayabilme
3 Eğitim kurumunu sosyo-ekonomik ve tarihsel koşulları içinde çözümleyebilme
4 Eğitim sosyolojisi ile ilgili çağdaş teorileri açıklayabilme
5 Eğitim tabakalaşmasını tartışabilme
6 Eğitim sosyolojisinin önemini açıklayabilme

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Ö1 3332311211215324
Ö2 3312311311115324
Ö3 3332311411115324
Ö4 1211113221111112
Ö5 2211113211113112
Ö6 1211113211111111

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek