YENİ TÜRK EDEBİYATI II

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
TDE20106 4 3+0 3 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Tanzimat Devri Türk edebiyatı sanatçıları ve ortaya koydukları eserlerin Türk edebiyatı tarihindeki yerini belirlemek.
Dersin İçeriği Tanzimat Dönemi Türk edebiyatı sanatçıları ve eserleri.
Dersin Ön Koşulları Ön koşul bulunmamaktadır.
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. Ali KURT
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Serhat HAMİŞOĞLU
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Orhan Okay,”Batılılaşma Dönemi Türk Edebiyatı”, Dergah Yayınları, Ahmet Hamdi Tanpınar, “19.Asır Türk Edebiyatı Tarihi”, Kenan Akyüz, “Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri”, İnci Enginün, Yeni Türk Edebiyatı Tanzimattan Cumhuriyete.
Notlar Ahmet Hamdi Tanpınar, “19.Asır Türk Edebiyatı Tarihi”, Kenan Akyüz, “Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri”, İnci Enginün, Yeni Türk Edebiyatı Tanzimattan Cumhuriyete, Berna Moran, Türk Romanına Eleştiren Bir Bakış, M. Nihat Özön, Türk Romanı, Güzin Dino, Türk Romanının Doğuşu, Robert Finn, Türk Romanı İlk Dönem (1872-1900), Ali Budak, Batılılaşma ve Türk Edebiyatı, İslam Ansiklopedisi, ilgili maddeler.
Ön Hazırlık ve Dokümanlar Robert Finn, Türk Romanı İlk Dönem (1872-1900), Ali Budak, Batılılaşma ve Türk Edebiyatı
Ödev Bu derste ödev verilmemektedir.

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 0
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 100
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 0
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 40 % 40
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 60 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 100 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 6 84
Ödevler 0 0 0
Ara Sınavlar 1 3 3
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 3 3
Kısa Sınav 0 0 0
  132 | AKTS Kredisi : 4

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Modern Türk edebiyatına giden yolda ortaya konan eserler: Aziz Efendi, Muhayyelat, İzzat Molla, Mihnet-i Keşan, Emin Nihat Bey, Müsameretname vd. Yazılı ve Sözlü Anlatım. Modern Türk edebiyatının doğuşu hakkında fikir sahibi olmalı. Giritli Aziz Efendi, Muhayyelat.
2 Yeni Türk edebiyatında ilk tercümeler ve bütün edebi türlerdeki ilkler. Yazılı ve Sözlü Anlatım. İlk tercüme eserler hakkında bilgi sahibi olmalı. Ahmet Hamdi Tanpınar, XIX. Asır Türk Edebiyatı Tarihi.
3 Şinasi, Şiiri, Nesri, Şinasi’deki Batı tesiri ve Şair Evlenmesi. Yazılı ve Sözlü Anlatım. Şinasi ve edebî eserleri hakkında fikir sahibi olmalı. Ahmet Hamdi Tanpınar, XIX. Asır Türk Edebiyatı Tarihi.
4 Ziya Paşa’nın Türk edebiyatındaki yeri ve önemi: Şiir ve İnşa ve Harabat. Yazılı ve Sözlü Anlatım. Ziya Paşa ve eserleri hakkında fikir sahibi olmalı. Kenan Akyüz, Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri.
5 Namık Kemal’in Türk edebiyatındaki yeri ve önemi. Yazılı ve Sözlü Anlatım. Namık Kemal ve onun edebiyat görüşleri hakkında fikir sahibi olmalı. Ahmet Hamdi Tanpınar, XIX. Asır Türk Edebiyatı Tarihi.
6 Namık Kemal’in roman, tiyatro türündeki eserleri: İntibah ve Vatan yahut Silistre. Yazılı ve Sözlü Anlatım. Namık Kemalin edebî eserleri hakkında fikir sahibi olmalı. Namık Kemal, İntibah. Namık Kemal, Vatan yahut Silistre
7 Roman, hikâye, tiyatro gibi edebi türlerin gelişimi. Yazılı ve Sözlü Anlatım. Batılı edebî türlerin gelişimi hakkında fikir sahibi olmalı. İnci Enginün, Yeni Türk Edebiyatı Tanzimattan Cumhuriyete
8 Ara Sınav - -
9 Ahmet Mithat Efendinin Türk edebiyatındaki yeri ve önemi. Türk romanına katkıları: Felatun Bey ile Râkım Efendi ve Müşâhedat. Yazılı ve Sözlü Anlatım. Ahmet Mithat Efendinin sanat ve edebiyat görüşü hakkında fikir sahibi olmalı. Nüket Esen, Hikâye Anlatan Adam.
10 Ahmet Mithat Efendinin modern Türk hikâyesine katkıları: Letaif-i Rivayat. Yazılı ve Sözlü Anlatım. Ahmet Mithat Efendinin Letaif-i Rivayat adlı eseri hakkında fikir sahibi olmalı. Ahmet Mithat Efendi, Letaif-i Rivayat (haz. Fazıl Gökçek ve Sabahattin Çağın)
11 Recaizade Ekrem, hayatı ve eserleri: Araba Sevdası Yazılı ve Sözlü Anlatım. Recaizade Mahmut Ekrem ve romancılığı hakkında fikir sahibi olmalı. Ahmet Hamdi Tanpınar, XIX. Asır Türk Edebiyatı Tarihi, İnci Enginün, Yeni Türk Edebiyatı Tanzimattan Cumhuriyete
12 Yeni Türk edebiyatı ve teorisi, Recaizade’nin Talim-i Edebiyatı ve diğer teorik metinlerinin edebiyatımıza katkısı. Muallim Naci ve eski-yeni tartışması Yazılı ve Sözlü Anlatım. Recaizade Mahmut Ekremin Talim-i Edebiyat adlı eseri hakkında fikir sahibi olmalı. Ramazan Korkmaz (ed.), Yeni Türk Edebiyatı El Kitabı.
13 Abdülhak Hamid, hayatı ve eserleri ve Türk şiirine getirdiği yenilikler. Yazılı ve Sözlü Anlatım. Abdülhak Hamid ve sanat anlayışı hakkında fikir sahibi olmalı. XIX. Asır Türk Edebiyatı Tarihi.
14 Muallim Naci’nin şairliği, düzyazıları ve diğer eserleri Yazılı ve Sözlü Anlatım. Muallim Naci ve edebiyat görüşü hakkında fikir sahibi olmalı. İnci Enginün, Yeni Türk Edebiyatı Tanzimattan Cumhuriyete.
15 Batılı tarzda öykü türünün ilk örnekleri Küçük Şeyler ve Samipaşazade Sezai’nin Türk edebiyatında katkısı. “Ara nesil” olarak adlandırılan yazar ve şairlerin önde gelen temsilcileri ve ortak özellikleri. Yazılı ve Sözlü Anlatım. Samipaşazade Sezai ve sanat anlayışı hakkında fikir sahibi olmalı. Ahmet Hamdi Tanpınar, XIX. Asır Türk Edebiyatı Tarihi, Samipaşazade Sezai, Küçük Şeyler. Samipaşazade Sezai, Sergüzeşt.

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Şinasi, Namık Kemal ve Ziya Paşa’nın edebiyata bakışını açıklayabilir.
2 Namık Kemal’in edebiyata dair görüşlerini açıklayabilir.
3 Ahmet Mithat Efendi ve onun eserleri hakkında bilgi verebilir.
4 Tanzimat edebiyatının ikinci neslinin edebi görüşlerini açıklayabilir.
5 Yeni Türk edebiyatı ve teorisi, Recaizade’nin Talim-i Edebiyatı ve diğer teorik metinlerinin edebiyatımıza katkısını açıklayabilir.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 55511554141
Ö2 55511554141
Ö3 55511554141
Ö4 55511554141
Ö5 55511554141

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek